Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Είπαν για την φαντασία...

Francois Fressinier
Φανταστείτε... έναν κόσμο χωρίς την ύπαρξη της φαντασίας! Μα αν δεν υπήρχε, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε ούτε αυτό που λέω αυτή τη στιγμή...!
Θα ήταν σαν να ζούσαμε σε ένα περιβάλλον με ανεπαρκή ποσότητα οξυγόνου, σαν να τρώγαμε ένα πιάτο μακαρόνια δίχως σάλτσα, ή μία τούρτα στην οποία έχει μείνει μόνο το παντεσπάνι...! Θα μπορούσε να πει κανείς άπειρα άλλα παραδείγματα από την καθημερινότητά μας, προκειμένου να τονίσει τη σπουδαιότητα της φαντασίας στην ζωή μας. Τα παραδείγματα παραπάνω δεν είναι τυχαία, καθώς πολλές φορές κάτι γίνεται πιο κατανοητό μέσα από τα απλά πράγματα. 
Το σίγουρο είναι ότι η έλλειψη της φαντασίας θα μας υποχρέωνε να ζούμε σε έναν κόσμο άχρωμο, άοσμο, άγονο, με την απουσία ευφάνταστων λύσεων σε  δισεπίλυτα προβλήματα, με ελάχιστη πρόοδο σε πολλά επίπεδα του πολιτισμού μας. 
Ένα ακόμα που θα μπορούσα να πω, το οποίο στηρίζουν πλέον οι νευροεπιστήμες, αλλά το έχει αποξείξει και η καθημερινή εμπειρία:
Έχει κανείς πολύ περισσότερες πιθανότητες να πετύχει έναν στόχο του, αν πρώτα έχει διαμορφώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του με την φαντασία. Αν το έχει δει με τα μάτια του νου, τότε γνωρίζει καλύτερα τι είναι αυτό που ζητά, με αποτέλεσμα να βρει ευκολότερα τη διαδρομή και τα μέσα για να το φτάσει.


Ας πάμε να δούμε όμως τι έχουν πει για την φαντασία  κάποιοι εκπρόσωποι των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών:
«Η λογική θα σε πάει από το Α στο Ω. Η φαντασία θα σε πάει παντού». -Άλμπερτ Αϊνστάιν [Πηγή: www.doctv.gr]«Η λογική θα σε πάει από το Α στο Ω. Η φαντασία θα σε πάει παντού». - Άλμπερτ Αϊνστάιν

«Η λογική θα σε πάει από το Α στο Ω. Η φαντασία θα σε πάει παντού». - Άλμπερτ Αϊνστάιν 

«Σε κάποιο βαθμό όλα είναι ρεαλιστικά. Δεν υπάρχουν σύνορα ανάμεσα στη φαντασία και στο πραγματικό». - Φεντερίκο Φελίνι

«Η γυναίκα πρέπει να είναι σαν μια καλή ταινία τρόμου: όσο περισσότερο χώρο αφήνει για τη φαντασία μας, τόσο καλύτερα». - Άλφρεντ Χίτσκοκ

 

«Λέγεται πως αν κάποιος δεν μπορεί να ονειρευτεί τη νύχτα, θα τρελαθεί. Με τον ίδιο τρόπο, αν σε ένα παιδί δεν επιτραπεί να επισκεφτεί τον χώρο της φαντασίας, αυτό το παιδί δεν θα συμφιλιωθεί ποτέ με την πραγματικότητα». - Πολ Όστερ

«Οι νέοι πλάθουν με τη φαντασία το μέλλον τους. Οι γέροι πλάθουν με τη φαντασία το παρελθόν τους». - Οβίντ Ντεκρολί

«Η φαντασία είναι το ίδιον του ανθρώπου. Η φαντασία μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην παραφροσύνη, στη διαστροφή, στην τερατωδία αλλά, επίσης, στην αυταπάρνηση και σε κάθε μεγαλειώδη δημιουργία. Χάρη στη φαντασία, το ένστικτο έπαψε να είναι ο μοναδικός ρυθμιστής της συμπεριφοράς μας. Χάρη στη φαντασία, μπορούμε να δημιουργούμε». - Κορνήλιος Καστοριάδης



