Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Ένας δρόμος χωρίς γυρισμό...;

Μία από τις προηγούμενες μέρες πολύ αργά το μεσημέρι σε λεωφορείο των αστικών συγκοινωνιών σε προάστιο της Αθήνας νεαρή μητέρα με τα δύο της παιδιά επέστρεφαν πιθανόν από το σχολείο μετά και το Ολοήμερο πρόγραμμα με άγνωστο για μένα προορισμό, ο οποίος δεν έχει και καμία σημασία.

Έτυχε να σταθεί το βλέμμα μου επάνω τους, διότι μου προκάλεσε το ενδιαφέρον η στάση της μητέρας. Η κούραση του μικρότερου αγοριού ήταν εμφανής στο πρόσωπό του, καθώς έτριβε τα ματάκια του και ακουμπούσε το κεφαλάκι του στο χέρι του προς το παράθυρο προσπαθώντας με κάποιο τρόπο να βολευτεί. Παρόλα αυτά είχε όρεξη για κουβεντούλα, ήθελε να μοιραστεί μερικές από τις εμπειρίες της ημέρας ή να του απαντηθούν κάποιες απορίες που είχε ή επιτέλους επιθυμούσε να επικοινωνήσει με κάποιο τρόπο με τους δικούς του. Εκείνος που ανταποκρινόταν αραιά και ελαφρά βαριεστημένα ήταν ο αδερφός του. 

Η μαμά δε συμμετείχε καθόλου στην απέλπιδα προσπάθεια του μικρού για επικοινωνία, αφού το μυαλό της ήταν ρουφηγμένο από την οθόνη του κινητού. Εντελώς ατάραχη με το βλέμμα καρφωμένο στο "μομπίλι" τόσο πολύ, που θα έλεγε κανείς ότι είχε παγώσει στην ίδια θέση επί είκοσι λεπτά περίπου.δίχως καμία έκφραση στο πρόσωπό της. 

Ο μικρός συνέχιζε ελαφρά απογοητευμένος, γιατί μάλλον είχε συνηθίσει σε αυτή την αντιμετώπιση από τη μεριά της μητέρας του, αλλά δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Όμως, ξαφνικά, εκείνη γυρίζει και τον κοιτά, σε φάση μάλιστα που δε μιλούσε, για να του κάνει παρατήρηση. Η μοναδική στιγμή που αντέδρασε ήταν όταν μικρός έτρωγε τα νύχια του! Άμεσα έστρεψε το βλέμμα της εκεί που το είχε "ταγμένο"... Το κομποσκοίνι στον καρπό του χεριού της τη μάρανε...

Πάντως, δεν ξέρω πώς κρατήθηκα να μην της αρπάξω το κινητό από το χέρι, για να την επαναφέρω στη (γλυκιά) πραγματικότητα που την απαξίωνε με τόση απάθεια!

Αισθάνομαι σαν την κουτσομπόλα της γειτονιάς αναφέροντας όλα τα παραπάνω, όμως με στενοχωρεί πολύ αυτή η κατάσταση, η οποία αποτελεί σοβαρότατο φαινόμενο της εποχής με τραγικά και απόλυτα ορατά πλέον αποτελέσματα στην ψυχική ανάπτυξη των παιδιών και στη συμπεριφορά τους. Φοβάμαι ότι είναι ένας δρόμος χωρίς γυρισμό...




13 σχόλια:

  1. Καλησπέρα.
    Το θέμα αυτής της ανάρτησής σου αγγίζει πολύ τα παιδιά και μεγαλώνουν μέσα στις οικογένειες τους.

    Μπορεί να το γνωρίζει το συγκεκριμένο βιβλίο με τίτλο :
    Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας ή
    Το δράμα του προικισμένου παιδιού.

    Έχει δύο τίτλους.
    Μιλάει για τα ψυχολογικά τραύματα των παιδιών από την παιδική τους ηλικία.
    Επειδή είμαι ένα απο αυτά τα άτομα ,δηλαδή έχω ακόμα και σήμερα μεγάλο τραύμα ψυχολογικό και προσπαθώ να το κλείσω πιστεύω ότι είναι ενα βιβλίο που αν το διαβάσει κάποιος θα καταλάβει πολλά.
    Αξίζει.
    https://www.politeianet.gr/books/9789602831373-miller-alice-roes-oi-fulakes-tis-paidikis-mas-ilikias-202359

