Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

"Αν απλώς χαμογελάς"...


"Χαμογέλα και ίσως αύριο θα δεις τον ήλιο να λάμπει από μέσα σου"!

Το σημερινό είναι αφιερωμένο σε εκείνον - τον μοναδικό - που λάτρεψα από παιδί και εξακολουθώ να λατρεύω, ως ενήλικας πια. Σε εκείνον, που ήθελα να μοιάσω και αντέγραφα τα καμώματά του όταν έπαιζα...

Γράμμα προς τον Τσάρλι Τσάπλιν από έναν επίσης αγαπημένο μου ποιητή...
 
"Ε, Τσάρλι Τσάπλιν, παιδικέ μου φίλε,
που ΄μοιαζαν τα παπούτσια μας!
Περάσαν τόσα χρόνια από τότε κι όμως νιώθω μια ζεστασιά παράξενη, ως να με είχες στα χέρια σου ζεστάνει κάποια νύχτα, που νιφάδες χιονιού τρύπωναν μέσα στον κινηματογράφο του χωριού μου
και κρύωνα διπλωμένος στο μακρύ σάκο μου, με πεσμένα τα μαλλιά στα μάτια μου, που λάμπαν βλέποντάς σε σαν του αγριμιού, ολοκάθαρα.
Που να΄ξερα πως θα΄ μενες εσύ, Τσάρλι, ως το τέλος ο φίλος μας στον κόσμο, ο καλός θείος, ο γείτονας του Θεού, ο παραστάτης σε όλους μας, και πως εγώ μια μέρα με τη φτωχή αλφαβήτα που εκεί κάτω στο ταπεινό σχολείο μας με μαθαίναν, θα σου’ γραφα ένα γράμμα σαν και τούτο, γιομάτο από φιλία και καρδιοχτύπια για όλο τον κόσμο!
 
Τσάρλι! Τσάρλι!
Γράφω σ’ εσένα για όλους μου τους φίλους, Τσάρλι Τσάπλιν,καλέ μου ταχυδρόμε, που πας σ΄όλες τις χώρες και χτυπάς με το διακριτικό σου μπαστουνάκι των φτωχών τα παράθυρα κι αφήνεις στο παντζούρι τους πάνω ένα γαρούφαλο, που με το πλάι το βράδυ, ακροπατώντας, μπαίνεις απ΄τις μισάνοιχτες πορτούλες στον ύπνο των παδιών, με την ψυχή σου φορτωμένη παιχνίδια, Τσάρλι, φίλε των φίλων μου όλων που δεν έχουν φίλους, που τους πήραν τον ήλιο τ΄ ουρανού, που τους πήραν τη χάρη και την πρόνοια.
Και που σένα έχουν μόνο ανάμεσά τους να πηγαίνεις και να’ ρχεσαι, κουνώντας τα λοξά σου παπούτσια, διάβασέ τους την αγάπη μου Τσάρλι!
Ένα λουλούδι μ΄εκατομμύρια φύλλα είναι το γράμμα που σου στέλνω για όλους.
Μοίρασέ τους την ελπίδα μου, Τσάρλι!…"

                                                      Νικηφόρος Βρεττάκος




"Η ζωή είναι μια παράσταση χωρίς πρόβα. 
Γι' αυτό αυτοσχεδίασε. 
Χόρεψε, τραγούδα, αγάπα, γέλα, κλάψε. 
Ζήσε έντονα πριν τελειώσει 
η παράσταση χωρίς χειροκρότημα." 

                                     Τσάρλι Τσάπλιν




 Καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε!


8 σχόλια:

  1. Δικαιωματικό το αφιέρωμα στον ανυπερβλητο αυτόν άνθρωπο όχι μόνο της τέχνης αλλά και του πολιτισμού και του πνεύματος Γλαύκη μου.
    Εμβληματική μορφή την οποία αγκαλιάζουμε με τον δέοντα σεβασμό.
    Τις ευχές μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λόγω αρκετών υποχρεώσεων το ιστολόγιο είναι πολύ πίσω και όσα γράφω είναι κατά πολύ περιορισμένα σε περιεχόμενο δυστυχώς. Έτσι αδικούνται θα έλεγα πρόσωπα και καταστάσεις με τα οποία καταπιάνομαι κατά διαστήματα εδώ μέσα, αλλά συχνά λέω πως η ζωή είναι αλλού...
      Είναι τόσα που θέλω να γράψω και απλά στέκονται και περιμένουν στο μυαλό μου... Είστε εσείς που θέλω να επισκεφτώ και είμαι όμως αλλού. Κάποια στιγμή θα επανέλθω ίσως πιο ενεργή και με περισσότερη διάθεση. Θα δείξει.
      Να είσαι καλά, Γιάννη.

      Διαγραφή
  2. Έξοχη επιλογή! Αγαπημένοι κι οι δυο τους.
    Καλή Σαρακοστή Γλαύκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον θυμήθηκα με αφορμή την παράσταση που παίζεται αυτό τον καιρό στο θέατρο με βάση την ζωή του. Την είδα και ήταν πάρα πολύ καλή. Έτσι προέκυψε τούτη η μικρή ανάρτηση για έναν καλλιτέχνη που αγαπούσα από μικρή.
      Να είσαι καλά, Μαράκι.

      Διαγραφή
  3. Αξέχαστος και η πιο χαρουμενη μορφη των παιδικων μας ..ακομα και των τωρινών μας χρόνων..!!
    Ενα χαμόγελο..ειναι αυτο που ομορφαινει ενα πρόσωπο .. οσο ασκημο και να ειναι Γλαάυκη μου..!! ωραια ξεκινησε η βδομαδα..να είσαι καλα και να περνας ακομακαλύτερα χαμογελώντας.!!! φιλάκιααα..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά παιδιά σήμερα δεν τον γνωρίζουν, διότι δεν έτυχε να τους τον δείξουν οι γονείς τους ή να τον πετύχουν στην τηλεόραση, όμως όταν έρθουν σε επαφή με τις ταινίες του, ενθουσιάζονται και τα μεγαλύτερα εντυπωσιάζονται από τα βαθύτερα νοήματα που περνά μέσα από τα θέματα των έργων του.
      Να περνάς όμορφα κι εσύ Ρούλα μου.

      Διαγραφή
  4. Ας μοιράσουμε την ελπίδα! Με ένα χαμόγελο κι έναν καλό λόγο για αρχή!!!!
    Καλά να περνάς, Γλαύκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Αλεξάνδρα μου να μη φεύγει από το πρόσωπό μας αν είναι δυνατόν και στα δύσκολα, αλλά και να μη στεκόμαστε μόνο σ' αυτό. Ειλικρινές χαμόγελο και πηγαίος καλός λόγος σήμερα είναι τόσο πολύτιμα και δυστυχώς σπανίζουν ή καλύπτονται από τη μάσκα του ψεύδους και της υποκρισίας.
      Να είσαι καλά, κορίτσι μου.

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.