Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Επιθυμίες και ανάγκες ή το αντίστροφο;

Rafal Olbinski

Μια νέα χρονιά πήρε τα ηνία κι εμείς ακολουθούμε. Είναι η καλύτερη ίσως στιγμή  να ανιχνεύσουμε μέσα μας με προσοχή ποιες είναι οι σημαντικότερες ανάγκες μας, εκείνες που ζητούν επιτακτικά την κάλυψή τους, αφού όμως πρώτα τις διαχωρίσουμε από τις επιθυμίες μας.

Μια πρόταση, ώστε να μην μπερδεύουμε τις ανάγκες με τις επιθυμίες μας, να μην τις μετατρέπουμε σε πλαστές ανάγκες, είναι να αντιλαμβανόμαστε για κάθε τι αν συμφωνούν απόλυτα η καρδιά, ο νους και το σώμα. Μόνο τότε μια επιθυμία μπορεί να ταυτιστεί με μια ανάγκη. 

Επιθυμία σημαίνει απόλαυση, ενώ ανάγκη είναι οτιδήποτε εκ των πραγμάτων επιβαλλόμενο. 

Έτσι, προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες και στη συνέχεια έπεται η ικανοποίηση κάποιων επιθυμιών μας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας ότι αυτή η ικανοποίηση δεν θα βλάψει αμετάκλητα και με οποιονδήποτε τρόπο εμάς τους ίδιους ή τους άλλους γύρω μας. 

Για να φτάσουμε να διακρίνουμε ανάγκες και επιθυμίες μέσα μας,  σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά, αφού απαιτεί συνεχή παρατήρηση του εαυτού μας και των αντιδράσεων του κάθε φορά που επαναλαμβάνονται, δηλ. μια καλή γνωριμία με εμάς τους ίδιους, των θετικών και αρνητικών πλευρών μας ως προσωπικότητες και την αποδοχή τους. Εννοείται ότι όλο αυτό πρέπει να το θέλουμε, ειδάλλως δεν έχει κανένα νόημα η οποιαδήποτε παρόμοια διαδικασία. Και για να το θελήσουμε είναι απαραίτητη η διαπίστωση ότι χρειάζεται να περάσουμε  κάπου αλλού από εκεί που βρισκόμαστε.

Μια ήρεμη γωνιά στον χώρο μας, αγαπημένο ποτό ή ρόφημα, ίσως με συντροφιά τη μουσική και ας κάνουμε την αρχή...






20 σχόλια:

  1. Καλή Χρονιά Γλαύκη μου
    με επιθυμίες και στόχους πολλούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σε βλέπω εδώ, Ελένη μου!
      Και επιθυμίες και στόχους έχω για την νέα χρονιά, όμως ελπίζω να φανώ αντάξιά τους...
      Να είσαι καλά, υγιής και δυνατή, για να πραγματοποιήσεις κι εσύ ανάγκες και επιθυμίες σου!
      Μια ζωή μας χαρίζεται, ας μην την φυλακίζουμε!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σου Γλαύκη. Σαφής ο διαχωρισμός αναγκών-επιθυμιών και συνεχής η αναζήτηση ισορροπίας ανάμεσά τους. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι οι επιθυμίες να μην είναι αποτέλεσμα έξωθεν χειραγώγησης και επίσης οι επιθυμίες μας να μην ενοχοποιηθούν.
    Καλό και όμορφο Σάββατο να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι το βασικό σημείο των καιρών που ζούμε... να μην αποτελούν οι επιθυμίες μας αποτέλεσμα χειραγώγησης!
      Φυσικά, και είναι ανάγκη να έχουμε επιθυμίες, διότι ζωή χωρίς απόλαυση είναι φαΐ χωρίς αλάτι...
      Καλά να περνάς, Γιάννη μου!

