Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Μικρά μυστικά για τη συνέχεια...


Ωραία, ήδη ξεκίνησε δειλά-δειλά η διαδρομή της νέας χρονιάς και είπαμε να πάρουμε μαζί μας την παιδική ματιά, με σκοπό να πορευτούμε πιο δυναμικά και με φρέσκο πνεύμα στη συνέχεια, είπαμε να αγαπάμε σαν παιδιά, γιατί είναι το μόνο που αξίζει σε τούτη τη ζωή.  
Παραλείψαμε όμως κάτι θεμελιώδες!
Να αγαπάμε ειλικρινά και ουσιαστικά πρώτα απ' όλα τον εαυτό μας. Όχι, εγωιστικά, εγωκεντρικά, ναρκισσιστικά, αλλά όπως του αναλογεί, έντιμα και προσγειωμένα. Αποδεχόμενοι τις αδυναμίες του και διακρίνοντας ξεκάθαρα τις δυνατότητες και τα ταλέντα του, ώστε να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε πολύ καλύτερα την κάθε πλευρά της προσωπικότητάς μας προς όφελος δικό μας αλλά και όσων συναναστρεφόμαστε.
Να συμφιλιωθούμε μαζί του, για να σταθούμε με αυτοπεποίθηση μπροστά σε οποιαδήποτε πρόκληση θετική ή αρνητική συναντήσουμε στο ταξίδι που έχουμε κληθεί να συμμετέχουμε. Μετά τη συμφιλίωση επέρχεται σταδιακά η ψυχική ηρεμία και κατ' επέκταση η σοφία.

Δεν είπα φυσικά να κοιτάμε το είδωλό μας στον καθρέφτη και να του λέμε κάθε πρωί "Φτου σου, μάτια μου, είσαι κούκλος/α σήμερα!", αν και καμιά φορά χρειάζεται κι αυτό..., όπως άλλες είναι απαραίτητο ένα γενναίο, ελληνικότατο φάσκελο! Μην ξεχνάμε ότι ο καθρέφτης είναι αυτός που θα δεχτεί και το πιο γοερό μας κλάμα, όπως θα έκανε κι ο αδελφικός μας φίλος. Εκεί μπορούμε με ασφάλεια να κλάψουμε σθεναρά για ό,τι κάναμε ή δεν κάναμε, για ό,τι μας συνέβη και δεν το θέλαμε, για τα λάθη μας, για ό,τι πολύτιμο χάσαμε. Δεν χρειάζονται οι λέξεις, καθώς η αλήθεια προβάλλει ολόγυμνη στο βλέμμα που αντικρίζουμε απέναντί μας και όποιος αντέξει!
Μεγάλος σπιούνος αυτός ο "καθρέφτης"...! 




Για να μην δέχεται μόνο κλάψες και μύξες αυτός ο καθρέφτης - κι είναι κρίμα να τον λερώνουμε διαρκώς με ζουμιά παντός είδους, αλλά να του χαρίζουμε και χαμόγελα, φωτεινά βλέμματα και φιλιά σε κάποια του γωνίτσα, ας θυμόμαστε μερικά μικρά μυστικά για την προστασία του εαυτού μας.
Μερικά δώρα, όπως θα τα έλεγα καλύτερα, προς εκείνον.

* Να μην περιμένουμε να αρέσουμε σε όλους. Μόνο για όποιον μας πάει και κάνει κέφι αυτό ακριβώς που είμαστε, διότι για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε. Λυπόμαστε, το κατάστημα κλείνει πάραυτα.

* Δεν είμαστε σε θέση να αλλάξουμε κανέναν και ποιοι είμαστε στο κάτω-κάτω , για να το κάνουμε. Ας βρούμε ποια είναι αυτά όλα τα μαγικά που μας δένουν με όσους επιθυμούμε να συμπορευόμαστε. Από κοινού είναι δυνατόν να βρεθούν λύσεις για όσα δεν μας ταιριάζουν ή μας κάνουν να δυσανασχετούμε μαζί τους ή εκείνοι μ' εμάς. Δεν συμφωνώ με την παράδοση των όπλων αμαχητί, καθώς αυτό είναι για μένα δειλία, ενώ η ζωή έχει δείξει ότι απαιτεί θάρρος σε κάθε μας βήμα.




* Γιατί θα πρέπει να εξαρτόμαστε από τους δικούς μας ανθρώπους ή τους φίλους; Ως αυτόνομες και ανεξάρτητες προσωπικότητες στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις χωρίς να κρεμόμαστε κυριολεκτικά από τους άλλους. Μπορεί εκείνοι να είναι δίπλα μας σε κάθε μας δυσκολία, αλλά δεν θα ωριμάσουμε ποτέ αν κολλάμε επάνω τους σε κάθε στραβοπάτημα. Το τι θέλουμε και τι είμαστε σε θέση να πράξουμε σε οποιαδήποτε περίσταση μόνο εμείς το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και κανένας άλλος. Ας μην καταλήγουμε σε βαμπίρ της ενέργειας των αγαπημένων μας εύκολα και αλόγιστα.

