Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015

Η συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό "καρναβάλι"... κι εκείνο των Αρχαίων Ελλήνων


 Τα τελευταία χρόνια αισθάνομαι ότι δεν με αφορά το καρναβάλι, όταν γύρω τρέχουν οι πολιτικές και κοινωνικές  εξελίξεις με ιλιγγιώδη ταχύτητα και στιγματίζουν ίσως ανεπανόρθωτα τις ζωές μας. Ειδικά φέτος ήταν σαν να μην υπήρξε καν αυτή η γιορτή, μόνο τα παιδιά έρχονταν να μου το θυμίζουν σχεδόν καθημερινά. Μετά τις χθεσινές εξελίξεις και την συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό "καρναβάλι" των ανελέητων διαπραγματεύσεων θέλησα να κάνω ένα μικρό αφιέρωμα στην καρδιά του καρναβαλιού ως γιορτής στην αρχαία Ελλάδα, για να ξορκίσω το κακό και να αφήσω ανοιχτά να περάσει η "άνοιξη" και η "καρποφορία"!
Όσο για το άλλο "καρναβάλι", εκείνο της πολιτικής, τίποτε δεν έχει τελειώσει για την χώρα μας. Ίσα που τώρα, μέσα από τις επίμονες προσπάθειές της - και σε τόσο σύντομο χρόνο -  απέναντι στην σκληρή και αμετακίνητη πολιτική των εταίρων, έχει κερδίσει το έδαφος που θα την βοηθήσει να κάνει τα πρώτα της βήματα σε μια επίπονη αλλά ίσως και απελευθερωτική πορεία. Ας της επιτρέψουμε να προσπαθήσει! Σίγουρα τίποτε χειρότερο δεν μπορεί να μας συμβεί από όσα περνούσαμε πριν, ειδικά αν σταθούμε πλάι εκεί που μας χρειάζονται. Εδώ σταθήκαμε, έστω και με τη βία, σε κάποιους που δεν άξιζαν ούτε δευτερόλεπτο τη συμπόρευση μαζί τους. Ας βάλουμε τον εαυτό μας για λίγο στην θέση τους, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, τον ελάχιστο χρόνο, τους "αιμοδιψείς" αντιπάλους, την μειονεκτική μας θέση από πολλές πλευρές, την μοναξιά μας, την απίστευτη φυσική κόπωση των ημερών, μόνο αυτά! Δεν πρέπει να ξεχνάμε τίποτα και να μην βιαζόμαστε για τίποτα! Οι "μάχες" συνεχίζονται!


Αρχικά σκέφτηκα να παραθέσω εδώ όλες τις πληροφορίες σχετικά με το καρναβάλι στην αρχαιότητα, αλλά θα ήταν πολύ κουραστικό, λόγω του τεράστιου "σεντονιού" που θα σας παρουσίαζα. Επέλεξα την λύση της παραπομπής στην αντίστοιχη σελίδα απ' όπου δανείζομαι τις πληροφορίες. Έτσι, θα υπάρχει η επιλογή να την επισκεφτεί κάποιος ή να παραμείνει εδώ και ν' απολαύσει την συλλογή ελληνικής μουσικής που περιλαμβάνω στην σημερινή ανάρτηση ή να συνδυάσει και τα δύο.
Σήμερα το Café μετατρέπεται σε "καπηλειό" λόγω των ημερών!


Η παρακάτω σελίδα έχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το καρναβάλι των αρχαίων Ελλήνων:Η μουσική συλλογή που προτείνω για σήμερα:Και... καλά να περάσετε με όποιον τρόπο! @ Απόψεις δύο φίλων για τις χθεσινές εξελίξεις, με τις οποίες συμφωνώ απόλυτα. Για μένα η μία στηρίζεται στην κοινή λογική και η άλλη στην ψύχραιμη λογική:

Από την Χριστίνα - Andromeda-My Galaxy

Από τον Μαζεστίξ - τοίχο-τοίχο...