      Διαγραφή
  3. Προσυπογράφω το σχόλιο του Γιάννη. Έξοχο και ευθόβολο.
    Να μας ευχηθώ λοιπόν να βρούμε επιτέλους τη χαμένη μας ωριμότητα και να διεκδικήσουμε τις ανάγκες μας, αλλά και να αποδεσμευτούμε απ' τις τεχνητές επιθυμίες μας (που εξυπηρετούν ανάγκες άλλων).
    Γλαύκη μου καλή αρχή στα θρανία και καλό κουράγιο να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ωριμότητα αποκτάται μέσα από τις εμπειρίες και την βαθύτερη επεξεργασία τους από εμάς τους ίδιους, ε, θέλει δουλειά κάτι τέτοιο, αλλά μπορεί να επιτευχθεί, αν το επιθυμήσουμε πραγματικά! Να, μια σοβαρή επιθυμία...;-)
      Σ' ευχαριστώ, Μαράκι μου, κι εύχομαι να ικανοποιήσεις σημαντικές ανάγκες και επιθυμίες σου!!!

      Διαγραφή
  4. Πόσες φορές Γλαύκη μου να ήξερε πηγαν μπροστα οι αναγκες και οι επιθυμίες μας έμεινα πίσω..
    Επιθυμία σημαίνει απόλαυση, ενώ ανάγκη είναι οτιδήποτε εκ των πραγμάτων επιβαλλόμενο. οπως λες και εσύ .. δεν τα είχα ξεχωρίσει αυτα τα δύο... είχα την εντυπωση οτι ηταν το ιδιο πραγμα χαιρομαι που το εμαθα ...!!
    η τελειαταία σου παραγραφος είναι επιθυμια και δικια μου.. να είσαι καλ και η καινουργια χρονια.. να σου οικανοποιησει ολες τις επιθυμιες σου..φίλη μου να έχεις υγεία και πολύ αγαπη γύρω σου..ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ Γλαύκη μου φιλακιααα!!
    Υ.Γ. πολύ ωραιο το τραγούδι που εβαλες οπως και υπόλυπα στην προηγουμενη αναρτηση σου...το παραμυθι που διαβασα μου θυμησε τους τρεις σωματοφυλακες όλοι για εναν και ενας για όλους..!! καλο σου βραδυ.. Γλαύκη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι παλαιότεροι είχαν βάλει εντελώς στην άκρη τις επιθυμίες, ακόμα και τις ανάγκες τους, διότι η κοινωνία ή οι συνθήκες της ζωής τους το επέβαλλαν. Αυτό για μένα σημαίνει θυσία και με συγκινεί πάντα, μια και αισθανόμουν έντονα την αδικία, την οποία δεν έζησα, όπως ας πούμε οι γονείς μου ή οι παππούδες και οι γιαγιάδες μου!
      Στην πορεία οι νεότερες γενιές ικανοποιούσαν σχεδόν άμεσα τις ανάγκες και φυσικά τις πλαστές επιθυμίες, πατώντας ακόμα και επί πτωμάτων ή θεωρούσαν δεδομένο ότι η ζωή τους τα χρωστάει όλα και έπρεπε να τα αρπάξουν όλα με τον πιο εύκολο τρόπο...!!! Το μόνο που κατάφεραν όμως ήταν να μείνουν στο πιο χαμηλό στάδιο της εξέλιξής τους ως άνθρωποι!

      Η ιστορία της προηγούμενης ανάρτησης είναι το ιδανικό μιας κοινωνίας και της συμπόρευσης των ανθρώπων σε τούτη τη γη, αλλά πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί, τουλάχιστον ακόμα...!
      Πολλά φιλιά και από εμένα και Καλή Χρονιά!!!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Γλαύκη! Αποφεύγω να σκέφτομαι περί αναγκών και επιθυμιών, γιατί φοβάμαι πως θα μελαγχολήσω! Αυτό το διάστημα, για παράδειγμα, έχω ανάγκη να χάσω μερικά κιλά! Ανάγκη εκ της ζυγαριάς επιβαλλόμενη!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μελαγχολήσεις, βρε, άμα θελήσεις να τα υλοποιήσεις όλα μαζί και σύντομα!!!
      Για δοκίμασε ένα-ένα και με υπομονή...
      Φυσικά και θα ξεκινήσεις από την ικανοποίηση της ζυγαριάς πρώτα;-)
      Σε φιλώ και ρίχνω λίγη αστρόσκονη, για να επιτύχεις πολλά από όσα έχεις ανάγκη και επιθυμείς, βάζοντας προτεραιότητες!

