Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Τα φιλαράκια τα καλά...


Σήμερα ένα θέμα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς πολύ κόσμο και έχει συζητηθεί πολλές φορές, πιθανόν και εδώ στη διαδικτυακή μας συντροφιά (δεν θυμάμαι και πολύ καλά είναι η αλήθεια).
Το θέτω και πάλι προς συζήτηση με αφορμή ένα κείμενο από τον ιστότοπο :     animartists

Υπάρχει πραγματική φιλία μεταξύ των δύο φύλων;

Φιλία… έννοια μαγική, που φαντάζει πραγματικός θησαυρός ακόμα κι όταν βρίσκεται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Προσωπικά, είναι μια έννοια συνυφασμένη με την ζωή και την εν γένει πορεία μου. Πάντα θεωρούσα πως χωρίς άξιο και πιστό συνοδοιπόρο δεν μπορούμε να «παλέψουμε» τα κακώς κείμενα της κακοτράχαλης αρκετές φορές ζωής μας.
Κλείνοντας τα μάτια και αναμοχλεύοντας το παρελθόν, πάντοτε οι πιο ζωηρά αποτυπωμένες αναμνήσεις μου εμπεριέχουν χρωματιστές φιλικές φιγούρες. Αυτή η ανεξίτηλη, χαρούμενη νότα σκέψης, κρατά πάντα συντροφιά στις δύσκολες καταστάσεις της ζωής, δίνοντας πολλές φορές λάμψη στις «ερεβικές» καθημερινές μου δυσκολίες.
Ας μη λησμονούμε, πως ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό πλάσμα και η απαρχή του πολιτισμικού στερεώματος βασίζεται σε αυτήν ακριβώς την κοινωνικότητα του. Η φιλία δεν γνωρίζει ηλικία, πολιτισμό ή οικονομική επιφάνεια, είναι παντού και πάντα απαραίτητη. Δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, έξυπνοι και χαζοί, όμορφοι και άσχημοι, υπάρχουν μόνο άνθρωποι που αγαπήθηκαν και άνθρωποι που δεν αγαπήθηκαν όπως είχε ορθά αναφέρει κάποτε μεγάλη δημοσιογράφος.
Ωστόσο, η φιλία με το άλλο φύλο ειναι μια πολυκύμαντη και άκρως ιδιάζουσα κατάσταση… Όπως κάθε σχέση μεταξύ ανθρώπων, έτσι και η φιλία γεννιέται, τρέφεται και αναπτύσσεται μέσα από πάρα πολλά, σύνθετα και αντιφατικά συναισθήματα. Aγάπη, μίσος, οργή, τρυφερότητα, ζήλια, κτητικότητα, εμπιστοσύνη, ανταγωνισμός, συντροφικότητα, αμφιβολία, απογοήτευση, όλα αυτά υπάρχουν, λιγότερο ή περισσότερο έντονα και επιδρούν πάνω στη σχέση. Αν συνυπολογίσουμε πως ζούμε σε μια εποχή που οι φιλίες μεταξύ ανθρώπων διαφορετικού φύλου είναι εύκολες, από το σχολείο μέχρι όλους σχεδόν τους επαγγελματικούς χώρους, οι άνδρες και οι γυναίκες συνδέονται μεταξύ τους και θεωρούν ο ένας τον άλλο φίλο, χωρίς να γνωρίζονται πολύ καιρό ή χωρίς να έχουν πολύ ξεκάθαρη εικόνα τού τι είναι αυτό που τους συνδέει. Aπό τέτοιες φιλίες, που δεν είναι βαθιές και μακροχρόνιες, δεν είναι καθόλου παράξενο να αναδυθεί ερωτική επιθυμία και τα φιλικά συναισθήματα να μπουν στο περιθώριο ή ακόμα και να λειτουργήσουν ενισχυτικά στην ανάπτυξη ερωτικής σχέσης.
Ακραιφνώς φιλική σχέση χωρίς κανένα ψήγμα ερωτικής έλξης προφανώς υφίσταται. Όμως, αν θέλουμε να μιλήσουμε στατιστικά, βάσει ερευνών, κυμαίνεται σε αρκετά χαμηλά ποσοστά. Οι έρευνες αναδεικνύουν πως συνήθως, ο ένας εκ των δύο, κάπου, κάπως, κάποτε ένιωσε κάποια ερωτική έλξη για τον φίλο/η του αλλά δεν την εκδήλωσε ποτέ, φοβούμενος μήπως καταστρέψει την φιλία τους.
Προφανώς η διαχείριση τέτοιων περιπτώσεων είναι ψυχοφθόρα και γίνεται ακόμα πιο επίπονη όταν χρονικά διαιωνίζεται. Ενδεχομένως κάποιοι/ες από σας να έχετε βιώσει αυτό τον καθημερινό μικρό Γολγοθά, κουβαλώντας το βάρος των απόκρυφων σκέψεων και συναισθημάτων σας και να αντιλαμβάνεστε πλήρως αυτό το φορτίο…
Αν όμως είστε από αυτούς/ές που δεν αισθάνθηκαν ποτέ ερωτική έλξη για τον φίλο/η σας, είστε βέβαιοι πως συνέβη το αντίστοιχο και από την άλλη μερια;

