Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Οι τελευταίοι ελεύθεροι άνθρωποι...!

Paul Gauguin, "Deux Tahitiennes" (1899)

Κι όμως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στη Γη μας, που δεν τους έχει αγγίξει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι συνήθειες του λεγόμενου δυτικού πολιτισμού. Πρόκειται για φυλές του Αμαζονίου που παραμένουν ανέγγιχτες στον χρόνο.

Αυτοί είναι ίσως και οι τελευταίοι ελεύθεροι άνθρωποι πάνω στον πλανήτη μας...!

Ακολουθεί ένα βίντεο του BBC με εναέρια πλάνα από τις φυλές αυτές (κλικ στον παρακάτω τίτλο):



Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει κανείς τις αντιδράσεις των
Toulambis (Papua, Νέα Γουινέα), πρωτόγονη φυλή, όταν ήρθαν πρώτη φορά σε επαφή με την ομάδα του εξερευνητή Jean-Pierre Dutilleaux το 1976.Τα μέλη της φυλής δεν είχαν ξαναδεί ποτέ λευκό μέχρι τότε ούτε είχαν επικοινωνία με τον έξω κόσμο (κλικ στον παρακάτω τίτλο)!



Παρακολουθώντας ένα φιλμ του 1930 για την ζωή των Πυγμαίων δεν μπορεί κάποιος να έχει μια περιορισμένη ματιά πλέον για τις πρωτόγονες φυλές... 
Αξίζει πραγματικά (κλικ στον παρακάτω τίτλο)!

African Pygmy Thrills, 1930s 

 

@ Οι επιλογές των βίντεο έχουν γίνει από συνάδελφο του 12ου Δ. Σχ. Αθηνών.



Ας μην ξεχνάμε ότι όσοι απέμειναν ανέγγιχτοι διατηρούν τη σοφία της φύσης μέσα τους, διότι στηρίζονται αποκλειστικά σε αυτήν για την επιβίωσή τους. Η φύση είναι το σπίτι τους και έμαθαν να τη σέβονται και να την αγαπάνε. Όποτε εκμεταλλεύτηκαν παραπάνω αυτά που τους προσέφερε, τους έμαθε εκείνη το μέτρο! Αν μελετούσαμε λίγο τον τρόπο ζωής τους, αν κατεβαίναμε από τον "θρόνο" του ιδανικού σύγχρονου πολιτισμού - τον οποίο εσφαλμένα θεωρούμε μοναδικό και ανώτερο, αν παίρναμε τα θετικά του πολιτισμού τους, θα μαθαίναμε να ζούμε πιο αρμονικά μ' εκείνη, με τον εαυτό μας και τους άλλους και ίσως θα βελτιώναμε την κατάσταση του πλανήτη μας (για το τελευταίο συνέχεια σε άλλη ανάρτηση).
Θα ήμαστε πιο ελεύθεροι!

  

 
Tanzania - Chagga





 

8 σχόλια:

  1. Όχι μόνο δεν μελετούμε τον τρόπο ζωής τους....όχι σημείωσε λάθος Τον μελετάμε επισταμένως. Και τον μελετάμε όχι για να τον ακολουθήσουμε, για να διδαχθούμε, αλλά για να βρούμε τρόπο-όπως βρήκαμε- να τους εξολοθρεύουμε σιγά σιγά.
    Καλό βράδυ Γλαύκη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Άννα με κάλυψε πλήρως! Σπουδάζοντας το θέμα αυτή ακριβώς την πεποίθηση αποκόμισα. Τεράστια ποσά έρευνας δαπανόνται μόνο για την εκμετάλλευση και τη ληστεία αυτών των πληθυσμών με κάθε τρόπο.
      Αλλά παραμένουν ένας άλλος κόσμος. Ένας κπσμος όχι για να τον αντιγράψουμε, αλλά για να μάθουμε από αυτόν.
      Ωραίο το θέμα σου, Γλαύκη!

