Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Μια μυρωδιά ισούται με μια ανάμνηση


Μυρίζω και τον χρόνο πίσω γυρίζω...
Πόσο καθοριστική μπορεί να είναι μια μυρωδιά για την εξέλιξη κάποιων καταστάσεων;
Πόσο ισχυρή είναι για την έλξη ή την απώθηση ανάμεσα στους ανθρώπους ή για τις επιλογές μας;

Η όσφρηση είναι ο βασιλιάς των αισθήσεων, καθώς έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας σε σχέση με την ασφάλεια που θα νιώσουμε κοντά σε οικείες και αγαπημένες μυρωδιές έως την ενεργοποίησή μας στην περίπτωση ενός ενδεχόμενου κινδύνου οποιασδήποτε μορφής. Παράλληλα η μνήμη της έχει τη δύναμη να προκαλεί συναισθήματα και την ανάκληση εικόνων και καταστάσεων που έχουν χαθεί στη λήθη με το πέρασμα του χρόνου, ίσως με μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις άλλες αισθήσεις. Η καταγραφή της είναι αξεπέραστη και μάλλον μοναδική.





 Ας δούμε τι γράφει για τις μυρωδιές και τις αναμνήσεις ένας κοινωνικός λειτουργός...


Μυρωδιές και… αναμνήσεις… 

Η δύναμη της μυρωδιάς… Πρόσωπα ξεχνάς, καταστάσεις ξεχνάς, κάποιες μυρωδιές όμως μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη…

Η μυρωδιά είναι το προϊόν της όσφρησης στο ζωικό βασίλειο και κατέχει ξεχωριστή θέση κυρίως στα ζώα, λόγω της απουσίας της ομιλίας, που κατέχει μόνο ο άνθρωπος. Παρ’ όλα αυτά είναι κάτι το μοναδικό κάθε μυρωδιά ενός φαγητού, ενός προσώπου, και ενός σπιτιού και ακόμη και του πιο απλού αντικειμένου μένει βαθιά χαραγμένη από την πρώτη στιγμή στο μυαλό ενός ανθρώπου.

Πιο συγκεκριμένα, στη μνήμη του μωρού μένουν οι πρώτες μυρωδιές από τη στιγμή της γέννησης του μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Είναι αυτό που το καθοδηγεί στη μητέρα του και το ηρεμεί όταν την έχει χάσει και βρεθεί πάλι κοντά της.

Βέβαια και καθώς μεγαλώνει, αποτυπώνει διάφορες μυρωδιές στο μυαλό, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με διάφορες καταστάσεις χαράς αλλά και λύπης και μπορεί να επανέρχεται σε αυτή την κατάσταση μόνο από την όσφρηση αυτής της συγκεκριμένης μυρωδιάς. 
Και αυτό συνεχίζει καθώς περνάνε τα χρόνια και όταν βρεθούμε σε μια δύσκολη στιγμή αναζητούμε εκείνη τη μυρωδιά της μητέρας μας και αμέσως επιστρέφουμε στην αγκαλιά της και ηρεμούμε απλά και μόνο επειδή είναι συνδεδεμένη με την ασφάλεια και τη θαλπωρή.
Άλλες φορές χωρίς να το καταλάβουμε εκεί που είμαστε χαρούμενοι μέσα σε μια παρέα φίλων ή ακόμη και μόνοι μας ξαφνικά όλα μας φαίνονται μαύρα και δυσοίωνα χωρίς κάποια προφανή εξήγηση και μετά από λίγη σκέψη συνειδητοποιούμε ότι όλο αυτό προκλήθηκε απλά και μόνο από μια μυρωδιά που έχει αποτυπωθεί στη μνήμη μας σε μια δυσάρεστη στιγμή χωρίς καν να το θυμόμαστε.

Κάποιες φορές πάλι εκεί που περπατάμε μέσα σε μια μάζα αγνώστων ανθρώπων, βυθισμένοι στη σκέψη μας και στα διάφορα προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, καθαρίζει η σκέψη και γυρνάμε πίσω πολλά χρόνια όταν ήμασταν μικρά παιδιά διότι πέρασε κάποια τυχαία γυναίκα που έτυχε να φοράει το ίδιο άρωμα που φορούσε η μητέρα μας κάποια στιγμή στη ζωή της. 
Κάποιες μυρωδιές είναι στενά συνδεδεμένες με αναμνήσεις… και όσα χρόνια κι αν περάσουν, μόλις εμφανιστεί η μυρωδιά μπορούμε στιγμιαία να ταξιδέψουμε πολλά χρόνια πίσω και να μας έρθουν στο μυαλό στιγμές που έχουμε ζήσει και πρόσωπα, που μπορεί να υπάρχουν ή μπορεί και να μην υπάρχουν πλέον στη ζωή μας. Κάποιες μυρωδιές μπορούν να μας ταρακουνήσουν έντονα, να μας επηρεάσουν συναισθηματικά ή να μας οδηγήσουν στην ανάκληση αναμνήσεων και εμπειριών.