Προτεινόμενη βιβλιογραφία
Crittenden, P. M. (1996). The effect of early relationship experiences on relationships in adulthood. S. Duck (Ed.), Handbook of Personal Relations (2nd edition). Chichester: Wiley



@ Δύο τραγουδάκια σχετικά-άσχετα, αλλά με κεφάτο ρυθμό:






 @ Αυτή η ανάρτηση περίμενε περίπου τρεις μήνες, για να δει το φως της δημοσιότητας... έπιασε αράχνες! Τώρα ήρθε η ώρα της, καθώς δεν έχω προλάβει να ετοιμάσω όσα σκέφτομαι... και δεν ξέρω πότε θα το καταφέρω! 

 

18 σχόλια:

  1. Φυσικά και το θέμα έχει ξανασυζητηθεί στη μικρή μας γειτονιά. Με δεκάδες σχόλια, στα οποία είχες συμμετάσχει και εσύ.
    (Προς μεγάλη μου έκπληξη αυτές τις μέρες έγινε και η πιο δημοφιλής με χιλιάδες επισκέψεις.)

    Το πως αντιλαμβάνεται ο καθένας την φιλία, τι προσφέρει σε αυτήν, τι (και αν) περιμένει να εισπράξει, είναι προσωπική υπόθεση και δεν υπόκειται σε νόμους και κανόνες.

    Το θέμα «φιλία μεταξύ άντρα-γυναίκας» επίσης είναι μια τεράστια κουβέντα. Η κατάληξη του κειμένου σου αποτυπώνει την πραγματικότητα.

    Υπάρχουν φιλίες που έμειναν στα στενά όρια της λέξης (το τι υποβόσκει δεν θα το μάθουμε μάλλον ποτέ),
    υπάρχουν φιλίες που εξελίχθηκαν ερωτικά, ενώ ισχύει και το αντίθετο.

    Το θέμα δεν είναι τόσο τα κίνητρα, η αφετηρία. Το θέμα είναι στο διάβα του χρόνου πως οριοθετούνται οι σχέσεις, τι αποδεχόμαστε πως (πρέπει να) ισχύει, τι απορρίπτουμε ασυζητητί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, βρε Πέτρο, την θυμήθηκα την ανάρτηση μόλις το έγραψες εδώ και μετά πήγα και διάβασα τα σχόλια, όπου είχαμε τα κέφια μας και τα αστεία έδιναν και έπαιρναν... ωραίες στιγμές!

      Χιλιάδες επισκέψεις...;;;;

      Εδώ εστιάζω περισσότερο στην φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα, γιατί το θέμα φιλία γενικά έχει συζητηθεί πάρα πολλές φορές και για μένα είναι από τα πιο σπουδαία πράγματα στην ζωή. Δίνομαι στους φίλους με αυθορμητισμό και ειλικρίνεια και δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς τους φίλους μου.

