Τρίτη 12 Απριλίου 2016

"Tell me now what you see"

Ηχώ και Νάρκισσος, Waterhouse 1903

Αλήθεια, τι βλέπει κανείς όταν είναι νάρκισσος;
Όταν θεωρεί ότι κατέχει τα πάντα, είναι σίγουρος για όσα σκέφτεται ή πράττει;
Όταν πιστεύει ότι δεν λαθεύει ποτέ και όλοι οι άλλοι σφάλλουν συχνά, ενώ εκείνος έχει την τέλεια εικόνα για τον εαυτό του;
Μπορεί να δει αλήθειες;
Μπορεί να κοιτάξει με ειλικρίνεια και καθαρότητα τα μάτια του άλλου;
Έχει τη δύναμη να δει τις παραμορφώσεις που εμφανίζονται πάνω στο είδωλό του μέσα στο νερό; 
Έχει τη δύναμη να δει τις πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες του ατόμου που έχει δίπλα του και όχι εκείνες που περνούν μέσα από τη δική του ματιά;
Είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι απομακρύνει πνευματικά και ψυχικά τους ανθρώπους που θα ήθελαν να είναι κοντά του;
Είναι σε θέση να αγαπήσει αληθινά και εν τέλει να αγαπηθεί;






Tell me now
Long ago your name a shadow in my dreams
The white brave still searching
Raining winds fall apart
I believe your heart

Tell me now what you see
Tell me what you feel
Now you're here tell me

Tell me now what you know
Never let me go
Tell me now what you see

Who cries from the hill?
The mist creeps from your eyes
Your banner will promise, let's remember the start
I believe your heart

Tell me now what you know
Never let me go
Tell me what you see

Tell me now what you see
Tell me what you feel
Now you're here, tell me

Tell me now what you know
Never let me go
Tell me now what you see



12 σχόλια:

  1. Δύσκολα ερωτήματα Γλαύκη...! πραγματικά δύσκολα. Και δεν ξέρω αν ο ίδιος ο Νάρκισσος μπορεί να δώσει απαντήσεις.
    Καλό βράδυ να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά, είναι δύσκολα, αν σκεφτείς ότι μια ολόκληρη κοινωνία πλέει σε πελάγη ναρκισσισμού...
      Τι να συζητήσουμε για ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε καθημερινά ή ακόμα χειρότερα όταν μιλάμε για εκείνους που θεωρούμε "δικούς" μας ανθρώπους!
      Με πιάνει μια ασφυξία σκεφτόμενη όλο αυτό...
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Όχι σε όλα.
    Καταδικασμένος να ζει στο μικρόκοσμό του, τραγική αλλά και καταστροφική φιγούρα. Και είναι πολλοί που να πάρει η ευχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε αυτό το "πολλοί" που λες θα σταθώ, Μαρία μου!
      Καταστροφικές φιγούρες, οι οποίες φτάνουν να μένουν κλεισμένες σε έναν δικό τους κόσμο, μακριά από την πραγματικότητα, δημιουργώντας διαρκώς προβλήματα ή εντελώς αρνητικά συναισθήματα σε όσους τους συναναστρέφονται. Σπέρνουν τη δυστυχία χωρίς να το αντιλαμβάνονται κι αν τους επισημανθεί κάποιες στιγμές, επιμένουν να μη θέλουν να το δουν!