Κάποιες μυρωδιές είναι τόσο βαθιά χαραγμένες μέσα μας, που μόλις φτάσουν στη μύτη μας, μας κάνουν να νιώσουμε όπως τότε… οι μυρωδιές συνδέονται στενά με τις αναμνήσεις και κάποιες σημαντικές μυρωδιές είναι βαθιά συναισθηματικές…

Πηγή: papadopsixologos.blogspot.gr/




Θα πρόσθετα και κάτι που έχει προκαλέσει ενίοτε την έκπληξη σε φιλικές παρέες, όταν έκανα λόγο γι' αυτό, ενώ εν τέλει έχει αποδειχτεί και επιστημονικά πλέον η αλήθεια του.
"Έχω εθιστεί στην μυρωδιά σου" μπορεί να πει κάποιος στον/στην σύντροφό του, αφού η μυρωδιά που αναδύει το δέρμα του άλλου (δεν αναφέρομαι φυσικά στο τεχνητό άρωμα - καλοδεχούμενο κι αυτό) είναι καταλύτης κατά την επαφή δύο ανθρώπων, ώστε να έρθουν πιο κοντά ερωτικά, αλλά να μείνει και αξέχαστη η χημεία μεταξύ τους. Μα περί χημείας πρόκειται ούτως ή άλλως...


@ Μια δική σας ανάμνηση από μια πανίσχυρη μυρωδιά;








 

7 σχόλια:

  1. Να σου πω τη μαύρη αλήθεια Γλαύκη μου, δεν έδινα τέτοια βαρύτητα στην όσφρηση. Δεν της έδινα την αίγλη που παρουσιάζεις. Ίσως γιατί παραμελούσαμε την αξία της.
    Τώρα τι να σου πω ;
    Πιστεύω ότι διαλεκτικά κάθε αίσθηση είναι ταγμένη να λειτουργεί συμπληρωματικά με τις άλλες. Σε μια συλλογική σύνθετη λειτουργία αρμονίας.
    Κάθε αποκοπή φέρνει ανισσοροπία.
    Πολλά φιλιά εκεί που είσαι και για τις μουσικές που μας έδωσες σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η όσφρηση είναι θα έλεγα πρωτογενείς σε σχέση με τις άλλες αισθήσεις, γι' αυτό και κάνω ιδιάιτερη αναφορά σ' αυτή. Έχει κάτι περισσότερο πρωτόγονο. Σαφώς και η αρμονική συνύπαρξη και συνλειτουργία όλων των αισθήσεων είναι η πιο ιδανική και επιφέρει την ισορροπία στον άνθρωπο. Η όσφρηση έχει περισσότερο ισχυρή καταγραφή και κατά κάποιο τρόπο την ξεχωρίζω.
      Για δοκίμασε να την ασκήσεις χωριστά από τις υπόλοιπες. Δώσε της μια ευκαιρία προσφέροντάς της λίγη προσοχή παραπάνω και θα με θυμηθείς...
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  2. Αν και δεν ειμαι τοσο καλος με την οσφρηση. Εχω ακομη εκεινη τη μυρωδια του καλοκαιριου όταν ημουν παιδι που οσο κι αν ψαξω δεν θα τη ξανβρω. Εκεινη τη μοναδικη γευση της ντοματας που ειχα φαει μια φορα στο περιβολι μαζι με τον παππου μου. Το καμπερνετ σουβινιον που εχει χαραξει τωρα πια ανεξιτηλα τον ουρανισκο μου. Κι εκεινη τη γλυκια μυρωδια σαν κρεμα από ταλκ (πουδρας) που μυριζε το δερμα της. Κι άλλες πολλες ακομα μυρωδιες οπου κάθε μια και μια αναμνηση γλυκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι παιδικές αναμνήσεις που σχετίζονται με αρώματα και μυρωδιές είναι αξεπέραστες! Επανέρχονται σε κάθε ευκαιρία που θα τους δοθεί και μας ταξιδεύουν πολύ πίσω στον χρόνο. Μόνο να είναι ευχάριστες...
      Ήμουν σίγουρη ότι θα κατέγραφε η μνήμη σου ερεθίσματα από αυτή την αίσθηση!
      Οι μαθητές μου συχνά μου αναφέρουν μυρωδιές από λαχανικά που έτυχε να δοκιμάσουν στο χωριό τους και σημειώνουν έντονα ότι διαφέρουν κατά πολύ από αυτά που τρώνε στην πόλη. Όση ώρα μιλούν δε γι' αυτό φαίνεται στο βλέμμα τους ότι το ξαναβιώνουν εκείνη την ώρα νοερά...
      Δεν είναι μαγικό;

      Διαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Πιστεύω ότι οι μυρωδιές μπορούν να μας ταξιδέψουν στον χρόνο γρηγορότερα από ο,τιδήποτε άλλο.
    Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Pippi.
      Το γνωρίζω από προσωπική εμπειρία και παρατήρηση, αλλά και από σχετικές έρευνες που έχουν γίνει.
      Χάρηκα που σε είδα εδώ, μια και απουσιάζει ο Κούνελος από την φωλιά του κάμποσους μήνες, όπου ήταν και ο τόπος συνάντησής μας!
      Εύχομαι και για σένα μια πολύ ευχάριστη εβδομάδα!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.