Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015

"Αν δεν χρησιμοποιήσεις τα μάτια σου για να βλέπεις, τότε σύντομα θα τα χρησιμοποιήσεις για να κλάψεις"


Ο τίτλος είναι λόγια του Jean - Paul Sartre, που αγγίζουν την σημερινή κατάσταση με το παραπάνω. Αναδημοσιεύω παρακάτω ένα εξαιρετικό κείμενο κάποιου αναγνώστη, από εκείνους που φιλοξενεί καθημερινά ο Πιτσιρίκος. Ένα κείμενο που λέει με ήπιο τρόπο κάποιες αλήθειες που μπορεί και να πονάνε. Ειδικά όταν σε φέρνει αντιμέτωπο με τον εαυτό σου στον καθρέφτη!


Η χώρα δεμένη ή …δεν μένει στο Ευρώ;

Φίλε πιτσιρίκο,
Είναι μερικές ρήσεις σπουδαίων ανθρώπων που σε κάνουν να ξεχνάς οποιοδήποτε άλλο λόγο σε κάνει να τους θεωρείς σπουδαίους. Αξίζουν να θεωρούνται σπουδαίοι μόνο και μόνο για αυτές τους τις κουβέντες. Παρακολουθώντας την κριτική από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ στη διαφαινόμενη συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπεία και τους εκπροσώπους των πιστωτών της, θαρρείς και ο subcommandante Marcos πήρε τον Jean-Paul Sartre από το χέρι και ήρθαν και φώλιασαν στο μυαλό μου. 
Με ύφος εισαγγελικό και ηχόχρωμα που μόνο ο Γεωργιάδης δεν θα ζήλευε, σοβαροί και μη σύντροφοι σπεύδουν να καταγγείλουν την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης μπροστά στους εκβιασμούς των δανειστών.
Στηλιτεύουν την δέσμευση των «ελληνικών αρχών να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας» και την πρόθεσή της «να εργαστεί για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους».
Παράλληλα, αποδοκιμάζουν την συγκατάβασή της για κάποιου είδους πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ κάποιοι μιλούν ακόμη και για «νέα Βάρκιζα».
Αυτοί που προεκλογικά κατηγορούσαν τον Τσίπρα ανδρεοπαπανδρεισμό, πλέον τον κατηγορούν ανοικτά πως μιμείται τον Σαμαρά του 2012.
Ποιος άραγε έχει δικαίωμα να τον ενοχλεί η κριτική; Οι όποιες βαριές κουβέντες αισθητικά και μόνο ενοχλούν αλλά η ένταση των στιγμών θα μπορούσε να τις δικαιολογήσει.
Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν καταπίνεται ωστόσο είναι το άδικο της όλης προσέγγισης!
Τον λιθοβολούν ως προδομένοι σύντροφοί του αυτοί που τουλάχιστον από το 2012 και μετά απέρριπταν οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση μαζί του.
Λες και ο Τσίπρας ως ηγέτης κάποιου επαναστατικού κόμματος, σε μια κοινωνία που η εργατική τάξη έχει στριμώξει τους κεφαλαιοκράτες, εξελέγη υποσχόμενος παριζιάνικες κομμούνες και τώρα υπογράφει δανειακές συμβάσεις με τους καπιταλιστές!
Όπως πολύ εύστοχα σημειώνει ο subcomandante Marcos, «θα πρέπει κανείς να είναι ιδιαίτερα ανεκτικός όταν μιλάει για τον εαυτό του στον καθρέπτη».
Δυστυχώς, η αριστερά δεν διακρίνεται για αυτή της την ανεκτικότητα!
Όχι σύντροφοι. Στο τετράμηνο μορατόριουμ με τους πιστωτές (γιατί περί αυτού πρόκειται), δεν οδηγηθήκαμε επειδή ο Τσίπρας «μας» πούλησε.
Αντίθετα, οδηγηθήκαμε εκεί επειδή «εμείς» ποτέ δεν τον «αγοράσαμε».
Την πρώτη φορά που κράτησε στα χέρια του εντολή σχηματισμού κυβέρνησης (και αυτό δεν ήταν στις 26 του Γενάρη αλλά 30 μήνες πριν) δεν έσπευσε να πάει στον Καμμένο!
Τον Μάιο του 2012, κάλεσε όλες τις οργανώσεις και τα κόμματα της αριστεράς να συστρατευτούν για την συγκρότηση μιας κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» με πέντε βασικούς άξονες:
– Άμεση ακύρωση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα περικοπών μισθών & συντάξεων
– Ακύρωση νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα (μετενέργεια)
– Προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα (αλλαγή εκλογικού νόμου, καθιέρωση απλής αναλογικής, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, διοικητική μεταρρύθμιση)
– Δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα
– Δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού έλεγχου για να διερευνηθεί το επαχθές του ελληνικού χρέους
Είναι αλήθεια πως δεν έθετε το ζήτημα της ανατροπής του καπιταλισμού και της αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή έστω από το Ευρώ.
Και; Πόσο πίσω δηλαδή θα πήγαινε την υπόθεση του αγώνα για την «αντικαπιταλιστική ανατροπή» μια κυβέρνηση που θα λάμβανε την λαϊκή εντολή να υλοποιήσει τα πέντε παραπάνω σημεία και μόνο; 