      Διαγραφή
  6. Χμμμ...δυστυχώς προηγούνται οι ανάγκες τών επιθυμιών.. Η εποχή είναι "της επιβίωσης" κι έτσι χάνονται πολλά "θέλω"... Ο Rafal Olbinski αγαπημένος.. Έχω αναρτήσει κι εγώ δικές του εικόνες, αλλά μου τον θύμησες και θα το ξανακάνω! Φιλάκι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας καλύπτονται κάποιες ουσιαστικές μας ανάγκες κι έπειτα ακολουθούν και τα "θέλω", εκτός αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, ώστε να ξεκλέβουμε καμιά φορά κάποιο από αυτά τα..."θέλω"!
      Το ξέρω για τον καλλιτέχνη και έχω φυλάξει και κάποιες ακόμα δημιουργίες του.
      Φιλί και σε σένα!

      Διαγραφή
  7. Κι επειδή η απόλαυση είναι ανάγκη, μένει μόνο να ξεχωρίσουμε ποιες επιθυμίες και ποιες ανάγκες μας ικανοποιούν πραγματικά και ποιες μας φοριούνται...
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά, Αλεξάνδρα μου, όμως μας φορέθηκαν πολλές στους περισσότερους και άντε ξερίζωσέ τες τώρα! Δεν είναι τυχαίο έτσι όπως έχουμε καταλήξει σ' αυτόν τον τόπο!
      Καλή σου νύχτα!

      Διαγραφή
  8. Βασικά τις ξεχωρίζω όπως ο Μέγας Αλέξανδρος (έστω κι αναφερόταν σε κάτι άλλο): οι ανάγκες είναι το ζην - οι επιθυμίες το ευ ζην!
    Αλλά προσοχή να μην γίνονται οι επιθυμίες προσδοκίες. Η πτώση είναι κάθετη και πονάει!
    Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα μάτια μου :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα είναι απαραίτητα στην ζωή μας, για να είναι ισορροπημένη.
      Όσο για τη μετάλλαξη των επιθυμιών σε προσδοκίες την ξέρουμε κι αυτή καλά και φυσικά πονάει πολύ!!! Συχνά παρασυρόμαστε όμως ταξιδεύοντας σε κάτι περιπλανώμενα συννεφάκια...
      Να είσαι καλά, κορίτσι μου!

      Διαγραφή
  9. Ανάγκες- επιθυμίες! Σωστός ο διαχωρισμός αλλά είναι σαν να λέμε ''επιβίωση ή διαβίωση''!!Έτσι το βλέπω εγώ.Και φυσικά η αυτογνωσία είναι πρώτο μέλημά μας αλλά Γλαύκη μου όσο και αν το θέλει κάποιος, μπορεί;;;;
    Καλή χρονιά και από εδώ μάτια μου
    Να φέρει σε σένα και τους αγαπημένους σου υγεία και πολλές χαρές.
    Να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την αυτογνωσία είναι μακρύς ο δρόμος, αλλά αξίζει όσο η ζωή μας αυτή η διαδρομή! Και φυσικά, μπορεί, αρκεί να το έχει συνειδητοποιημένο το γιατί...!
      Υγεία πρώτα, για να ζήσουμε τις χαρές, που μας έχουν λείψει εδώ και αρκετά χρόνια!
      Αντεύχομαι τα καλύτερα και για σένα!

      Διαγραφή
  10. Ορθή τοποθέτηση. Μόνο όταν γίνονται και οι ανάγκες μας πολυτέλεια καταλαβαίνουμε τη διαφορά. Μακάρι να έχουμε πάντα τις βασικές μας ανάγκες καλυμμένες και να είμαστε ευγνώμονες για τις εκπληρωμένες επιθυμίες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στην φάση που βρισκόμαστε φτάσαμε πια να μιλάμε για την ουσία της ζωής και την κάλυψη των βασικών αναγκών. Δεν είναι κακό αυτό, αφού πιθανόν θα μας κάνει καλύτερους και ωριμότερους. Θα εκτιμάμε πλέον κάθε τι μικρό και όμορφο, χωρίς να αναζητάμε τα μεγάλα έχοντας την αίσθηση του ανικανοποίητου διαρκώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.