«Η ευφυΐα είναι η σύζυγος, η φαντασία είναι η ερωμένη και η μνήμη είναι η υπηρέτρια». - Βίκτωρ Ουγκώ

«Η φαντασία είναι η φωνή της τόλμης. Αν υπάρχει οτιδήποτε θεϊκό στον Θεό είναι αυτό: τόλμησε να φανταστεί τα πάντα». - Χένρι Μίλερ

«Η φαντασία δεν είναι μια κατάσταση. Είναι η ίδια η ανθρώπινη ύπαρξη». - Ουίλιαμ Μπλέικ


«Αυτοί που ονειρεύονται την ημέρα είναι γνώστες πολλών πραγμάτων που διαφεύγουν από όσους ονειρεύονται μόνο τη νύχτα». - Έντγκαρ Άλαν Πόε

«Δεν μπορούμε να εξαρτόμαστε από τα μάτια μας, όταν η φαντασία μας είναι εκτός εστίασης». - Μαρκ Τουαίην


«O κόσμος της πραγματικότητας έχει όρια. Ο κόσμος της φαντασίας είναι ανεξάντλητος». - Ζαν Ζακ Ρουσώ

«Πιστεύω ότι η φαντασία είναι πιο δυνατή από τη γνώση. Ότι ο μύθος είναι πιο δραστικός από την ιστορία. Ότι τα όνειρα είναι πιο ισχυρά από τα γεγονότα. Ότι η ελπίδα πάντα θριαμβεύει έναντι της εμπειρίας. Ότι το γέλιο είναι η μόνη θεραπεία της θλίψης. Και πιστεύω ότι η αγάπη είναι πιο δυνατή από τον θάνατο». - Ρόμπερτ Φούλτζαμ

«Στόχος του εκπαιδευτικού συστήματος δεν πρέπει να είναι τόσο η γνώση, όσο το να καλλιεργήσουμε τη φαντασία». - Ευγένιος Τριβιζάς

«Εάν φαντάζομαι, βλέπω». - Φερνάντο Πεσόα









@ Θα στεκόσασταν σε κάποιο από τα παραπάνω περισσότερο;
      Ή πού σας βοήθησε απίστευτα η χρήση της φαντασίας;




«Δεν μπορούμε να εξαρτόμαστε από τα μάτια μας, όταν η φαντασία μας είναι εκτός εστίασης». -Μαρκ Τουαίην [Πηγή: www.doctv.gr]

12 σχόλια:

  1. «Η λογική θα σε πάει από το Α στο Ω. Η φαντασία θα σε πάει παντού». - Άλμπερτ Αϊνστάιν Σε αυτό στέκομαι, νομίζω ότι ισχύει. Η φαντασία επίσης βοηθά όταν είναι δημιουργική.. Καλησπερούδια και φιλιά και καλή εβδομάδα! (έχεις μέιλ) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την φαντασία γίνονται τα πιο απίθανα ταξίδια του νου και ανακαλύπτονται διαδρομές που αφορούν την πραγματικότητα εντελώς μοναδικές. Δεν νομίζω ότι από μόνη της η σκέψη θα τα κατάφερνε ποτέ να έχει φοβερές επιτυχίες. Κάτι παραπάνω είχε αντιληφθεί ο Αϊνστάιν!
      Φιλιά πολλά κι ευχαριστώ για την ενημέρωση και... την προστασία!