    https://www.youtube.com/watch?v=zNBj4EV_hAo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.
      Τα παιδικά τραύματα δεν ξεπερνιούνται εύκολα δυστυχώς. Μα εκεί βασίζεται η όλη εξέλιξή μας ως ενήλικες, στο πώς θα διαχειριστούμε τα τραύματα αυτά που έχουν συμβάλλει στη βάση της διαμόρφωσης της προσωπικότητάς μας. Είναι κάτι που πάντα πονάει.
      Ένα γνωρίζω από την εμπειρία μου ως παιδί που μεγάλωσε και με βάση την επαγγελματική μου ιδιότητα, ότι αν δε συγχωρήσει κανείς τους γονείς τους για όσα έπραξαν (ηθελημένα ή αθέλητα), δεν θα μπορέσει ποτέ ουσιαστικά να πάει παρακάτω και να ενηλικιωθεί πραγματικά. Θα σέρνει μαζί του αυτό το ταλαίπωρο ψυχικά παιδί.
      Πιστεύω ότι πλέον ως ενήλικες , από κάποια στιγμή κι έπειτα, είναι στο δικό μας χέρι να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να ισορροπήσει το μέσα του και να δει εντέλει ποιος θέλει να είναι στη συνέχεια της ζωής του.
      Ας μετουσιώσουμε το τραύμα σε υγιές μάθημα για τη ζωή και για εμάς.

      Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται το βιβλίο που προτείνεις και θα το αναζητήσω, διότι με ενδιαφέρουν αυτά τα θέματα κι ας έχω ασχοληθεί αρκετά με το αντικείμενο λόγω επαγγέλματος.
      Τα προικισμένα παιδιά αποτελούν μια ιδιαίτερη περίπτωση που στην Ελλάδα δεν τους δίνεται καμιά σημασία. Μπορούν να εξελιχθούν σε αγγέλους δημιουργικότητας στις τέχνες και υψηλής γνώσης στις επιστήμες, όμως μπορούν να γίνουν και διάβολοι, αφού κανείς δεν τους αναγνώρισε αυτό το πολύτιμο δώρο που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος και δεν τους καθοδήγησε σε κάτι υγιές και χρήσιμο. Είχα την εμπειρία ελάχιστων τέτοιων παιδιών.

      Το τραγούδι υπέροχο (αν και δεν αγαπώ τον καλλιτέχνη) και οι στίχοι του εξαιρετικοί κι ενδιαφέροντες.

      Υ.Γ.
      Με λίγη νοσταλγία, καθώς πήγα πίσω στον χρόνο...
      https://www.youtube.com/watch?v=iQD5MsRMwyQ

      Διαγραφή
  2. Όχι, δεν υπάρχει γυρισμός από αυτήν την εικόνα, Γλαύκη μου. Οι γονείς κάηκαν πρώτα εκείνοι και στη συνέχεια έκαψαν ολοσχερώς τα παιδιά τους.
    Μιλάμε για πλήρη αποσάρθρωση, μιλάμε για παρακμή.
    Δικαίως ένα ηχηρό χαστούκι θα ήταν αναγκαίο στην εν λόγω "μητέρα".
    Ομολογώ ότι χαίρομαι για την απόφαση της απαγόρευσης κινητών στα σχολεία και κλειστά στη τσάντα. Κάποια στιγμή πρέπει να ληφθούν απαγορευτικά κατασταλτικά μέσα στην κοινωνία γιατί δεν χαμπαριάζουμε.
    Μάς έφαγε η "δημοκρατία" και μια άναρχη δήθεν ελευθερία.
    Δεν ξέρω τι έρχεται μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς οι γονείς (μεγάλο μέρος) είναι πράγματι σε μία αφασιακή κατάσταση, οπότε πώς θα είναι τα παιδιά τους; το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να μεταφέρουν διαρκώς και με εμπάθεια την ευθύνη κάπου αλλού εκτός από τον εαυτό τους. Στην ουσία είναι κακομαθημένα παιδιά οι ίδιοι. Από την επαγγελματική μου εμπειρία μιλώ, καθώς είδα μέσα στη διάρκεια του χρόνου να αλλάζουν δραματικά οι γονείς κι αυτό φαίνεται στο πώς στέκονται τα παιδιά στο σχολείο. Συν του ότι ένα δυνατό μέρος των εκπαιδευτικών κινείται σε παρόμοια σφαίρα...
      Θύματα είναι πάντα οι μικροί μας φίλοι και λυπάμαι πάρα πολύ γι' αυτό (και θυμώνω επίσης). Πάντως έχω διαπιστώσει ότι αν ο εκπαιδευτικός είναι ακέραιος ως προσωπικότητα (όσο είναι δυνατό φυσικά) κι έχει πολύ καλή γνώση, είναι σε θέση να εκπαιδεύσει και τους γονείς (αξιοποιώντας τις αρχές της συμβουλευτικής που είναι μέσα στις αρμοδιότητές του). Αποδεδειγμένο στην πράξη αυτό που λέω.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα.

