Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Μήπως βιαζόμαστε να κρίνουμε τον άλλο;




























Ένας χαιρετισμός, μια χειραψία και δυο πρώτες κουβέντες κι έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας για το άτομο που έχουμε απέναντί μας. Πιστεύουμε ότι αυτό που είδαμε την πρώτη φορά, η πρώτη εντύπωση που σχηματίσαμε, αυτό και είναι.
Πόση αλήθεια κρύβει η πρώτη αίσθηση που έχουμε;
Μήπως αδικούμε κάποιον έτσι;
Μπορεί να αποτελεί παγίδα αυτό το πρώτο συμπέρασμα;

"Είμαι ένας γελοίος άνθρωπος. Αυτοί με λένε τρελό. Κάτι τέτοιο θα ήταν προαγωγή, αν γι' αυτούς δεν παρέμενα ακόμα τόσο γελοίος όσο και πριν. Τώρα πια δεν θυμώνω, τώρα μου είναι όλοι τους συμπαθείς, ακόμα κι όταν γελάνε μαζί μου - ειδικά μάλιστα τότε μου είναι ιδιαιτέρως συμπαθείς."
                                                            Ντοστογιέφσκι 

Το ποια εικόνα θα διαμορφώσουμε σε μια πρώτη επαφή με κάποιον εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Πρώτα απ' όλα από την εξωτερική του εμφάνιση το ντύσιμό του, το στυλ του και τη φροντίδα του εαυτού του. Η χειραψία έχει να δώσει ορισμένα στοιχεία, όπου άλλη προσωπικότητα υποδηλώνει ο θερμός τρόπος κρατήματος του χεριού κι άλλη ο χλιαρός-φευγαλέος, σαν να φοβάται εκείνος που χαιρετά ότι θα λερωθεί από τον άλλο (όπως και με τα φιλιά στον αέρα και από απόσταση αντί ελαφρά στο μάγουλο). Το χαμόγελο, το βλέμμα, όπως γενικά η έκφραση του προσώπου δίνει πάρα πολλές πληροφορίες σε εκείνον που παρατηρεί και έχει την εμπειρία να δει πέρα από το οφθαλμοφανές. Η στάση του σώματος, το πώς κάθεται ή κινείται ένας άνθρωπος, η φωνή και ο τρόπος ομιλίας δίνει πληροφορίες για το πώς αισθάνεται με τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω, χωρίς να αναφέρομαι στις περιπτώσεις που υπάρχει σωματικό πρόβλημα ή άλλο υγείας.
Καθοριστικός παράγοντας, που διακρίνει τα κριτήρια με τα οποία προσεγγίζει πιο εύκολα κάποιος ένα άλλο άτομο, ειδικά στη σύγχρονη εποχή, είναι η ομορφιά. Φαίνεται επιπόλαιο, επιφανειακό, όμως είναι μια πικρή αλήθεια. Γνωρίζουμε όλοι και έχει ξανασυζητηθεί, ότι η ομορφιά ανοίγει πόρτες και δίνει ευκαιρίες σε πολλούς που είχαν την τύχη να γεννηθούν πιο ελκυστικοί από κάποιους άλλους. Άδικο φυσικά για εκείνους τους άλλους, που τους απαγορεύεται εξαρχής να ξεδιπλώσουν την ομορφιά του εσωτερικού τους κόσμου.  

Ακούγεται, φαίνεται και είναι πράγματι ρατσιστική μια τέτοια αντιμετώπιση, όμως δυστυχώς έτσι είναι η ζωή γύρω μας. Ένα καλό παράδειγμα μας δίνει ένα πείραμα που έγινε στη Γαλλία...


Επίσης, μια και ο καθένας μας είναι διαφορετικός, δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να αισθάνονται όλοι άνετα σε μια πρώτη γνωριμία με καινούρια άτομα. Άλλοι κοινωνικοποιούνται με άνεση, ενώ άλλοι έχουν ανάγκη να βαδίσουν πιο αργά σε αυτή τη διαδικασία. Όσο, λοιπόν, και να είμαστε σε θέση να "διαβάσουμε" αρκετά στοιχεία σε μια πρώτη συνάντηση με έναν άνθρωπο, ας μην είμαστε βιαστικοί στο να βγάλουμε άμεσα συμπεράσματα για την προσωπικότητά του. Η πιθανότητα του σφάλματος είναι μεγάλη και η αδικία απέναντι στο άλλο άτομο ακόμα μεγαλύτερη. Δεν θα έχουμε δώσει μια ευκαιρία να το γνωρίσουμε και να μας γνωρίσει. 
Ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε τι είναι δυνατόν να μας προσφέρει μια γνωριμία ή τι είμαστε εμείς σε θέση να δώσουμε σε εκείνη, είτε θετικά είτε αρνητικά. Όπως και να  'χει, είναι πλούτος για τον καθέναν μας.