Προσωπικά, θεωρώ πως θα λειτουργούσε ιδιαιτέρως ενισχυτικά. Αρκεί απλά κανείς να αναλογιστεί το πόσο έχει ενισχυθεί ο πόλος εναντίωσης στο Ευρώ στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας τον τελευταίο μήνα.
Βέβαια ίσως κάνω λάθος. Δεν αρκεί ο παραπάνω συλλογισμός, χρειάζεται και η τόλμη της παραδοχής ενός τέτοιου συμπεράσματος!
Αυτή η ευκαιρία χάθηκε. Ο Σαμαράς κυβέρνησε για 2,5 περίπου χρόνια. Η ανεργία ξεπέρασε το 25% και κοιτά με αξιώσεις το 27%. Οι κάδοι των σκουπιδιών έχουν μετατραπεί σε δημοφιλείς τραπεζαρίες.
Οι 30ρηδες που δεν κατάφεραν να «δραπετεύσουν» στο εξωτερικό επέστρεψαν βίαια στα παιδικά τους δωμάτια, αλλά τουλάχιστον η αριστερά στην χώρα διατήρησε την ιδεολογική της καθαρότητα.
Τον Γενάρη, η ελληνική κοινωνία στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο που παλιά οι σύντροφοι του ΣΕΚ (τότε ΟΣΕ) ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, δηλαδή χωρίς αυταπάτες.
Η ελπίδα για δραστική αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ήταν αυτό που αποτέλεσε το κεντρικό ζητούμενο.
Τι και αν εγώ πιστεύω πως το καλύτερο μονοπάτι προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ρήξη με τους πιστωτές;
Τι και αν εγώ θεωρώ πως η λυκοσυμμαχία που ακούει στο όνομα Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έπρεπε να είχε θέση στην ήπειρό μας;
Ο ελληνικός λαός, αυτός που μέχρι πρότινος κατανάλωνε μεθυσμένος από την μανία της εύκολης πίστωσης, αυτός που ξεδιάντροπα περιδιάβαινε τα βουλευτικά γραφεία για ένα μικρό ή μεγάλο ρουσφετάκι, τώρα κυρίαρχα πεινάει και «πεινάει»!
Αναμφίβολα, ο εφιάλτης της τελευταίας πενταετίας τον έχει κάνει να επανεξετάσει πολλές από τις προηγούμενες επιλογές του.
Μοιάζει λίγο με τον ΣΥΡΙΖΑ που το 1992 υπερψήφισε την συνθήκη του Μάαστριχτ και τώρα αγωνίζεται ενάντια στην πραγματικότητα που θεσπίστηκε από εκείνη.
«Αν δεν χρησιμοποιείς τα μάτια σου για να βλέπεις, τότε σύντομα θα τα χρησιμοποιήσεις για να κλάψεις» έλεγε ο Jean-Paul Sartre και μάλλον είχε δίκαιο.
Όμως, με το να στεκόμαστε απέναντι κουνώντας επιδεικτικά το δάκτυλο τι υπηρεσίες προσφέρουμε άραγε στο κατά τα άλλα εν δυνάμει επαναστατικό υποκείμενο;
Ο ρόλος της πολιτικής πρωτοπορίας δεν περιορίζεται στην έγκαιρη εξαγωγή των αναγκαίων συμπερασμάτων.
Κυρίως, θα πρέπει να συμβάλει αποφασιστικά στην δραστική μείωση του χρόνου που απαιτείται προκειμένου η κοινωνία να τα κάνει δικά της.
Πράγματι, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης συνδέεται άρρηκτα με την θηλιά του χρέους.
Προφανώς, αυτός ο πόλεμος θα έχει πολλές και σκληρές μάχες. Ούτε τώρα θα τελείωνε, ούτε με την λήξη της παράτασης της δανειακής σύμβασης θα ολοκληρωθεί.
Ο χρόνος που τρέχει και κυρίως ο επόμενος είναι χρονιές εξαιρετικά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε όλη σχεδόν την ήπειρο.
Οι λαοί της Ευρώπης θα έχουν την ευκαιρία να παρέμβουν στις εξελίξεις και ο Τσίπρας την τελευταία δικαιολογία να αποφύγει την πλήρη ρήξη.
Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου και σου εύχομαι ολόψυχα να μην μεγαλώσεις ποτέ!

Γεώργιος Τζαννετάτος
Διδακτορικός Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών 


Ο πολίτης που κρατάει σε ισορροπία την λογική και το συναίσθημα, που μπορεί να υπερβεί το καθαρά προσωπικό του όφελος και βάζει σε προτεραιότητα το κοινό όφελος είναι εκείνος που θα καταφέρει να συμβάλλει αποτελεσματικά στην εξέλιξη του μέλλοντός του. Σε άλλη περίπτωση δεν έχει δικαίωμα να ζητά τα ρέστα από κανέναν. Όποιος δεν βάζει το χέρι στην φωτιά, δεν γνωρίζει τι πάει να πει κάψιμο! Και όπως έλεγε πάντα ο λαός "Έξω από τον χορό εύκολα πολλά λέγονται"! Το τελευταίο είναι προς όλους και εξουσιάζοντες και εξουσιαζόμενους. Γι' αυτό δεν θα πρέπει να μιλάμε για ήττα ή νίκη σε μία χρονική συγκυρία όπου όλα μάς βάζουν στην θέση του ακροβάτη κι εφόσον δεν επιλέγουμε την ελεύθερη πτώση.
Αντιλαμβάνομαι την αγωνία, που κοντεύει να μετατραπεί σε υστερία - το βλέπω καθημερινά γύρω μου - και την δικαιολογώ ως ένα σημείο, γιατί και η κυβέρνηση δίνει λαβές για κάτι τέτοιο μέσα από τις επιλογές της τελευταίας στιγμής, αλλά και γιατί είχαμε μάθει όλοι αλλιώς, βολεμένοι να μας πηγαίνουν. Όμως τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να έρθουμε στο "Εμείς" του Μακρυγιάννη και ν' αφήσουμε κατά μέρος τις υστερίες και τις κακοπροαίρετες κριτικές σε αντίθεση με τις κριτικές που έχουν ως στόχο την βελτίωση των πραγμάτων και συνοδεύονται από ανάλογες δράσεις που θα βοηθήσουν την χώρα και δεν θα την οδηγήσουν στην ολική καταστροφή μέσα από τη διχόνοια και τη διάλυση. 
Θεωρώντας ως δεδομένο τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται και θα παίζονται πάντα στις πλάτες των λαών, ας αρπάζουμε τις ευκαιρίες όπως και όποτε μας δίνονται και να τις οδηγούμε όσο είναι δυνατόν εκεί που θέλουμε "Εμείς". Και επιμένω σ' αυτό, γιατί από τη μια ένας κούκος δεν φέρνει καμιά άνοιξη, κι από την άλλη μην ξεχνάμε ότι καθρεφτίζουμε στους άλλους αυτό που θα μας κάνουν...


28 σχόλια:

 1. Δεν είναι έτσι βέβαια! Καταρχήν αυτοί στους οποίους αναφέρεται ο αρθρογράφος, δηλαδη οι "εξ αριστερών" είναι κατεξοχήν ο κόσμος που όλα τα χρονια βρίσκεται στος δρόμους και τις συνελεύσεις και αυτό δεν το εξαγόρασε με πρωθυπουργιλίκι όπως ο Τσίπρας με τους δυο φίλους του, τον Παππά και τον Σακελλαρίδη! Δεύτερον για όποιον ξέρει λίγο τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και τα παρακολουθεί, οι προεδρικοί, δηλαδή όσοι σήμερα πρωταγωνιστούν σε αυτές τις επιλογές, Τσίπρας, Παππας, Παπαδημούλης, Δραγασάκης, λειτούργησαν συχνά ερήμην των μελών του κόμματος, των τοπικών οργανώσεων και μετέτρεψαν ένα κόμμα αριστερό σε προεδρικό. Τρίτον είναι προεκλογική δέσμευση του Τσίπρα η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και δεν μπορεί να κάνει τόση μεγάλη κωλοτούμπα 25 μέρες μετά.