11 σχόλια:

 1. Και μένα το καρναβάλι φέτος ούτε που με άγγιξε! (πρωτόγνωρο για μένα)
  Με ανακουφίζει πάρα πολύ που συμπλέουμε! Μου δίνεις μεγάλη ενθάρρυνση να ξεδιπλώσω τις σκέψεις μου. Ας ελπίσουμε πως η θετική και δημιουργική εγκαρτέρηση θα πρυτανεύσει.

  Πόσο με τιμάς με τον σύνδεσμο!
  Πάω να διαβάσω και τον Μαζεστίξ να πάρω τα πάνω μου! :)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όλους φαντάζομαι μάς ανακουφίζει που συμπλέουμε, διότι όπως και να το κάνεις αισθάνεσαι μόνος κάποιες στιγμές, μέχρι να διαπιστώσεις ότι κι άλλοι σκέφτονται σαν κι εσένα. Δεν είναι εύκολο στην προκειμένη περίπτωση να μείνεις σταθερός σε όσα πιστεύεις, καθώς θα πρέπει να έχεις πολύ ξεκάθαρο μέσα σου για ποιο λόγο ψήφισες την συγκεκριμένη κυβέρνηση, τι περίμενες από αυτή με βάση τα ρεαλιστικά δεδομένα και όχι με βάση τα όσα είχαν προαναγγείλει ότι θα κάνουν. Εξάλλου, πάντα από το θα κάνω μέχρι να γίνει κάτι υπάρχει μια μεγάλη απόσταση και μια σειρά προσπαθειών που πρέπει να γίνουν μέσα από πολλούς απρόβλεπτους παράγοντες. Στην πολιτική πάντα τάζονται πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να υλοποιηθούν στο τέλος.
   Το θέμα είναι τώρα τι κάνουμε. Σίγουρα μας ενδιαφέρει να δούμε αν κυβέρνηση θα καταφέρει να φέρει μια ισορροπία στην κατάσταση της χώρας μας και γι' αυτό θα πρέπει να περιμένουμε χωρίς κορώνες! Μετά θα μπορεί ν' ακούσει τα πάντα!
   Δεν έχω κόμπλεξ να προβάλλω κάτι που με εκφράζει και έχει ειπωθεί με καλύτερο τρόπο. Δεν έχω την άνεση να εκφέρω πολιτικό λόγο ακόμα, διότι δεν είναι κάτι που συνήθιζα μέχρι τώρα δημόσια τουλάχιστον. Ό,τι κάνω γίνεται σε φιλικές ή μη συντροφιές. Μου φαίνεται όμως ότι θα το κάνω κι αυτό τελικά σιγά-σιγά!

   Διαγραφή
  2. Πότε δεν πίστεψα πως οι αλλαγές έρχονται από τις κυβερνήσεις κι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαζόταν να ανεβάσει τον πήχη τόσο ψηλά αν εμείς σαν λαός δεν λειτουργούσαμε με το ποιος θα μας τα πει πιο ωραία. Σε πρώτη φάση μου αρκεί που φύγανε οι λωποδύτες από την εξουσία και ήρθε νέο ήθος στη πολιτική. Για μένα αυτό είναι η βάση για να αλλάξει η χώρα. Δεν βιάζομαι κι ούτε έχω τρελές απαιτήσεις.

   Διαγραφή
  3. Αυτό μου αρκεί και μένα, Χριστίνα μου, και πιστεύω σε πολύ κόσμο επίσης!
   Το ζήτημα είναι να μην βαρέσουν διάλυση μέσα από τις εσωτερικές τους τριβές ή μην τους σκάψουν τα θεμέλια άλλοι!!!
   Με όλα τα άλλα είμαι σίγουρη ότι μόνο καλύτερα θα πράξουν σε σχέση με τους προηγούμενους. Συν του ότι έχω μια κυβέρνηση με ανθρώπινο πρόσωπο και όχι τεράτων!!!
   Καλή σου μέρα!