      Διαγραφή
  3. Θα συμφωνήσω με τη Μαρία και το Γιάννη, Γλάυκη!!! Δύσκολες οι απαντήσεις, τραγική η φιγούρα και η προσωπικότητα του νάρκισσου, λυπηρή, χωρίς στάλα πραγματικής ευτυχίας...
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως με ισχυρά "χαστούκια" της ζωής υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αναγνώρισης της κατάστασής του. Και πάλι φαντάζει χλωμό!
      Καλό σου βράδυ, Μαρίνα, και σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  4. Είναι και οι δύο τραγικές φιγούρες(και μοναχικές) όπως και το τέλος τους τραγικό. Μέσα σε αυτό το ειδυλλιακό περιβάλλον της φύσης, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις αδυναμίες τους(ισχυρό εγώ, αδυναμία ουσιαστικής ύπαρξης) και να συναντήσουν το αληθινό πρόσωπο του έρωτα και της αγάπης ο ένας στα μάτια του άλλου.
    Δύσκολο το μονοπάτι του Έρωτα,για λίγους και σπάνιους.
    καλημέρα(ο πίνακας τα λέει όλα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Αριάδνη, ο πίνακας τα λέει όλα!
      Μεγάλος πόνος αυτός για τον άνθρωπο, όταν το συνειδητοποιήσει!
      Πόσο συνηθισμένο στην εποχή μας και πόσο καταστροφικό...
      Όσο για το μονοπάτι που αναφέρεις μοναδικό, δύσβατο και σπάνιο να το βρει κανείς!
      Χαίρομαι σε ξαναβλέπω εδώ και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Κατ' αρχάς ο Νάρκισσος δεν θα πάρει πρέφα ότι η ανάρτηση τον αφορά. χαχαχα Δεν έχουν γιατριά αυτοί οι άνθρωποι, αλλά εμείς θα τους ανάβουμε ένα κεράκι. Καλημέρα Γλαύκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα!!!
      Με έκανες και γέλασα και το ευχαριστήθηκα με την ωμή αλήθεια που ξεστόμισες και ειδικά με την πρώτη σου πρόταση!!!!
      Να είσαι καλά, Χριστίνα μου, και με μία φράση τα είπες όλα...!

      Διαγραφή
  6. Ναρκισσιστικα στοιχεια λιγο πολλοι εχουμε ολοι μας. Οι περισσοτεροι από εμας δεν θεωρουμε τους εαυτους μας, περισσοτερο ομορφους, εξυπνους και πιο σπουδαιους, από τους αλλους. Δεν επιλεγουμε να κανουμε παρεα και να ερωτευτούμε οποιον μας μοιαζει? Μηπως δεν καταληγουμε και εμεις νάρκισσοι όταν αναζητωντας τον ιδανικο συντροφο και αφου δεν τον συναντησουμε μενουμε ολοτελα μόνοι καταληγωντας να ερωτευτουμε το ιδανικο μας ειδωλο?
    Δεν θα πρεπει να συγχεουμε όμως ένα εγωιστη που ενδιαφερεται αποκλειστικα για τον εαυτο του και πολλες φορες δρα εις βαρος του αλλου, από ένα ναρκισσο που δεν κανει κακο σε κανενα παραμονο στον εαυτο του.
    Γιατι ουσιαστικα είναι ο ιδιος που υποφερει περισσοτερο απο οποιον βρισκεται διπλα του. Γιατι πισω από την εικονα του φαινομενικα εγωκεντρικου η αδιαφορου που δειχνει είναι ενας χαρακτηρας αρκετα ευαλωτος και μοναχικος, ένα αθωο παιδι που φοβαται ότι θα πληγωθει αν αφεθει η αγαπησει τον αλλον. Ενα παιδι που δεν αγαπηθηκε από τους γονεις του η αγαπηθηκε υπερβολικα γιαυτο δεν μπορει να δωσει ουτε να νοιωσει αγαπη. Ο ναρκισσισμός του δεν είναι παρα ενας τροπος να προστατευσει τον εαυτο του και τιποτε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά, και όλοι έχουμε ναρκισσιστικά στοιχεία, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο. Στην βρεφική και πρώτη παιδική ηλικία είναι πολύ έντονα αυτά τα χαρακτηριστικά. Μεγαλώνοντας αυτό όμως αλλάζει ανάλογα με τον τρόπο που μεγαλώσαμε μέσα στην οικογένειά μας. Αυτό που είναι σημαντικό και κάνει τη διαφορά είναι η αυτοεκτίμησή μας και η δημόσια εικόνα μας, τα οποία είναι η γέφυρα ανάμεσα σε μας και την κοινωνία.