  Εδώ η συνέντευξη στον Χατζηνικολάου τον Ιανουάριου όπου το λέει με σαφήνεια. http://kerasiakrinoi.blogspot.gr/2015/02/12115.html

  Τέλος, είναι χρέος κάθε συνειδητού πολίτη να παρεμβαίνει, το αν δεν μπορεί να το κάνει πιο δυναμικά επειδή δεν υπάρχουν οι δομές που να του το επτρέπουν, είναι και αυτό ευθύνη όσων λειτουργούν συγκεντρωτικά και εξουσιαστικά. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να μας πούνε την αλήθεια και όχι παραμύθια και το κρέας ψάρι οτι δήθεν φεύγει η τρόικα ενώ απλά ονομάζεται θεσμοί, και να πάμε σε δημοψηφίσματα, αφού πρώτα μας ενημερώσουν για όλες τις πιθανότητες και εκδοχές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μέχρι και ο Γλέζος είναι εναντίον αυτής της συμφωνίας και με άρθρο του ζητά συγνώμη από τον κόσμο για αυτή.

  http://kerasiakrinoi.blogspot.gr/2015/02/blog-post_92.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κερασιά, δεν ξέρω αν διάβασες την πρώτη ανάρτηση ή αυτή που έβγαλα πριν λίγο διορθωμένη. Πρόσθεσα κάποια πράγματα στα δικά μου λεγόμενα. Είμαι βιαστική κάποιες φορές και συγνώμη γι' αυτό.

   Για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ έχω ενημερωθεί πολύ καιρό πριν από άτομα που είναι μέσα σ' αυτόν και μου έχουν περιγράψει πολλά κακώς κείμενα, όπως φυσικά και την αγνότητα πολύ μεγάλου μέρους των μελών του. Παντού γίνεται αυτό.
   Θέλω επίσης να κάνω ξεκάθαρο ότι δεν είμαι μέλος του κόμματος, για να μην νομίζει κανείς ότι υπερασπίζομαι την κυβέρνηση, γιατί έχω κάποιο απόλυτα προσωπικό όφελος και δεν το έκανα ποτέ! Δεν είναι κάτι που με εκφράζει. Προσπαθώ να βλέπω όσο το δυνατόν πιο καθαρά κάποια πράγματα, ο...- αυτός που δεν ξέρουμε αν υπάρχει - να τα κάνει "καθαρά"!!!

   Όσο για τους δρόμους είναι πολύς κόσμος από διάφορους χώρους που είναι στον δρόμο όλα τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό είναι μια αλήθεια επίσης και δεν πρέπει να την παραβλέπουμε.

   Συγνώμη καλά έκαναν και ζήτησαν κι έτσι έπρεπε να κάνουν!
   Όσο για την κυβίστηση πιστεύεις ότι δεν θα γινόταν; Με τι κότσια μωρέ θα το πάμε στα άκρα; Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει κάποια χρόνια πριν, γι' αυτό έβαλα σήμερα το κείμενο παραπάνω εκείνου του αναγνώστη. Τώρα είμαστε στον κόμπο στο χτένι... Ας δούμε πώς θα κινηθούμε παρακάτω και πάντα να σκεφτόμαστε το με ποιους άλλους θα ήταν καλύτερη η κατάσταση! Είμαστε σ' ένα αδιέξοδο όσο και να χαριεντιζόμαστε κι αυτό εκμεταλλεύονται όλοι!!!
   Το θέμα είναι να μην διαλυθούμε αυτή την στιγμή, αλλά να γίνουν παρεμβάσεις δυναμικές κι εύστοχες, για να κρατηθεί το τιμόνι όσο πιο σταθερά γίνεται, γιατί την φουτρούνα δεν μπορούμε να την αποφύγουμε!
   Τις διαφωνίες και τις ανησυχίες που έχεις και πολλοί άλλοι, Κερασιά μου, τις έχω κι εγώ και τις κατανοώ απόλυτα, όμως προσπαθώ να το δω και από άλλη οπτική γωνία!
   Σ' ευχαριστώ!

   Διαγραφή
 3. Δε δέχομαι να τα κάνουμε όλα ίσα και όμοια. "Με ύφος εισαγγελικό και ηχόχρωμα που μόνο ο Γεωργιάδης δεν θα ζήλευε, σοβαροί και μη σύντροφοι σπεύδουν να καταγγείλουν την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης μπροστά στους εκβιασμούς των δανειστών." Είναι σοβαρή πρόταση αυτή; Ίδιοι ας πούμε ο Γεωργιάδης με Παπακωνσταντίνου, Γλέζο, ακόμα και Μητρόπουλο; Θα τρελαθούμε;
  Συμφωνώ με την Κερασιά παραπάνω. Ιδιαίτερα με αυτό: "Τέλος, είναι χρέος κάθε συνειδητού πολίτη να παρεμβαίνει, το αν δεν μπορεί να το κάνει πιο δυναμικά επειδή δεν υπάρχουν οι δομές που να του το επιτρέπουν, είναι και αυτό ευθύνη όσων λειτουργούν συγκεντρωτικά και εξουσιαστικά".

  Λίγη ψυχραιμία στις κατηγορίες σε αυτούς που ασκούν κριτική γιατί δε σημαίνει ότι είσαι με το Σαμαρά επειδή λες πως ο Τσίπρας δρα πολλές φορές παίρνοντας αποφάσεις που δεν έχουν προκύψει από συζήτηση των αρμόδιων οργάνων, αλλά από μία ηγετική ομάδα 4-5 ατόμων. Ρωτήστε πχ πως πάρθηκε η απόφαση για τον Πάκη και θα καταλάβετε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ζήτημα είναι βρε Παναγιώτη πώς θα ασκήσουν την κριτική τους! Το γράφω κι εγώ στα δικά μου λεγόμενα παραπάνω. Χρήσιμη - κι επιβάλλεται να υπάρχει - είναι η κριτική που λαμβάνει υπόψη της τις αφόρητα πιεστικές συνθήκες και την έλλειψη χρόνου, που δεν επιτρέπει συζητήσεις και αποφάσεις που θα προέρχονται από την βάση.
   Πιστεύω ότι πολλές αποφάσεις πάρθηκαν από λίγους και δίνουν την εντύπωση κυβίστησης προς το παρόν, για να κερδιθεί χρόνος και να έχουν τη δυνατότητα να δώσουν την ουσιαστική μάχη στους 4 μήνες. Τώρα ό,τι άλλο κι αν έκαναν θεωρώ ότι θα κατέληγε σε πανωλεθρία και δεν ξέρω, αν τελικά ισχύει αυτό, αν θα ήταν πρέπον να βγουν να το εξηγήσουν στον κόσμο...!!!
   Αυτά και πάντα με κάθε επιφύλαξη, παρά μόνο με πίστη ότι κάτι καλύτερο από πριν μπορούμε σε αυτή την φάση να καταφέρουμε, αν είμαστε ενωμένοι και προσεχτικοί!
   Σ' ευχαριστώ, Παναγιώτη!

