Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Κάτι που διάβασα και μου άρεσε...


Για λίγο ακόμα χαλαρά και έρχομαι να μοιραστώ εδώ, μέσω μιας παραπομπής, κάτι που διάβασα τυχαία και μου άρεσε ως θέμα. Εξάλλου, είναι κάτι που το υποστηρίζω και θεωρώ ότι πολλοί θα είχαν μια τέτοια εμπειρία μικρή ή μεγάλη.


"Πολύ σπουδαία υπόθεση η αναφορά. Αναφέρεσαι, καταγράφεσαι, υφίστασαι. Υφίστασαι αιωνίως. Υφίστασαι και περιηγείσαι μέσα στο χρόνο, μέσα στα χρόνια, μέσα στις συνειδήσεις των αναγνωστών. Μέσα σε όποιον τύχει να γίνει η κλειδαρότρυπα της δικής σου ιστορίας. Άλλοι θα σε συμπαθούν, άλλοι θα σε οικτίρουν, κάποιοι θα εξοργιστούν και κάποιοι θα μισήσουν."

"Το μυστικό είναι στην παρατήρηση. Δε νοείται να γράφεις και να μην παρατηρείς."

"Ο ερωτευμένος όταν γράφει, το κάνει συνήθως είτε για να ξεσπάσει, είτε για να ξορκίσει, είτε για να υμνήσει. Αλλά μες στη φούρια της στιγμής δε συνειδητοποιεί εκείνη τη στιγμή πόσα ταυτόχρονα δώρα χαρίζει. Δώρο σε σένα που είσαι ο πρωταγωνιστής των ιστοριών, δώρο και στον εαυτό του, γιατί οι αυθόρμητες καταγραφές είναι οι καλύτερες «φωτογραφίες» και συλλέκτες στιγμών."

"Γιατί όταν γράφεις, δε μεταφέρεις μόνο το γεγονός, δε μεταφέρεις το κλικ μιας στιγμής, μεταφέρεις και το συναίσθημα που το δημιούργησε και γι' αυτό κι η γραφή είναι η μάνα των τεχνών. Γιατί μια απλή πρόταση μπορεί να σου γεννήσει μνήμες όλων των αισθήσεων." 

Τυχερός, λοιπόν, όποιος κάπου έχει καταγραφεί (όχι στα παλαιότερα υποδήματα φυσικά...) και ακόμα πιο τυχερός αν το γνωρίζει.
Τα παραπάνω ήταν κάποια αποσπάσματα από το κείμενο που ακολουθεί με παραπομπή (κλικ στον τίτλο):








 Καλή συνέχεια σε όλους!
Και γύρω στον κόσμο χαμός... φονικοί σεισμοί, βίαιες επιθέσεις, απάνθρωπα λιντσαρίσματα από αγριεμένα πλήθη, σοβαρά ατυχήματα σε στεριά και θάλασσα και, και, και... τελειωμό δεν έχει!  
Εμείς; Μικροί κι ανήμποροι.


 

9 σχόλια:

  1. Γλαύκη την καλησπέρα μου. Όπως πάντα ανάμεσα στο χαμό και στην ομορφιά της φύσης, η γόνιμη σκέψη σου. Να περνάς καλά εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, Γιάννη μου, τα γόνιμα που συμβαίνουν σε τούτο τον κόσμο είναι ελάχιστα ή τελοσπάντων σκιάζονται από τα κακά και άγονα. Διαρκώς κακές ειδήσεις έρχονται να μας ταράξουν καθημερινά! Ο άνθρωπος μάλλον λατρεύει την καταστροφή, την οποία προκαλεί πολύ συχνά ο ίδιος και μισεί τη δημιουργία και την προσφορά.
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. "Δε νοείται να γράφεις και να μην παρατηρείς"
    Αξίωμα μεγάλο αυτή η κουβέντα! Την ασπάζομαι και τη χειροκροτώ. Μακάρι να ξέραμε όλοι την τέχνη του "παρατηρητή" και να μην σπαταλούσαμε την όρασή μας μόνο για να βλέπουμε.
    Γλαύκη μου μια βαθιά ανάσα στα λόγια σου, για να έχουμε αναπνοές στην ασφυκτική επικαιρότητα.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η παρατηρητικότητα δεν εξυπηρετεί απόλυτα τη γραφή, αλλά μας βοηθά να είμαστε πιο εύστοχοι και αποτελεσματικοί σε ό,τι κάνουμε. Λειτουργούμε με ωριμότητα και δεν αντιμετωπίζουμε τα πράγματα εντελώς επιφανειακά. Οπότε είναι σπουδαίο να παρατηρούμε και όχι απλά να βλέπουμε...!

      Ένας συγγραφέας που έχει μάθει να παρατηρεί τον κόσμο, την φύση, τους ανθρώπους, αποδίδει μεγάλο πλούτο στο έργο του. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να μεταφέρει μέσω του λόγου πολύ δυνατά κάτι που μόνο με τα μάτια έχει κανείς εξαιρετική εικόνα. Είναι μαγικό! Όπως επίσης, έχει τη δυνατότητα να σκιαγραφήσει χαρακτήρες με μεγαλύτερη ακρίβεια και βάθος και πολλά άλλα πολύ χρήσιμα για τον αναγνώστη.

      Διαγραφή
    2. Αχ αυτή η βιασύνη μου να πατάω σβέλτα τα κουμπιά...Γκρρρ!!!

      Σ' ευχαριστώ, Μαράκι μου, για τα ενθαρρυντικά σου λόγια!
      Είμαι μια περήφανη μάσκα οξυγόνου...;-)

      Διαγραφή
  3. "οι αυθόρμητες καταγραφές είναι οι καλύτερες «φωτογραφίες» και συλλέκτες στιγμών."
    Έρωτας λυτρωτικός η γραφή !!!!

    Σε φιλώ πολύ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι πολύ καλύτερος γνώστης αυτού, Ελένη μου!!! Κι εμείς σε θαυμάζουμε!
      Όσο για τους "συλλέκτες στιγμών", θεωρώ ότι έτσι είναι και ευτυχώς που υπάρχει αυτή η δυνατότητα...Πώς αλλιώς θα διατηρούνταν εκείνα που αξίζει να μείνουν κι ας πέρασαν;
      Φιλιά πολλά, κορίτσι μου!

      Διαγραφή
  4. Γέλασα φυσικά με την καταγραφή στα παλιότερα των υποδημάτων που μεταξύ σοβαρού και αστείου αναφέρεις, αλλά όλα όσα μας μεταφέρεις είναι σοφά!
    Φιλιά πολλά και καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ γελούσα όταν το έγραφα, αλλά είχε και τη σοβαρή πλευρά του από πίσω... Το έπιασες το νόημα!
      Να είσαι καλά, Μαρία, και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.