* Καλή η πολλή δουλειά, κι αν την αγαπάς, είσαι και από τους ευτυχείς, όμως δεν είμαστε μόνο αυτό που επαγγελόμαστε. Δεν είναι απαραίτητο να συστηνόμαστε στους άλλους με αυτό που είναι η ειδικότητά μας, αλλά να δείχνουμε όλο τον πλούτο των ενδιαφερόντων μας και της προσωπικότητάς μας. Αρκεί, βέβαια, να τα έχουμε ανακαλύψει όλα αυτά. Δεν υπάρχει άνθρωπος στη γη που δεν έχει πολλές πλευρές και πολύ ενδιαφέρουσες, απλά κάποιες φορές δεν το γνωρίζει ούτε ο ίδιος. Έτσι, δυστυχώς, χάνει τη μαγεία και την πληρότητα μιας υπέροχης συναναστροφής, και αυτός και οι άλλοι δίπλα του.

*  Ο πιο αυστηρός κριτής μας μπορούμε να είμαστε μόνο εμείς, κι αυτό μπορεί να συμβεί αν έχουμε βρει τις αξίες, τα ιδανικά και τις αντιλήψεις που μας εκφράζουν απόλυτα. Διατηρώντας τα όχι στη θεωρία, σε ένα μπαουλάκι που απλά το πηγαινοφέρνουμε ανάμεσα στις επαφές μας με τους ανθρώπους γύρω μας, αλλά τα έχουμε εντάξει με κάποιους τρόπους στην καθημερινότητά μας. Να είναι όλα αυτά δικά μας και όχι φορεμένα από κάποιους άλλους, γιατί έτσι "πρέπει" ή γιατί έτσι μας είπαν.




*  Μπορούμε να ζούμε το σήμερα με όλες τις πολύτιμες αποσκευές του χθες ως σπουδαία παρακαταθήκη και να μην αγχωνόμαστε για το αύριο, που δεν ξέρουμε καν πώς θα είναι; Αυτό που τρέχει είναι το τώρα και σε χρόνο αστραπής γίνεται κιόλας χθες. Ας το απολαμβάνουμε, μια και το περιμέναμε.
Να το ζούμε με πάθος και τόλμη, γιατί δεν θα ξανάρθει. Τη θέση του θα πάρει κάτι άλλο και είναι κρίμα να έχουμε χάσει την ευκαιρία που μας δόθηκε!


 Καλή μας συνέχεια, λοιπόν!


@ Η αρχική ιδέα των παραπάνω από το Αντικλείδι.

 

12 σχόλια:

  1. Μικρά μυστικά που κρύβουν μεγάλες αλήθειες.
    Ας το καρφιτσώσουμε στο μυαλό μας, είναι χρήσιμος οδηγός για τις στιγμές που καθρεφτιζόμαστε.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμιά φορά δεν τις αντέχουμε αυτές τις αλήθειες και τότε είναι πρέπει να έρθουμε ενώπιος ενωπίω!
      Είναι ανάγκη να το κάνουμε πού και πού, για να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.
      Να είσαι καλά, Μαράκι μου!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  2. Γλαύκη μου καλησπέρα και καλοδεχούμενη η πρώτη σου ανάρτηση για την καινούργια χρονιά.
    Θεωρώ ότι μας βάζεις "δύσκολη" δουλειά σε σκέψεις, καθήκοντα, αποστολές.
    Τα κρατάμε λοιπόν και τα καλοδεχόμαστε κορίτσι μου.
    Καλή χρονιά να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου αρέσουν τα δύσκολα,βρε Γιάννη μου!
      Πες το βίτσιο, πες το όπως θες...
      Πώς τα καταφέρνω και μπλέκω στα δύσκολα και προσωπικά και επαγγελματικά, δεν ξέρω τελικά ούτε εγώ η ίδια ή κάνω πως δεν ξέρω.
      Μια ζωή βέβαια χωρίς δυσκολίες είναι τόσο αδιάφορη και δεν νομίζω ότι έχει να σου μάθει και πολλά! Εξάλλου, ερχόμαστε σε τούτο τον κόσμο για να μάθουμε και να προσφέρουμε. Δεν βλέπω αλλού τον λόγο ύπαρξής μας. Το πιο σοβαρό φιλοσοφικό θέμαπου απασχόλησε τον άνθρωπο από την εμφάνισή του στη γη. Εντάξει, σχεδόν, γιατί αρχικά είχε να παλέψει με τα της επιβίωσης...
      Ας μας βγάλει η νέα χρονιά νικητές μέσα από δύσκολες αλλά σπουδαίες καταστάσεις! Έτσι, για να έχει αξία αυτή η νέα διαδρομή...
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή
  3. Ποιος θα διαφωνησει μαζι σου Γλαύκη μου ενα πολύ ωραιο κειμενο που μας βαζει να σκεφτουμε και να κανουμε μια ανασκοπηση του εαυτου μας... να ηξερες πόσα χρονια μου πήρε .. αυτο...το να βρεις και να αγαπησεις τον εαυτο σου χωρίς εγωισμο ..και να αγαπησεις και τον κοσμο γυρω σου..
    Ας το προσπαθησουμε ακομα μια φορα με την καινουργια χρονια που μόλις έκανε τα πρωτα της βηματα φίλη μου ... !
    Καλή χαρουμενη και ουσιαστική χρονια να έχεις με υγεια αγαπη και περισσοτερα χαμογελα...οι σχεσεις μας με τους αλλους ειναι οι αξιες μας..Γλαυκη μου .. να περνας ομορφα ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ... φιλακιααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι σίγουρη ότι τα έχεις καταφέρει με αυτή την εσωτερική διαδρομή, Ρούλα μου, καθώς φαίνεται από τη στάση σου απέναντι στην ζωή, τον λόγο και τις σκέψεις σου, απέναντι στους ανθρώπους!
      Είναι μια διαδρομή που απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο! Όμως αξίζει την ίδια την ζωή μας! Αυτή είναι που μας διαφορποιεί από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο κι αν δεν την κάνουμε εμείς, ποιος θα την κάνει;
      Συνεχίζουμε να δρούμε, για να γίνουμε καλύτεροι, με απώτερο στόχο να πλάσουμε έναν πιο ανθρώπινο κόσμο!
      Το ίδιο αξίζει να κάνουμε και με τις σχέσεις μας...
      Φιλιά πολλά και εύχομαι μια γλυκιά και αγαπησιάρικη νέα χρονιά!

      Διαγραφή
  4. Εισαι τυχερη που συναναστρεφεσαι παιδια και μπορεις ν΄αλλαζεις κι εσυ μαζι τους. Εμεις ειμαστε πια μεγαλοι για ν΄αλλαξουμε μυαλο και χαρακτηρα. Παντως πηρα μερικες σημειωσεις για το δρομο μαζι με τα βιντεακια της Μονικα.
    Καλη χρονια με υγεια και αγαπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο άνθρωπος μέχρι να φύγει από την ζωή είναι σημαντικό για τον ίδιο και τους άλλους γύρω του μα δίνει περιθώρια βελτίωσης στον εαυτό του. Δεν έφυγε από ετούτο τον κόσμο, για να παραιτηθεί της όποιας προσπάθειας.
      Αυτή είναι δική μου φιλοσοφία ζωής!
      Καλή Χρονιά αντεύχομαι με όλα όσα επιθυμούμε πιο βαθιά!

      Διαγραφή
  5. Κι όλα αυτά βέβαια, προϋποθέτουν να έχουμε καλή σχέση με τον εαυτό μας, κι επ' αυτού να γίνει ουσιαστική δουλειά και ενδοσκόπηση, διότι χωρίς αυτογνωσία, δεν έχει παρακάτω.. Η Μόνικα είναι μακράν από τις αγαπημένες μου καλλιτέχνιδες, και δεν είναι μια απλή ερμηνεύτρια, είναι τραγουδοποιός, στίχοι και μουσική είναι δικά της, κάτι που την καθιστά ακόμα πιο αξιόλογη και αξιοπρόσεχτη! Καλό υπόλοιπο άδειας! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια δύσκολη δουλειά αλλά απόλυτα χρήσιμη, γιατί αλλιώς μένεις στάσιμος και δυστυχώς δεν προσφέρεις τίποτε ουσιαστικό σε κανέναν.
      Ναι, έχει κάνει αξιόλογες προσπάθειες στον νεοελληνικό μουσικό χώρο. Ξεφυτρώνουν γενικά μικρά διαμαντάκια, τα οποία δεν ξέρουμε πώς θα τα βγάλουν πέρα μέσα σε μια τόσο μικρή αγορά, η οποία παλεύει να σταθεί στα πόδια από το δυνατό χτύπημα της κρίσης. Μάλλον, στο τέλος θα τα εξάγουμε κι αυτά, όπως και τόσα άλλα...!
      Σ' ευχαριστώ και θα τα πούμε!

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Κούνελε και αντεύχομαι!
      Είναι όμορφο να συμφωνούμε σε όλα κάποιες φορές..., όπως είναι και πολύ εποικοδομητικό να διαφωνούμε κάποιες άλλες!
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.