   Διαγραφή
 4. Το πιο σημαντικο που πετυχε η κυβερνηση (και πολύ καλα εκανε) με την προσφατη συμφωνια (υπαναχωρηση) στο eurogroup ηταν σε πρωτη φαση: να αποφυγει το Grexit, να επιτυχει την παραμονη μας στην ευρωζωνη και να πάρει μια ανασα ανακουφισης (η ιδια και εμεις) ωστε να κανει τα επομενα βηματα.
  Κι αυτά είναι μια σειρα ριζοσπαστικων μεταρρυθμίσεων που πρεπει να ακολουθήσει για την ανακαμψη της ελληνικης οικονομιας. Διαφορετικα ο εφιαλτης θα συνεχιζεται.

  Οσο την ευκολη κριτικη απο πολλους θα ηθελα να εβλεπα την φατσα τους όταν θα πήγαιναν να κανουν αναληψη την δευτερα από τα ATM.

  Αλλα κι εσυ Γλαυκη πρεπει να αποφασισεις τελικα τι επιθυμεις γιατι αμφιταλαντεύεσαι. Τα "ολα στον αερα" και GREXIT οπως υποστηριζες σε προηγουμενη αναρτηση η αποδοχη της πραγματικοτητας και ρεαλιστικο συμβιβασμό της κυβερνησης που θεωρω ότι είναι το λιγωτερο επωδυνο.
  Μην ξεχνας ότι τα θυματα στην περιπτωση GREXIT και η επιστροφη στη δραχμη θα είναι οι φτωχοι και όχι οι πλουσιοι που εχουν τις καταθεσεις τους στο εξωτερικο.

  Οσο για τον Γκλεζο και την ανεδαφικη κριτικη του αυτες τις κρισιμες ωρες που η κυβερνηση χρειαζεται στηριξη μαλλον τον ενδιαφερει περισσοτερο η υστεροφημια του και τιποτα αλλο. Κριμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε όσα λες με βρίσκεις σύμφωνη, γιατί αυτά υποστηρίζω κι εγώ παραπάνω και πολλές φορές τα έχω διατυπώσει σε σχόλια ή κείμενα.
   Ξέρω πολύ καλά τι θέλω και νομίζω ότι το έχω πει ξεκάθαρα, αλλά με χάνεις ώρες-ώρες, Velvet! Λειτουργώ με την λογική, αλλά με στηρίζει το ελεύθερο και το παράλογο της καρδιάς!
   Λοιπόν, για να σοβαρευτώ τώρα, αν με ρωτούσες με την καρδιά τι θέλω, θα σου απαντούσα την έξοδο από το ευρώ, αλλά με ένα πολύ καλό πλάνο για στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας σε βάθος χρόνου κι ας ήταν απείρως δύσκολα στην αρχή! Έτσι, θα είμαστε κύριοι του εαυτού ας πραγματικά! Όμως επειδή αυτά δεν γίνονται έτσι στο ποδάρι, αλλά θέλουν τσαγανό, σοβαρότητα, οργάνωση πάρα πολύ καλή και φυσικά την θέληση των πολιτών για κάτι τέτοιο, το αφήνουμε ως ιδέα και προχωράμε στα πρακτικά και καθαρά ρεαλιστικά, τα οποία και στηρίζω με όποιον τρόπο μπορώ.
   Ενωμένοι μπορούμε να είμαστε σε τόσο κρίσιμες ώρες, που έχουμε κάποια ελπίδα να γίνει κάτι;;;;
   Χαίρομαι που μ' επισκέφτηκες κι ελπίζω να σου έλυσα όλες σου τις απορίες! Μη με ξαναρωτήσεις, γιατί τώρα ξέρεις (φυσικά σε πειράζω)! :))

   Διαγραφή
 5. ΠΟΙΑ υστεροφημια τον ενδιαφερει τον Γλεζο καλε μου φιλε Παναγιωτη..;;
  Που ειναι ΕΚΑΤΟ χρονων και παει στις διαδηλωσεις..Και γινεται ΣΤΟΧΩΣ των Φασιστων;;;
  Γιατι να μην παει στο σπιτακι του Και να κανει ΤΗΝ ΚΟΤΑ οπως ο..Προηγουμενος αντιστασιακος Προδερος της Δημοκρατιας..Και να παιρνει το μισθιον του;;;;

  Αλλα..Δεν τον ξερεις ΚΑΘΟΛΟΥ τον Μανωλη..!!!
  ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ εχει αποκαθηλωσει.."σημαιες " κατακτητων σε αγωνες..ΕΚΤΟΣ απο κεινην που ξερεις...!!!
  Ποσο ΚΟΝΤΑ εχει φερει τον κοσμο στο νησι του..Στην ΑΠΟΛΥΤΗ δημοκρατια..ΧΩΡΙΣ εκπροσωπους..Με την προσωπικη παρουσια των Πολιτων....
  Ποσο ΜΠΡΟΣΤΑ εχει δει..Οταν εφτιανε ΦΡΑΓΜΑΤΑ για το νερο..Και ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ τις γεωτρησεις..Την υπεραντληση..Τα ηλιακα και τις ανεμογεννητριες...
  Τι αγωνες εκανε..Για να μην γινει η περιφημη ΠΡΟΒΛΗΤΑ στη Ναξο..Που θα κατεστρεφε το νησιωτικο υφος της Χωρας Ναξου..Και θα την εκανε..ΜΥΚΟΝΟ και Παρο...!!!

  Αλλα βλεπεις αγαπητε...
  Αν δεν το δειξει το ΜΕΓΚΑ...Δεν υπαρχει...!!!