   Διαγραφή
 2. Νομίζω πως με τόσους μασκαράδες που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, το βαρεθήκαμε το καρναβάλι. Δεν εξηγείται αλλιώς. Κι εγώ με την ίδια διάθεση είμαι Γλαύκη μου. Φεύγω για Ανδρομέδα και Μαζεστίξ και σου στέλνω τα φιλιά και τις ευχές μου για την Καθαρά Δευτέρα. Να περάσεις όμορφα και να ξεκουραστείς.
  Φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η διάθεση γενικά και για πολλούς λόγους στα τάρταρα...
   Αισθάνομαι ότι είμαστε μια χώρα "καρναβάλι" και οι εταίροι μας το ίδιο, γι' αυτό και το ότι καταπιάστηκα με το παραπάνω σ' αυτή την ανάρτηση είναι όχι τόσο για την ιστορία του καρναβαλιού, αλλά γιατί ήθελα να μεταφέρω αυτή την εικόνα με αλληγορικό τρόπο! Το συνηθίζω και δυστυχώς δεν περνά σε πολλούς το μήνυμα.
   Τώρα τι μας φταίει το καρναβάλι, που είναι μια υγιής αντίδραση του ανθρώπου απέναντι στην ίδια την ζωή, να το ανακατεύουμε με την ανωμαλία της εξουσίας είναι άλλο θέμα!!! Γίνεται για την ειρωνεία του πράγματος, όταν τα επιχειρήματα δεν έχουν καμιά επίδραση στον αποδέκτη! Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι ευθύνεται απόλυτα ο πομπός...
   Καλή σου μέρα, Μαράκι!

   Διαγραφή
 3. Πολλά χρόνια τώρα το καρναβάλι δεν με αγγίζει, αυτό όμως που μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι φέτος η αιτία είναι διαφορετική και είναι αυτή που μόλις πιο πάνω περιέγραψες. Για πρώτη φορά άφησα πίσω τα βιώματα του καρναβαλιού και τη θέση τους πήρε ο πόνος και η αγωνία για όσα διαδραματίζονται τελευταία στη χώρα μας. Λες Γλαύκη μου ότι χειρότερα δεν μπορούμε να πάμε, πολύ το φοβάμαι ότι υπάρχει και το χειρότερα, ας ελπίσουμε μόνο να μην το πλησιάσουμε καν. Ας ενωθούν οι ευχές μας για το καλύτερο αύριο των παιδιών μας....
  Καλή Σαρακοστή φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ως λαός βρισκόμαστε σε κατάθλιψη και δεν το έχουμε πάρει είδηση! Η θεραπεία είναι η αλληλεγγύη, η ενότητα και η δράση!!! Αυτά και μόνο είναι η αγωγή που μπορεί να μας βοηθήσει αυτή τη στιγμή! Επιβάλλεται να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, για να φτάσουμε να δημιουργήσουμε μια άρρωστη νέα γενιά!!! Έχουμε τεράστια ευθύνη πρώτα απ' όλα γι' αυτό!
   Πάντα υπάρχει το "χειρότερα", όμως με δεδομένες αυτές τις φρέσκιες συνθήκες έχεις ένα λίγο καλύτερο χαρτί στο χέρι. Το θέμα είναι πώς θα το αξιοποιήσουμε στο παιχνίδι!
   Να περάσεις όμορφα κι εσύ!

   Διαγραφή
  2. διόρθωση
   "για να μην φτάσουμε"

   Διαγραφή
 4. Αλήθεια; Πέρασε το καρναβάλι; Ούτε που το κατάλαβα ☺
  ( έμεινα για πολύ στον κόσμο μου ε;)
  Φιλί♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Την ίδια αίσθηση είχα κι εγώ. Δεν κατάλαβα πώς πέρασαν κι αυτές οι ημέρες. Τα μυαλά μας είναι χαμένα στην καθημερινότητα που τρέχει, στις σημντικότατες πολιτικές εξελίξεις και όπου άλλου προκύψει!
   Βγήκες από ό,τι είδα από τον δικό σου κόσμο, γιατί είδα ότι έγραψες την ιστορία του καφενέ σου. Θα την δω αργότερα ή το βράδυ με την ησυχία μου. Όλη στη σειρά πάμε! Αύριο η δική μου.
   Φιλί επίσης! Δεξιά ή αριστερά...; Χεχε!!!

   Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.