      Διαγραφή
  2. Γλαύκη μου θα σταθώ στο τελευταίο, «Εάν φαντάζομαι, βλέπω». - Φερνάντο Πεσόα. Εμένα ειδικά, η φαντασία με συντροφεύει από μικρό παιδί σαν μέσω ταξιδιού... τη θεωρώ ευλογία!
    Σε φιλώ γλυκά, καλή εβδομάδα
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρομοίως, Μαρίνα!
      Από παιδί η φαντασία είναι συνοδοιπόρος και πράγματι ισχύει ο λόγος του Πεσόα. Ανοίγει η σκέψη μέσω της φαντασίας και αποκτά όραση αετού!
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  3. Η Φαντασία είναι για τον άνθρωπο μια σπίθα ζωής, παρακίνησης, έμπνευσης. Είναι ένα λιμάνι καταφυγής.
    Απλά χρειάζεται να ελέγξει τη δύναμη της μετατροπής της σε Φαντασίωση για να μην γίνει δεσμώτης της.
    Καλή βδομάδα Γλαύκη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η φαντασίωση είναι η φευγάτη διαδρομή της φαντασίας και εύκολα βγαίνει κανείς εκτός ελέγχου.
      Διατηρούμε την φρέσκια, δημιουργική κι ελεύθερη φαντασία να μας συντροφεύει σε καθημερινή βάση, ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και ολοζώντανοι!
      Καλό Σαββατοκύριακο, Γιάννη μου!

      Διαγραφή
  4. Θα σταθώ στους δικούς μας, Καστοριάδη & Τριβιζά.
    Απόλυτα θα συμφωνήσω μαζί τους.
    Θεωρώ πως αν η ζωή μου είναι ένα όχημα, η φαντασία είναι το καύσιμο που την κινεί. Δεν θα υπήρχα χωρίς αυτή και είναι πολλές φορές που τη χρησιμοποιώ σαν ένστικτο, σαν προαίσθημα ή για να βρω τη λύση ενός προβλήματος. Και ξέρεις Γλαύκη μου, αν την γυμνάζεις συστηματικά νομίζω πως γίνεται ένας πολύ καλός σύμβουλος ζωής. Φτάνει βέβαια να την οριοθετείς για να μην ξεφύγει και γίνει φαντασιοπληξία!
    Πολύ ωραίο το θέμα σου και το τραγουδάκι σου επίσης;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετικό το σχόλιό σου και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη, καθώς το ισχύει και για μένα όσον αφορά την αξιοποίηση της φαντασίας στην ζωή μου!
      Ειδικά ο Τριβιζάς έχει απόλυτο δίκιο και είναι καθοριστικής σημασίας η καλλιέργεια της φαντασίας στα παιδιά, τα οποία συχνά στερούνται τη δυνατότητα να εκφραστούν μέσω αυτής και να την αναπτύξουν επαρκώς μέσα στα στεγνά πλαίσια του ελεεινού κυνηγητού της διδακτέας ύλης...
      Φιλιά πολλά και σ' ευχαριστώ πολύ, Μαράκι μου!

      Διαγραφή
  5. Στο τελευταίο που ρωτάς, για να πάω στα "καθ 'υμάς", τις περισσότερες φορές που θέλω να γράψω μια ανάρτηση και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ποίηση.
    Η φαντασία με πάει εκεί που δε θα πήγαινα ποτέ και βλέπει όσα θα ήθελα να δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι είναι Πέτρο!
      Για μένα είναι το πιο συνηθισμένο να έχω δει οτιδήποτε ετοιμάζω επαγγελματικό, προσωπικό ή άλλο πρώτα με την φαντασία κι έπειτα περνάει από λογική επεξεργασία και σχεδιασμό.
      Η αίσθηση είναι εκπληκτική!

      Διαγραφή
  6. Mόνο λογική? Στείρα ζωή.
    Η φαντασία είναι εκείνη η φανταιζί κορδέλα που μάς βγάζει από την τρικυμία του κόσμου,της άχαρης, κάποιες φορές, πραγματικότητας,μάς οδηγεί στα χάη,για να θυμηθούμε τον ποιητή και τον ζωγράφο.
    Την διαθέτουν ανεπτυγμένη τα μικρά παιδιά και ευφυείς άνθρωποι που βλέπουν και με την ψυχή,θωρούν τα αθώρητα,ταξιδεύουν,ονειρεύονται,επεκτείνουν την νόηση.(και βέβαια οι καλλιτέχνες).
    "Τα παράπονά σου στην φαντασία"
    καλημέρα,πολύ ωραίο το σχόλιο της Μαρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με ενθουσίασε το σχόλιό σου και συνυπογράφω τα λεγόμενά σου!!!!
      Παράπονο; Ποιο παράπονο; Χαχα!!!
      Άψογη η σκέψη και... η φαντασία σου!!!
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.