  Κι αυτο ο Μανωλης ΤΟ ΞΕΡΕΙ..και γι αυτο...
  Ζηταει τη συγγνωμη...!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μαχαίρη μου, δεν το αναφέρει ο Παναγιώτης αυτό για τον Γλέζο, αλλά ο Velvet.
   Όσο για τον Γλέζο τον σέβομαι κι εγώ για την όλη του παρουσία όλα αυτά τα χρόνια, και από μια πλευρά καλά έκανε και βγήκε και μίλησε, γιατί έτσι το αισθάνθηκε μετά από τόσα που έχει προσφέρει. Όμως ετούτη την ώρα θα πρέπει να είμαστε πιο προσεχτικοί, καθώς πιστεύω ότι προέχει η ομόνοια πάνω απ' όλα, γιατί αλλιώς χαθήκαμε! Θα έπρεπε να είχε μιλήσει πρώτα ιδιαιτέρως με τον πρωθυπουργό, όπως και άλλοι πριν βγουν να πουν οτιδήποτε. Να μην βγαίνουν οι συγκρούσεις προς τα έξω, γιατί διχάζουν κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό αυτή την ώρα!
   Εκτός κι αν υπήρξε επικοινωνία και συμφωνία σ' αυτό και δεν το γνωρίζουμε! Τι να πω; Παντού πάει ο νους μας!
   Όμως μόνο ενότητα αυτή τη στιγμή και στην άκρη οι όποιες διαφωνείες, οι οποίες μπορούν να λέγονται, με στόχο να εξηγούνται παράλληλα και κάποια πράγματα και όχι υπό τύπου αφορισμών. Δεν μιλάω για τον Γλέζο, αλλά για πολλούς που μιλούν μ' αυτό τον τρόπο.
   Υπομονή και θα δούμε, μια και έχουμε όλοι πολύ μεγάλη αγωνία!

   Διαγραφή
  2. Μάλλον μπερδεύτηκες αγαπητέ Μαχαίρη. Λογικά το σχόλιό σου αναφέρεται σε ένα σχόλιο κάτω από το δικό μου.

   Διαγραφή
  3. Δεν είπε ο Παναγιώτης για το Γλέζο και την υστεροφημία Μαχαίρη, σε άλλο σχόλιο αναφέρεσαι.

   Γλαύκη, σε διάβασα, αναφέρομαι στον αναγνώστη του Πιτσιρίκου. Και κάτι άλλο. Ο καθένας τελικά σκέφτεται και πράττει ανάλογα τη θέση του, την ταξική το λένε οι αριστεροί. Εγώ δεν έχω καταθέσεις στην τράπεζα, εξανεμίστηκαν αυτά τα 4 χρόνια που έχασα το 50% του ειδήματός μου, κι εγω και η οικογένειά μου. Επομένως δεν πρόκειται να πληρώσω ούτε ευρώ στη Βαλαβάνη για να πάει να εξοφλεί το χρέος το οποίο εγώ ουδέποτε είδα. Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είναι σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους η μόνη λύση για εμάς, μόνο τους δανειστες δεν συμφέρει, γιατί δεν πρόκειται να δουν τα λεφτά τους ποτέ. Εμένα όμως τι με νοιάζει για τους δανειστές και τις τράπεζες; Έπειτα εγώ δεν ψήφισα Βαρουφάκη, ψήφισα Λαπαβίτσα και Λαφαζάνη και τώρα απαιτώ να με υποστηρίξουν όχι να μου πάρουν και τα ψίχουλα που μου έμειναν με τους φόρους. Τον Βαρουφάκη μας τον φόρεσαν καπέλο οι προεδρικοί και δεν ξέρω τι ρόλο βαράνε όλοι αυτοί. Εμείς δεν είμασταν 4 χρόνια στους δρόμους για να μας κουβαλήσει τώρα ο Τσίπρας το 3ο μνημόνιο, ούτε σκοπέυω να συνεχίσω να ζω στη μιζέρια. Ή διεκδικούμε τη ζωή μας ή μιζέρια. Αυτές είναι οι επιλογές όσων είμαστε στα όρια της φτώχιας.

   Διαγραφή
  4. Το εξηγώ παραπάνω, Παναγιώτη. Δεν το πρόσεξε ο Μαχαίρης και ζητώ εγώ συγνώμη εκ μέρους του, γιατί δεν το έχει δει πιθανόν.
   Καλό σου βράδυ!

   Διαγραφή
  5. Μπερδευτήκαμε εδώ πέρα, γιατί γράφουμε όλοι μαζί!
   Κερασιά, εξηγώ κι εγώ παραπάνω στον Παναγιώτη για τον Μαχαίρη!

   Σχετικά με τα υπόλοιπα, Κερασιά, έχεις απόλυτο δίκιο, όμως ας κάνουμε όση υπομονή ακόμα μπορούμε, μια και πολλοί έχουμε πληγεί από τον τυφώνα της κρίσης. Λίγα σπίτια έχουν μείνει απείραχτα και δεν θα περάσω σε προσωπικές λεπτομέρειες.
   Ας έχουμε τον νου μας να οδηγήσουμε την κατάσταση εκεί που θέλουμε και δεν λέω τίποτε άλλο! Μακάρι να μπορούσε να ήταν αλλιώς μέχρι τώρα, αλλά μαθαίνουμε σιγά-σιγά!
   Καλό σου βράδυ!

   Διαγραφή
 6. Λοιπόν, Γλάυκη, σε άλλα θα συμφωνήσω, σε άλλα όχι, αλλά ανοίγεις τη συυζήτηση κι αυτό είναι που μετράει.
  Η προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ σε καμιά περίπτωσε δεν υποσχόταν βαθιά κοινωνική αλλαγή. Άρα δεν πρόδωσε, μην τρελαθούμε.
  Εγώ θα δεχτώ ότι έδωσε μια ανάσα στο σύστημα, ότι λειτουργεί υπέρ του. Αν όμως δώσει και μια ανάσα στον άστεγο;;;; Είναι ένα ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε συγκεκριμένα, πρέπει να το απορρίψουμε με θέσεις και πράξεις. Και λέγοντας πράξεις, φτάνω στο ζουμί, εννοώ την δική μας καθημερινότητα: πόσο ασυμβίβαστοι είμαστε όσοι κατακρίνουμε το συμβιβασμό; Και, ναι, γύρω όλα σε οδηγούν στο συμβιβασμό και ως άτομα δεν είμαστε τόσο δυνατοί, όμως πόσο παλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια για να συμπορευτούμε όχι στο δρόμο μονάχα, αλλά στην καθημερινότητα;;;
  Ίσως να μοιάζουν τρελά αυτά που λέω ή άσχετα, όμως είναι η αλήθεια μου...
  Καλά να περνάς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αλεξάνδρα μου, συμφωνώ με αυτά που λες για όσα υποσχόταν και επίσης για όσα θα πρέπει εμείς να κάνουμε, προκειμένου να επιτυχούμε μέσα από τις δικές του κινήσεις όσα περισσότερα επωφελή για τους αδύναμους μπορούμε, αλλιώς το έχουμε κάψει το χαρτί!
   Δεν λες τίποτε άσχετο ή τρελό παρά όσα δείχνει η κοινή λογική πέρα από εμπάθειες, προσωπικές φιλοδοξίες, υστεροβουλίες και όλα τα αρνητικά που τυφλώνουν και οδηγούν σε σύγχυση και αναποτελεσματικότητα, το λιγότερο που μπορώ να πω αντί της καταστροφής!
   Καλό σου βράδυ!