      Όσο για την φιλική σχέση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα, πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει ακόμα κι αν παρουσιαστεί έλξη ερωτική σε κάποια φάση. Είναι ένα λεπτό σημείο αυτό και απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς και από τις δύο πλευρές, οπότε κι εκεί θα φανεί αν μπορεί να παραμείνει ως σχέση. Αν υπάρξουν πολύ δυνατά συναισθήματα, είναι πολύ ψυχοφθόρο πάντως για εκείνον που τα νιώθει και είναι δύσκολο να αντέξει την συνέχεια της επικοινωνίας σε ένα άλλο επίπεδο. Νομίζω από μόνη της η ερωτική έλξη ξεπερνιέται. Ο έρωτας ή η βαθιά αγάπη είναι τεράστιο εμπόδιο, για να διατηρηθεί μια τέτοια φιλία.

      Έχω κάνει εκπληκτικές φιλίες με άνδρες και μου ταιριάζουν θα έλεγα πολύ περσσότερο από τις γυναικείες φιλίες, γιατί πρώτα απ' όλα μεγάλωσα σε μια ανδροκρατούμενη οικογένεια, οπότε μου είναι κάτι πολύ φυσικό, αλλά έπειτα μου αρέσει η αμεσότητα, ο ευθύς τρόπος επικοινωνίας - που χαρακτηρίζει κι εμένα, αλλά και η μη ανταγωνιστικότητα που έχουν στην επαφή τους με τους άλλους.

      Καλή σου εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σου Γλαύκη μου.
    Τεράστιο το θέμα που αναδεικνύεις....!
    Η Σχέση μεταξύ άντρα και γυναίκας.
    Όλοι μας κουβαλάμε μια σειρά εμπειρίες πάνω στο είδος αυτό της σχέσης. Συνεπώς στον Α ή Β βαθμό έχουμε άποψη πάνω στο θέμα.
    Η Προσωπική μου άποψη λέει ότι φυσικά ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα έχουν δημιουργηθεί αληθινές, ειλικρινείς, γόνιμες, δημιουργικές σχέσεις φιλικές, που πολλές φορές είχαν πολύ μεγαλύτερη διαύγεια από μια ερωτική σχέση.
    Όμως Γλαύκη, πιστεύω ότι ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα η σχέση τους είναι σαν ένα Ηφαίστειο, που μπορεί να είναι ενεργό, σβησμένο ή μεταβαλλόμενο.
    Θέλω εν ολίγοις να πω ότι ποτέ δεν ξέρεις πότε θα γίνει το "κλικ" ανάμεσά τους. Μπορεί ποτέ, μπορεί κάποτε. Μπορεί να υπάρχουν αναστολές στο ποιος θα υπερβεί και θα μιλήσει.
    Έχω πολύ επώδυνη εμπειρία πάνω σε αυτό που έχω υποφέρει για αυτήν άσχημα.
    Πολύ καλά λοιπόν έκανες και την ανέβασες την ανάρτηση καθώς χρήζει μεγάλης σημασίας για τη ζωή μας.
    Επίσης λάβε υπόψη σου ότι η λανθάνουσα τυχούσα ερωτική διάθεση μεταξύ δύο φίλων άντρα-γυναίκας, μπορεί να οδηγήσει σε απίστευτη σεξουαλική έκρηξη που κανείς δεν είχε ποτέ υπολογίσει.
    Ευχαριστούμε για το θέμα σου Γλαύκη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που λες για το ηφαίστειο είναι αλήθεια. Ένας άνδρας και μια γυναίκα πάντα θα έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και οι δύο την αρχέγονη έλξη ανάμεσά τους είτε το θέλουμε είτε όχι. Απλά σε έναν από τους δύο μπορεί να εμφανίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από τον άλλο. Φυσικά αν υπάρξει ταυτόχρονα, τότε μιλάμε και για την ιδανική σχέση αγάπης, που μπορεί να διαρκέσει για πάρα πολλά χρόνια, καθώς δεν υπάρχει πιο όμορφο να σε δένουν η φιλική επαφή και η ερωτική έλξη παράλληλα!

      Ναι, για την σεξουαλική έκρηξη συμφωνώ...!

      Καλό σου βράδυ, Γιάννη μου και από εδώ!