      Το άτομο με έντονα τα ναρκισσιστικά στοιχεία δεν είναι απλά ένας εγωιστής άνθρωπος, αλλά είναι ένα άτομο, που έχει πλάσει μια ψεύτικη εικόνα για τον εαυτό του, διότι δεν μπορεί να δει τον πραγματικό εαυτό του και να τον αποδεχτεί. Θεωρεί ότι είναι καλύτερο από όλους, επιδιώκει τον θαυμασμό από όλους, δεν αναγνωρίζει τις επιθυμίες και τις ανάγκες των άλλων, απαιτεί οι άλλοι να ακολουθούν τις δικές τους προσδοκίες, πολύ συχνά εκμεταλλεύονται τους άλλους για να επιτύχουν αυτό που θέλουν, ζηλεύουν με πάθος, γίνονται αλαζόνες ή κρατούν υπεροπτική συμπεριφορά απέναντι στους άλλους.
      Παίζουν εύκολα τον ρόλο του θύματος και μεταβιβάζουν σχεδόν πάντα την ευθύνη στους άλλους. Πιστεύουν ότι δεν φταίνε ποτέ και για τίποτε. Δεν αντέχουν το συναισθηματικό φορτίο που προκαλεί η διαπίστωση από εκείνους της δικής τους ευθύνης. Χαλάει η όλη εικόνα που έχουν πλάσει για τον εαυτό τους, γκρεμίζεται ο κόσμος τους, το ασφαλές τους πλαίσιο, πάντα όμως αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που έχει όλο αυτό στους δικούς τους ανθρώπους.
      Συχνά είναι επιτυχημένοι επαγγελματικά, αλλά υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, όπου παραμένουν αδρανείς, διότι δεν τολμούν να προσπαθήσουν και να αποτύχουν.

      Τα αίτια είναι πολλά, για να καταλήξει κάποιος νάρκισσος. Σίγουρα προέρχονται από το οικογενειακό περιβάλλον και το πώς αναπτύχθηκε εκεί το παιδί ως ανεξάρτητη προσωπικότητα. Όμως η στάση και η συμπεριφορά του νάρκισσου προκαλεί συναισθηματικό αποσυντονισμό στους ανθρώπους με τους οποίους συμβιώνει ή συνεργάζεται και όλο αυτό πέρα του ότι είναι ψυχοφθόρο, είναι καταστροφικό κυρίως για τα παιδιά του.
      Υπάρχουν τρόποι, για να ελεγχθεί η συμπεριφορά του και να τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Απενοχοποίηση των ανθρώπων που τον συναναστρέφονται. Οριοθέτηση των αναγκών και επιθυμιών τους και απαγόρευση της παραβίασής τους από εκείνον. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό το καθρέφτισμα της δικής του συμπεριφοράς από όσους τον συναναστρέφονται και ιδιαίτερα από τους οικείους του. Τέλος, η απειλή της εγκατάλειψής του, το οποίο είναι ίσως και το μόνο που θα τον φέρει σε επαφή με τον φόβο και θα τον αναγκάσει να αλλάξει συμπεριφορά.
      Σκληρά αυτά, αλλά οι υπόλοιποι δεν φταίνε σε τίποτα!
      Όταν πολύ σοβαρό το πρόβλημα θα πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικούς, πράγμα που δεν κάνουν εύκολα, διότι θεωρούν ότι δεν συμβαίνει τίποτα.
      Με όσα λες περί παιδιού δεν διαφωνώ, όμως οι άλλοι υποφέρουν επίσης και δεν ευθύνονται στο ίδιο βαθμό με εκείνον, παρά μόνο στο ότι επέλεξαν να είναι κοντά του ή μη γνωρίζοντας τι ακριβώς γίνεται από την αρχή ακολουθούσαν τα γούστα του.
      Δεν ξέρω αν σου έδωσα μια καλή εικόνα για το θέμα.
      Σ' ευχαριστώ για τον χρόνο και τις σκέψεις σου!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.