   Διαγραφή
  2. Καλό είναι όμως να έχουμε γνώση του τι υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Ο Τσίπρας λοιπόν είπε οτι θα διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, έβαλα παραπάνω το σύνδεσμο. Και τώρα η συμφωνία γράφει οτι θα είμαστε συνεπείς με όλες τις υποχρεώσεις μας στο ακέραιο. Αυτό έχει τεράτια διαφορά για τη χώρα μας. Μόνο το 2015 πρέπει να πληρώσουμε 32 δις για το χρέος. Επομένως ο Τσίπρας παραβιάζει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του αυτή τη στιγμή. Καλό είναι να ενημερωνόμαστε πριν να κρίνουμε αυτούς που εκφράζουν γνώμη αφού έχουν μελετήσει τα στοιχεία, διότι η εξουσία στηρίζεται εν πολλοίς στην άγνοια του κόσμου και την ενισχύει με τα ψέματα και την προπαγάνδα. Παραμένει η Τρόικα και ο Βαρουφάκης έχει το θράσος να λέει οτι δεν υπάρχει πια Τρόικα, ενώ απλά ονομάζεται "θεσμοί". Και μόνο οτι λέει τόσο χοντρα ψέματα για κάτι τόσο σοβαρό θα έπρεπε να μας προβληματίζει.

   Διαγραφή
  3. Περιμενε βρε Κερασια
   Δωσε λιγο χρονο στη κυβερνηση να περασει τον Ρουβικώνα. Ετουτη τη στιγμή θελει μονο υποστηριξη και ανοχη, τιποτα δεν τελειωσε.
   Και φυσικα δεν ειχε άλλη εναλλακτικη, ουτε την πολυτελεια του χρονου να τραβηξει επι μακρον την διαπραγμάτευση με κυνδυνο το Grexit. Αυριο καταθετει παλι προτασεις που αν δεν τις δεχτουν επιστρεφουμε για άλλη μια φορα στο μηδεν.
   Επειτα μια εκλεγμένη κυβερνηση σε μια αστικη δημοκρατια είναι, δεν είναι καμιά επαναστατικη οργανωση που θα ανατρεψει τον καπιταλισμο σε ένα μηνα.

   Διαγραφή
  4. Προσυπογράφω με συνοπτικές διαδικασίες τα σχόλια του αγαπητού μας V!
   Τέτοια ανυπομονησία, ούτε τα παιδιά!
   Αν τελικά στο 4μηνο τα κάνουν όλα σκατά τι μας εμποδίζει τότε να κράξουμε, να αντιδράσουμε.να...να...να!

   Αυτή τη στιγμή η στάση των καταξιωμένων αριστερών αγωνιστών δείχνει διάσπαση και μόνο διάσπαση!
   Χωρίς ενότητα στο εσωτερικό πού πάμε;

   Τέλος, σε ένα δημοψήφισμα για ευρώ ή δραχμή είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα;

   Μίλησα και με τη σημερινή μου ανάρτηση και συνεχίζω κι αύριο.
   Διαβάζω και κρατώ την ίδια στάση που είχα από την επομένη των εκλογών. Περιμένω!

   Φιλιά πολλά Γλαύκη μου!
   Καλή αυριανή!

   Ξαναγυρίζω στη σιωπή μου !

   Διαγραφή
  5. Διορθώνω, 20,93 δις ευρώ δάνεια και τόκους πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα το 2015. Δείτε τα στοιχεία εδώ

   http://www.analyst.gr/2015/02/21/o-simvivasmos-tis-elladas/

   Διαγραφή
 7. Αγαπητε Μαχαιρη
  Γενικα ειμαι αλλεργικος με τους ηρωες, αλλα αυτό είναι δικο μου θεμα
  Και ουτε με ενδιαφερει ποσες φορες ο ηρωας σου αποκαθηλωσε σημαιες
  Αυτό που γνωριζω ότι εκτος από δογματικος σταλινικος
  ετρεφε και μεγαλο θαυμασμο και στον συντροφο Χοτζα
  Καπου διαβασα ότι πριν γινει αριστερος ειχε περασει κι από την ΕΟΝ του μεταξα
  αλλα δεν εχει σημασια

  ΥΓ
  Δεν παρακολουθώ ελληνική τηλεόραση εδώ και πολλα χρονια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δεν έχω και πολλά να προσθέσω εδώ!
  Σας ευχαριστώ όλους για τις απόψεις που μοιραστήκαμε και είναι γόνιμο να συμβαίνει κάτι τέτοιο!
  Πάνω απ' όλα όμως θα πρότεινα ψυχραιμία σε μια τόσο δύσκολη και σημαντική φάση της ιστορίας της οικονομικής κρίσης. Μια διάλυση αυτή τη στιγμή δεν συμφέρει σίγουρα κανέναν από όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον αυτού του τόπου. Μέσα από τις διαφωνείες που είναι φυσικό να υπάρχουν είναι ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή!
  Ακόμα τίποτα δεν έχει κριθεί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Τι να προσθέσω κι εγώ; Τουλάχιστον εσύ Γλαύκη γνωρίζεις καλά το σκεπτικό μου.

  Μια έξοδος από το ευρώ θέλει τεράστια προεργασία. Η παραγωγή μας είναι στο μηδέν, δεν μπορούμε επί της παρούσης να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο. Μπορούμε να κρατηθούμε λίγο ακόμα μέχρι να καθορίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

  Η αρντητική κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθάει όχι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερ-γαμάτος αλλά γιατί δίνει τροφή στα καρτάλια τους Σαμαροβενιζελικούς. ΔΕΝ γίνεται να ξαναπέσουμε στα δίχτυα τους! ΔΕΝ παίζει!

  Μόνο με αιτήματα θα πάμε μπροστά και όχι με αφορισμούς. Είναι η πρώτη φορά στα 30 χρόνια ζωής μου μετράω που βλέπω τους Έλληνες να ασχολούνται με την πολιτική σοβαρά και ενεργά. Πόσο μεγάλο κέρδος είναι αυτό; Ανυπολόγιστο!

  Οι Γερμανοί είναι πασιφανές πως θέλουν να μας αφανίσουν από το χάρτη δεν υπήρχε περίπτωση να μας πούνε α μπράβο τι καλά, κάντε ότι θέλετε.