    Είχα γράψει ένα σχόλιο και τώρα δεν το βλέπω.
    Γιατί;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι γι' αυτό που συνέβη. Δεν έκανα κάτι εγώ. Μόνο το επανέφερα από τα ανεπιθύμητα.
      Έχει γίνει κι άλλες φορές να μου εξαφανίζονται σχόλια και να πηγαίνουν στα ανεπιθύμητα χωρίς καμία δική μου επέμβαση.
      Δεν ξέρω για ποιο λόγο καταλήγουν εκεί...

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα.
    https://www.youtube.com/watch?v=Ous8VFlE1dw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.
      Υπέροχος!
      Κι ένα ακόμη δικό του που μου άρεσε πολύ:
      https://www.youtube.com/watch?v=TcIYyIbpMt4

      Διαγραφή
  5. Δυστυχως αυτη η αναγκη διασυνδεσης
    με τους αλλους στα σοσιαλ
    για ενημερωση η ψυχαγωγια
    παραδοξως μας οδηγει στην απομονωση
    και την απομακρυνση απο την πραγματικοτητα
    ετσι αυτος ο εικονικος κοσμος
    γινεται ο μονος που βιωνουμε
    χωρις καμια αμεση επαφη με τον εξωτερικο real κοσμο,
    πολλες φορες ουτε με τους δικους μας
    ------------------
    Λυση,
    αποσυνδεση απο τα μεσα
    ενισχυση των προσωπικων μας σχεσεων
    και διαλογος...συνεχης διαλογος γονεα-παιδιου.
    -------------
    στη προκειμενη περιπτωση
    μαλλον παιδιου...γονεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά ήμουν ασθενής.
      Συμφωνώ με όσα λες. Και πιστεύω ότι για όλα υπάρχει ένα μέτρο, το οποίο μόνο εμείς ως ενήλικες είμαστε σε θέση να το βάλουμε στους εαυτούς μας και πολύ περισσότερο στα παιδιά. Όχι όμως να φτάνει ο γονέας να παραμελεί το παιδί του για να μένει χωμένος στα σόσιαλ μέχρι τελικής πτώσεως. Κανονικά θεωρείται παραμέληση και μπορεί να διωχθεί ποινικά. Μετά μην απορούμε για όσα συμβαίνουν γύρω μας με αιώνια θύματα πάντα τα παιδιά. Δες, αν το επιθυμείς και έχεις χρόνο, την επόμενη ανάρτηση...

      Διαγραφή
  6. Άυτή η τραγική κατάσταση των μεγάλων Γλαύκη μου να έχουν κάνει το κινητό επέκταση του χεριού τους... Την ίδια αντίδραση με ΄σένα θα είχα αν ήμουν εκεί... και να μην χαρίζουν τον πολύτιμο χρόνο τους στα παιδιά τους, είναι το πρώτο πράγμα που θα μάθουν εκείνα . Οπότε να μην ξαφνιάζονται όταν τα παιδιά ακολουθούν το παράδειγμά τους.
    Μάλλον τα κατασταλτικά μέτρα πρέπει να αρχίσουν από εκείνους.
    Η κατάσταση έχει ξεφύγει προ πολλού. Αν δεν μπει ένα μέτρο σε όλα δεν ξέρω που θα καταλήξει όλη αυτή η τραγικότητα των νέων παιδιών.
    Ειδα ότι στην Σουηδία, δεν θυμάμαι ακριβώς, πια ήταν η πρώτη χώρα που είχε βάλει το τάμπλετ στα νηπιαγωγεία και η πρώτη χώρα που τα έβγαλε και ξαναγύρισε στο τετράδιο και το μολύβι.
    Αυτή η κίνηση κάτι λέει φίλη μου!
    Καλό σου φθινόπωρο! να είσαι καλά. περαστικά σου φιλιααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ρούλα μου,
      Εδώ κρατούν συνέχεια στα χέρια τους το κινητό ακόμη και παιδιά που δε βλέπουν τους γονείς τους να το πράττουν, οπότε αντιλαμβάνεσαι τι γίνεται με τα παιδιά εκείνα που οι γονείς τους αποτελούν εντελώς κακό πρότυπο! Αυτά είναι εγκαταλελειμμένα από τη βρεφική τους ηλικία...
      Οι Σουηδοί δεν είναι ανόητοι, ενώ εμείς είμαστε, καθώς και πολύ αργότερα αντιγράφουμε συνήθειες και στάσεις από άλλες χώρες, μα τις κάνουμε πράξη με τον χείριστο τρόπο. Σε όλα γίνεται αυτό μα σε όλα όμως!
      Άξιοι της μοίρας μας είμαστε!
      Καλό φθινόπωρο και για σένα εύχομαι, καλή μου!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.