Κάτι που έρχονται να μας θυμίσουν οι γνωστές οπτικές απάτες (όπως εκείνη της αρχικής εικόνας) είναι ότι η πρώτη εντύπωση είναι αυτό που θέλει κανείς να δει σε κάποιον άλλο ή στην εξωτερική πραγματικότητα, στην οποία ο καθένας μας προβάλλει τη δική του εσωτερική κατάσταση. 
 
"Όταν παρατηρούμε τον κόσμο, παρατηρούμε πρωτίστως τον εαυτό μας και αυτό είναι κάτι που αξίζει να θυμόμαστε."




14 σχόλια:

  1. Πόσο μας ξεγελάει πολλές φορές
    η πρώτη εντύπωση.....
    Δίκιο έχεις!!!!

    Σε φιλώ και σ' αγαπώ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλες φορές μας βγαίνει σε καλό κι άλλες σε καταστροφή.
      Φιλιά πολλά, κορίτσι μου!

      Διαγραφή
  2. Μεγάλο θέμα Γλαύκη μου και δεν έχω το χρόνο. Πολλά θα ήθελα να γράψω.
    Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν λαθεύουν ακόμα και με την πρώτη επαφή . Έχουν τη λεγόμενη διαίσθηση. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που όταν τους δεις ξέρεις ότι αυτό είναι,γιατί είναι σαν ανοιχτό βιβλίο. Κι επίσης δεν θα λαθέψεις με αυτούς! Θες η φωνή τους, το χαμόγελό τους, θες ο "σταυρός" τους που είναι γελαστός; Όμως δεν είναι έτσι στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα κοινωνικά πειράματα έχουν αποδείξει πόσο έξω μπορεί να πέσει κανείς.
    Πολλές φορές γνωρίζει μια κοπέλα ένα αγόρι. Και την άλλη μέρα πλέκει το εγκώμιο για αυτόν στη φίλη της. "Είναι ο πιο υπέροχος άνθρωπος στον κόσμο! Κουβαρντάς, έξω καρδιά, αστείος..." Τελειώνει η σχέση-άσχημα θα υποθέσουμε εδώ- και μιλάει ξανά στη φίλη της για αυτόν: "Α να χαθεί ο γελοίος! Τελικά ήταν σπάταλος , έλεγε κρυάδες...ποτέ δεν σοβαρευόταν!"
    Το πώς κρίνουμε τον άλλον είναι τεράστια κουβέντα! Για αυτό καλό είναι α) να μην βιαζόμαστε β) να μην έχουμε προσδοκίες γ) όλα να τα περιμένουμε!

    Πάει το διάλειμμα ..Ως εδώ ήταν!
    Σε φιλώ γλυκά ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορούσαμε να πούμε πολύ περισσότερα ανάμεσα σε αρκετούς καφέδες...
      Δεν θα προσθέσω κάτι ιδιαίτερο, καθώς με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη όσα λες!
      Το μόνο που θα έλεγα είναι ότι από προσωπική εμπειρία σπάνια πέφτω έξω μετά την πρώτη εντύπωση, απλά σε όσα αρνητικά προκύψουν στην πορεία αντιλαμβάνομαι ότι είχα κάνει λίγο τα στραβά μάτια...
      Σε φιλώ κι εγώ και σου εύχομαι καλή συνέχεια στον μαραθώνιό σου και στο Συμπόσιο που περιμένει ν' ανοίξει τις θύρες του!

      Διαγραφή
  3. Ναι, απαντώ στον τίτλο σου χωρίς δεύτερη σκέψη! Και το έχω κάνει κι εγώ, δυστυχώς, όσο κι αν έχω προσπαθήσει να το αποφύγω... τουλάχιστον, δεν έχω κλείσει πόρτες.

    Πάντως, η τοποθέτηση των άλλων σε κουτάκια προσφέρει μια ασφάλεια. Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη παγίδα, αν δεν είσαι γενικότερα κολλημένος βέβαια...
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν κλείνω κι εγώ εύκολα πόρτες, όμως είμαι γενικά αρκετά προσεχτική εξαρχής. Ίσως η ισχυρή διαίσθηση που έχω με έχει βοηθήσει πολύ και η παρατηρητικότητά μου, άσχετα από το γεγονός ότι θα επιτρέψω στο εαυτό μου να παρασυρθεί σε μια νέα εμπειρία κι ας καεί. Μέσα από τις εμπειρίες αυτές γνωρίζουμε τον εαυτό μας καλύτερα και αποκτάμε μεγαλύτερη πείρα, ώστε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικότερα ό,τι ζόρικο προκύψει στην πορεία.
      Καλή συνέχεια, Αλεξάνδρα μου!