  Ναι ο ΣΥΡΙΖΑ είπε προεκλογικά κάποια πράματα αλλά ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι και στο παρά 5 ο λαός δείλιαζε να πάρει την μεγάλη απόφαση να ξεκολλήσει από τη ΝΔ. και τώρα που βγήκε επιτέλους αριστερή κυβέρνηση θα χαλαστούμε επειδή δεν είναι σε όλα τέλεια; Είμαστε εμείς τέλειοι; Είμαστε; Που μέχρι τώρα τα μπουζούκια είναι γεμάτα και όπα της και άλατις; Που η ΧΑ είναι 3ο κόμμα στη Βουλή; Που η ΝΔ ενώ θα έπρεπε να έχει 5%΄έχει 25;

  Νομίζω και πολύ καλός μας έκατσε ο Αλέξης αναλογιζόμενη τα χάλια μας.
  Εγώ μόνο με τον κόσμο τα βάζω γιατί από εμάς έρχονται οι αλλαγές.

  Και η Ανταρσία ήθελε να κυβερνήσει και να βγούμε από την Ευρώπη αλλά κανείς δεν την ψήφισε. Από τη στιγμή που ο λαός επέλεξε στην παρούσα φάση τουλάχιστον, Ευρώπη θα κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και στην πορεία βλέπουμε. Αγάλι αγάλι.

  Και ανακεφαλαιώνω λέγοντας πως είμαι υπέρ των αιτημάτων και κατά των αφορισμών. Οι αφορισμοί δίνουν δύναμη στους εχθρούς της Ελλάδας. Δεν πρέπει να τους κάνουμε αυτό το χατίρι! Δεν γυρίζουμε πίσω!

  Γλαύκη θα το συνεχίσουμε το θέμα γιατί είναι πολύ σοβαρό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν νομίζω ότι λέμε κάτι διαφορετικό.
   Βέβαια δια της επαναλήψεως, όπως λέω κι εγώ, κάτι θα μείνει!
   Κι εγώ με τους πολίτες τα βάζω, διότι για πάρα πάρα πολλά χρόνια ήταν συνυπεύθυνοι στο μεγάλο πανηγύρι. Χρησιμοποιώ τρίτο πρόσωπο και όχι πρώτο, διότι προσωπικά δεν συμμετείχα ποτέ σε κανένα τέτοιο πανηγύρι, διαφθοράς, διαπλοκής, φαγοποτιού, εξυπηρετήσεων με αναταλλάγματα, υπερκαταναλωτισμού, αηδίας και ασυδοσίας! Όμως, για το ότι κρατούσα αυτή την στάση στην ζωή μου όπως και οι γονείς μου, θεωρήθηκα χαζή και παράξενη! Τα άκουγες λοιπόν και από πάνω, αν έκανες κάτι διαφορετικό, γιατί τους χαλούσες την πιάτσα! Όσο τα θυμάμαι σιχαίνομαι!!! Το μόνο που μου χρεώνω είναι ότι δεν βρήκα πιο δυναμικό τρόπο να προσπαθήσω να το αλλάξω αυτό γύρω μου, να και ήταν αρκετά δύσκολο όταν οι περισσότεροι λειτουργούσαν έτσι.

   Ακόμα και σήμερα, ναι, συνεχίζουν και παρευρίσκονται στα "όπα" και λοιπά ανόητα! Ειδικά για σήμερα!

   Ναι, το θέμα είναι το πιο σοβαρό απ' όλα, γιατί όπως κλείνω επάνω το κείμενο της ανάρτησης :
   "καθρεφτίζουμε στους άλλους αυτό που θα μας κάνουν..."

   Τι θέλουμε, λοιπόν, να καθρεφτίσουμε;

   Διαγραφή
 10. ΥΠΑΤΙΑ
  <>
  Eτσι μας εκανε και εμας ο Βαρουφακης και τωρα θα πουμε και ευχαριστω΄, στην αριστερη κατα τ'αλλα κυβερνηση ,για τη δηθεν ''επιτυχημενη'' διαπραγματευση . Τωρα μαλιστα, <>!
  Τελικα δεν αλλαζει ο λυκος.....μονο τα ρουχα του...
  ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΥΑΛΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ένας γείτονας του Νασρεντίν είχε μικρό σπίτι και πολύ μεγάλη οικογένεια. Συχνά παραπονιόταν στο Νασρεντίν για τη δυστυχία του αυτή και ζητούσε από το σοφό μυαλό του Νασρεντίν κάποια λύση. Εν τέλει ο Νασρεντίν αποφάσισε να τον βοηθήσει.

   «Έχεις δύο κατσίκες», του είπε, «να τις βάλεις και αυτές μες στο σπίτι».

   «Μα είναι δυνατόν; Πού να τις βάλω;», είπε ο γείτονας.

   «Ζητάς τη βοήθειά μου», είπε ο Νασρεντίν, «θα μ’ ακούσεις λοιπόν;»

   «Θα σ’ ακούσω… αλλά… αυτό δεν είναι λύση…»

   «Έχε μου εμπιστοσύνη», είπε ο Νασρεντίν.

   Ο γείτονας έκαμε όπως τον συμβούλεψε ο Νασρεντίν. Έβαλε στο μικρό του σπίτι και τις γίδες. Η κατάσταση έγινε πολύ δύσκολη. Όταν συναντήθηκαν ύστερα από δυό μέρες, ο Νασρεντίν ρώτησε το γείτονα πως τα πάει τώρα με το στενό του σπίτι.

   «Πολύ δύσκολα», είπε ο γείτονας.

   «Να βάλεις μέσα στο σπίτι και την αγελάδα σου τώρα», πρόσταξε ο Νασρεντίν.

   Ο γείτονας υπάκουσε, έβαλε και την αγελάδα. Όταν συναντήθηκαν τρεις μέρες μετά ο Νασρεντίν ρώτησε: «Πώς πάνε τα πράγματα γείτονα;»

   «Ασφυκτικά», απάντησε ο γείτονας.

   «Βάλε ακόμα και το γαϊδούρι», πρόσταξε ο Νασρεντίν.

   Έβαλε και το γαϊδούρι μέσα στο στενό του σπίτι ο γείτονας. Τα πράγματα ήταν αφόρητα, όπως λένε, τραγικά. Όταν μετά από δυό μέρες συναντήθηκαν, ο γείτονας είπε στο Νασρεντίν.

   «Αμάν σοφέ Νασρεντίν, είναι πια μαρτύριο. Ποιά άλλη ποινή θα μου βάλεις;»

   «Να μένετε έτσι εκεί όλοι μαζί για τρεις μέρες ακόμα», είπε ο Νασρεντίν.

   Στις τρεις μέρες που συναντήθηκαν, ο γείτονας είπε: «Είναι αβάσταχτο Νασρεντίν, κάμε κάτι, είναι απερίγραπτο».

   «Να βγάλεις έξω το γαϊδούρι», πρόσταξε ο Νασρεντίν.