      Διαγραφή
    2. Σπαταλάμε χρόνο, χρήμα, κόπο, μέσα, ανθρώπους και φαιά ουσία για πολλές καταστροφές και όχι για την πρόοδο και την δημιουργία. Είναι τόσο ισχυρά αυτά τα βάρβαρα ένστικτά μας τελικά και η αλαζονεία μας επίσης!

      Διαγραφή
    3. Αλεξάνδρα, φυσικά και δεν λέει κάτι πια να τον αντιγράψουμε, αλλά να μάθουμε ό,τι σχετίζεται με την ζωή κοντά στην φύση, αφενός για να την προστατεύσουμε όσο αυτό είναι δυνατό και αφετέρου για να θυμηθούμε σε ποιο βασίλειο ζούμε, διότι έχουμε απομακρυνθεί εντελώς και έχουμε μεταλλαχθεί σε κάτι που σε λίγο δεν θα θυμίζει άνθρωπο!
      Καλή σας μέρα και στις δύο!

      Διαγραφή
  2. Πραγματικά μεγάλη αλήθεια Γλαύκη. Είναι εντυπωσιακό ότι στον 21ο αιώνα υπάρχουν φυλές που ζουν παντελώς στο δικό τους κόσμο βαθιά μέσα στη φύση.
    Επίσης είναι σωστό ότι η Μάνα Φύση έχει το δικό της κώδικα συμβίωσης με τους ανθρώπους, που οφείλουμε να σεβαστούμε και όχι να βιάσουμε όπως κάνουμε μέχρι σήμερα.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ζήτημα, Γιάννη μου, είναι να μην χαθεί κάθε ευκαιρία για επανόρθωση και σωτηρία του "σπιτιού" μας! Να δώσουμε τη δυνατότητα στους ίδιους μας τους εαυτούς να πλησιάσουμε και πάλι τον χώρο από τον οποίο προήλθαμε και ακόμα κατά βάθος εξαρτιόμαστε απόλυτα, αλλά δεν θέλουμε να το βλέπουμε. Και όλα αυτά πριν να είναι πολύ αργά!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  3. Καλός ο αρχέγονος τρόπος ζωής αλλά δεν νομίζω ότι μας ταιριάζει. Δεν θα ήθελα να στερούμαστε ηλεκτρισμού, πόσιμου καθαρού νερού, εκπαίδευσης κλπ. Εκτός αυτού για τι προσδόκιμο μιλάμε;
    Μακάρι να βρισκόταν η μέση οδός (πράγμα αδύνατο). Μακάρι να γινόταν να απαλλαχτούμε από ένα κάρο αηδίες του "δυτικού" τρόπου ζωής και να κρατούσαμε μόνο ό,τι άξιζε για να κάνει τη ζωή μας πραγματικά καλύτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρο μου, μέσα από την παραπάνω ανάρτηση δεν ήθελα να προβάλλω ως ιδανικό τον τρόπο των πρωτόγονων φυλών, καθώς έχουμε φύγει πολύ μακριά από κάτι τέτοιο. Θα με ενδιέφερε όμως να σεβαστούμε τον τρόπο ζωής τους, τις συνήθειες και τον πολιτισμό τους και να τους αφήσουμε επιτέλους στην ησυχία τους! Αρκετά έχουν υποστεί μέχρι σήμερα όλες οι φυλές, που θεωρούνταν κατώτερες από τους δυτικούς...
      Από την άλλη είναι πολύ σημαντικό να μελετήσουμε τον τρόπο ζωής τους, για να αποβάλλουμε σιγά-σιγά τα σκουπίδια του σύγχρονου τρόπου ζωής, ο οποίος κοντεύει να μας καταπιεί. Μας έχει κάνει ανεγκέφαλα πιόνια του. Έχουμε πνιγεί μέσα στην αλαζονεία μας!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.