      Διαγραφή
  4. Τώρα πια όχι Γλαύκη μου δεν βιάζομαι καθόλου όπως παλιότερα !!Εβγαζα γρήγορα συμπεράσματα και ηθελημένα αδίκησα αλλά και δεν είχα την ευκαιρία να γνωρίσω κάποιους ανθρώπους . Και νομίζω ότι δεν διαθέτω ένστικτο για να καταλάβω πως σκέπτεται ο άλλος ακόμα και αν η πρώτη εντύπωση δεν είναι η καλύτερη !!Καλό σου απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Νικόλ μου, κι εγώ έχω μετανιώσει για εκείνα τα άτομα που απέκλεισα από τη ζωή μου και δεν τουςε έδωσα την ευκαιρία να μπουν σ' αυτή, λόγω απειρίας και του νεαρού της ηλικίας τότε!
      Μαθαίνουμε πολλά μεγαλώνοντας...
      Καλές Γιορτές!

      Διαγραφή
  5. Ένας άνθρωπος καταρχάς μπορεί να σου είναι συμπαθής, αντιπαθής ή αδιάφορος. Από αυτή την αρχική προσέγγιση εξαρτάται αν θα θελήσεις να μάθεις περισσότερα για αυτόν, οπότε από αυτή την άποψη η πρώτη εντύπωση έχει κάποια σημασία, αλλά αλίμονο αν μέναμε σ' αυτήν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά, όμως κάποιες φορές αυτή η πρώτη εντύπωση μπορεί κατά κακή τύχη να μην είναι θετική, οπότε δεν δίνεις καμία ευκαιρία στον άλλο. Έτσι, έμειναν κάποιοι άνθρωποι έξω από την ζωή μας ή εμείς από τη δική τους.
      Είναι σημαντικό πάντως να μην βιαζόμαστε να κρίνουμε εύκολα, γιατί συχνά από το αρχικό κάρβουνο ξεπροβάλουν διαμάντια...
      Καλές Γιορτές, Σοφία μου!

      Διαγραφή
  6. Δίκιο έχεις Γλαύκη, βλέπουμε πάντα έναν άνθρωπο μέσα απ' τα προσωπικά μας φίλτρα, έτσι όπως θα θέλαμε να ήταν. Συχνά διαψευδόμαστε βέβαια. Είναι βέβαια κάποια χαρακτηριστικά που "φωνάζουν" απ' την πρώτη ματιά. Προσωπικά, αν δεν ταιριάζουν οι "αύρες" μας προτιμώ να μη μπω στη διαδικασία του ψαξίματος. Όλα είναι θέμα χημείας, ακόμα και οι ανθρώπινες σχέσεις.
    Την καλησπέρα μου Γλαύκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, συμφωνώ για το θέμα της χημείας και γενικά σπάνια πέφτω έξω μετά την πρώτη εντύπωση, όμως γενικά δεν μου αρέσει να βιάζομαι να κρίνω. Φυσικά, δεν θα μπω στη διαδικασία να ψάχνω για όλους τους ανθρώπους που συναντώ, διότι δεν γίνεται εκ των πραγμάτων αυτό. Στεκόμαστε σ' εκείνους που θα μιλήσουν στην ψυχή μας σχεδόν άμεσα!
      Καλή συνέχεια, Μαρία μου!

      Διαγραφή
  7. Εντάξει ζούμε στην εποχή της "ταχύτητας", όπου όλα γίνονται άρπα-κόλα.
    Η Ανθρώπινη επαφή θέλει το χρόνο της όπως και οι σχέσεις.
    Φυσικά υπάρχει και ο αντίλογος Γλαύκη μου ειδικά στο ερωτικό κομμάτι της φωτιάς των σωμάτων. Αυτό συμβαίνει πολλές φορές αλλά κιοτέυουμε να το ομολογήσουμε και να το παραδεχτούμε.
    Όμορφη καλησπέρα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, αυτά τα εύκολα, εύπεπτα και του ποδαριού γνωριμίες, σχέσεις κλπ...! Μου προκαλούν μια ανακατωσούρα στο στομάχι και με κάνουν ώρες-ώρες να κλείνομαι στο καβούκι μου!
      Όσο για τις επιθυμίες των σωμάτων νομίζω ότι κι αυτές έχουν γίνει ευτελείς πια μέσα στο παραπάνω πλαίσιο.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.