   Έβγαλε ο γείτονας από το στενό του σπίτι το γαϊδούρι. Ένιωσαν όλοι κάποια ανακούφιση. Σε λίγες μέρες που ανταμώθηκαν είπε ο Νασρεντίν: «Βγάλε τώρα και την αγελάδα».

   Έβγαλε έξω και την αγελάδα ο γείτονας κι ένοιωσαν όλοι μεγάλη ανακούφιση, το σπίτι άρχισε να γίνεται άνετο. Όταν ξανανταμώθηκαν είπε ο Νασρεντίν: «Βγάλε τώρα και τις κατσίκες». Ο άνθρωπος έβγαλε και τις κατσίκες. Το σπίτι ξαφνικά ήταν τόσο άνετο που ο γείτονας και τα παιδιά του ήταν ευτυχισμένοι.

   Όταν ξανασυναντήθηκαν, ρώτησε ο Νασρεντίν πως τα πάει ο γείτονας με το μικρό του σπίτι.

   «Πολύ άνεση, είμαστε τόσο καλά, σ’ ευχαριστώ πολύ Νασρεντίν, το σπίτι μου είναι πια μεγάλο κι άνετο κι αυτό το χρωστάω σε σένα», είπε ο γείτονας.

   Διαγραφή
 11. και τα δυο προηγουμενα σχολια ειναι απο ΥΠΑΤΙΑ και διαβαζωνται μαζι.Συγνωμη αλλα γραφω πρωτη φορα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το κατάλαβα κι ετοιμάζω απάντηση!
   Καλώς ήρθες!

   Διαγραφή
  2. Άργησα, γιατί προέκυψε δουλειά πιο επείγουσα…

   Καταρχήν, το παράδειγμα με το γείτονα του Νασρεντίν είναι πολύ καλό και νομίζω ότι δείχνει ό,τι έχουμε πάθει τα τελευταία χρόνια εδώ στον τόπο μας. Και ίσως καλά να πάθουμε με τα μυαλά που κουβαλάμε! Ζούσαμε σε βάρος του ίδιου μας του εαυτού, τον κλέβαμε και τον εξαπατούσαμε για πάρα πολλά χρόνια - ταυτόχρονα και όλους τους άλλους - και τώρα ζητάμε τα ρέστα από ένα λογαριασμό που δεν πληρώσαμε ποτέ! Φυσικά δεν ζούσαμε όλοι έτσι, όμως είτε κάναμε πως δεν βλέπαμε είτε δεν ήμαστε σε θέση ν' αντιδράσουμε, γιατί ήμαστε πολύ λίγοι μπροστά στην τόση βρώμα!!! Και μην μου πεις πως έχω άδικο...

   Ο λαός μας λέει και κάτι πολύ απλό: "Όποιος βιάζεται σκοντάφτει"!
   Είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε, μια και ο χρόνος που είχε στην διάθεσή της η νέα κυβέρνηση είναι μηδαμινός μπροστά στο τέρας που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας και στα θηρία με τα οποία κλήθηκε να παλέψει πάραυτα! Η κατάσταση ήταν προετοιμασμένη από τους προηγούμενους, ώστε να παραδώσουν στο παρά πέντε!
   Μην ξεχνάμε ότι είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση στην περίοδο της κρίσης έκανε διαπραγμάτευση με δικές της ξεκάθαρες θέσεις, τους θορύβησε σε μεγάλο βαθμό, γι’ αυτό και κλώτσησαν άγρια, αλλιώς θα χάιδευαν, και δεν έσκυψε το κεφάλι. Κατάφερε να μην παίρνει έτοιμες αποφάσεις – διαταγές, αλλά να έχει τη δυνατότητα να προτείνει την δική της οικονομική και φορολογική πολιτική, τις δικές της προτάσεις. Το αρνητικό είναι ότι θα πρέπει να αποδέχονται τις εισηγήσεις της οι Ευρωπαίοι. Ακυρώθηκαν τα μέτρα μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις που προβλέπονταν στο «μέιλ Χαρδούβελη». Ο στόχος του πλεονάσματος μειώνεται από 3% για το 2015 και 4,5 % για το 2016. Κέρδισε χρόνο ν’ αναπτύξει την όποια πολιτική της, για να μπορεί να διαπραγματευτεί ίσως πιο δυναμικά μετά τους 4 μήνες. Τώρα δεν είχε κανένα όπλο στα χέρια της. Με μια προθεσμία που έληγε τώρα, με οικονομική πραγματική δύναμη μηδέν, αφού ό,τι είχε βγάλει ως πλεόνασμα η προηγούμενη κυβέρνηση είναι στην πραγματικότητα εικονικό – στηριζόμενο στις απολύσεις, τις στερήσεις, την υπερφορολόγηση των πιο αδύναμων και όχι στην παραγωγική διαδικασία. Δεν έχει προλάβει ακόμα να κάνει καμιά ουσιαστική παρέμβαση, διότι αφενός ο χρόνος είναι απειροελάχιστος και αυτό που προηγούνταν ήταν η διαπραγμάτευση με τους εταίρους που και πολύ σκληρή ήταν και αυτή που θα της έδινε τον χρόνο να συνεχίσει. Αν επέλεγε την αμετακίνητη στάση σε όλα, τότε θα ερχόταν η ρήξη και έξοδο από το ευρώ, που από τη μία ο λαός δεν την ήθελε, αλλά και από την άλλη η χώρα δεν θα την άντεχε χωρίς καμία σημαντική παραγωγική δύναμη αυτή τη στιγμή. Πρώτα πρέπει να νοικοκυρέψεις κι έπειτα θα μπορείς ν’ απαιτήσεις και να διαπραγματευτείς πιο σκληρά ή αν αποφασίσεις την ηρωική έξοδο θα πρέπει να περάσει πολύς χρόνος και να έχεις επενδύσει σοβαρά στον τόπο σου και όχι να ζεις από τις εισαγωγές!
   Σίγουρα θα χρειαστεί βάθος χρόνου, για να μπορέσει να περάσει τα μέτρα που θέλει και ν’ αποδώσουν καρπούς και αυτό είναι απόλυτα λογικό, γι’ αυτό λέω να μην βιαζόμαστε!
   Ας τους επιτρέψουμε να προσπαθήσουν και τα λέμε τότε που θα έχουμε δει περισσότερα από εκείνους! Τότε σίγουρα θα μπορούμε να πούμε πολλά!

   Σ’ ευχαριστώ για την επίσκεψη και κάνε όση βόλτα θες εδώ, όποτε έχεις χρόνο. Μπορείς να σχολιάσεις και σε παλιότερα! Και κείμενό σου δεχόμαστε, Υπατία… χεχε!!!

   Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.