      Διαγραφή
  3. Δεν θα ήταν ανιαρό να είχαμε μόνον ομόφυλες φιλίες; Μπορεί η φιλία με έναν άντρα να υποβόσκει ερωτική έλξη, αν είναι ειλικρινής όμως δεν δημιουργούνται προσδοκίες. Και συνήθως οι φιλίες αυτές, είναι πιο ανθεκτικές στο χρόνο. Ίσως γιατί ένας άντρας φίλος μπορεί να βγάλει την αντρική διάσταση σε μια γυναίκα και το αντίθετο.
    Γλαύκη μου δεν μ' αρέσουν τα στερεότυπα και πιστεύω πως στη φιλία δεν υπάρχουν κανόνες. Αν υπάρχουν κοινές αξίες και ειλικρίνεια, χτίζονται δυνατές σχέσεις. Οι άντρες εξάλλου έχουν ένα προνόμιο έναντι των γυναικών. Δεν είναι ανταγωνιστικοί.
    Φιλιά πολλά και μπράβο για τις μουσικές σου επιλογές !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντελώς όμως βαρετό!!!
      Το λέω, γιατί είχα και έχω πολύ καλές φιλικές σχέσεις με άντρες. Ναι, είναι αν υπάρξει ειλικρίνεια, δεν θα συναντήσει εμπόδια μια τέτοια σχέση. Το δύσκολο ξεκινά όταν εμφανιστούν πολύ δυνατά συναισθήματα. Τότε, όπως είπα παραπάνω, δεν μπορεί να έχει μέλλον μια τέτοια σχέση, διότι γίνεται φοβερά επώδυνη γι' αυτόν που αισθάνεται έτσι.
      Αυτό λατρεύω στους άνδρες φίλους ότι δεν είναι ανταγνωιστικοί και αυτό που έχουν στο κεφάλι τους θα στο ρίξουν μες στην μούρη... συνήθως!
      Να είσαι καλά, Μαράκι μου, και καλή σου εβδομάδα!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα, Γλαύκη. Χθες είδα μια πολύ όμορφη ταινία πάνω στη φιλία: "Επιστροφή στην Ιθάκη". Πέντε φίλοι συναντιούνται σε μια ταράτσα της Αβάνας, για να υποδεχτούν τον έναν που ήταν 16 χρόνια αυτοεξόριστος στην Ισπανία. Η μία είναι γυναίκα.
    Μέσα από τους διαλόγους τους αποκαλύπτονται μυστικά και ψέματα, και μια ζωή γεμάτη χαρές, λύπες, φόβο και απογοητεύσεις.
    Δες την. Αξίζει.
    Όσο για το θέμα που θέτεις, στις φιλίες μεταξύ γυναικών και ανδρών, που έχω δει ή βιώσει, ο ένας από τους δύο πάντα ένιωθε ερωτική έλξη, έστω κι αν δεν την ομολογούσε. Υπήρχαν κι οι περιπτώσεις, φυσικά, όπου η αρχική έλξη εξελισσόταν σε φιλία. Συνήθως αν ήταν κι οι δύο παντρεμένοι.
    Μιλώ πάντα για ετεροφυλόφιλους.
    Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Λωτοφάγε! Χαίρομαι που σε βλέπω πάλι εδώ!
      Δεν την γνωρίζω αυτή την ταινία, αλλά θα την ψάξω...
      Νομίζω μέσα από τα λεγόμενά σου δίνεις μια εικόνα που έχω σχηματίσει κι εγώ μετά από τόσα χρόνια! Το πιο συνηθισμένο είναι να υπάρχει από τον έναν ερωτική έλξη και αυτό είναι ένα μικρο μαρτύριο δυστυχώς.
      Σχετικά με την περίπτωση όπου ξεκινά φιλική σχέση μετά την αρχική έλξη, λόγω του ότι και οι δύο είναι παντρεμένοι, ναι, συμφωνώ ότι έτσι γίνεται. Όμως αυτό επίσης είναι ένα μαρτύριο όταν υπάρχουν έντονα αυναισθήματα και όχι απλή ερωτική έλξη. Ας μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος δεν είναι μονογαμικό ον όσο κι αν η κοινωνία έχει παλέψει να εξαφανίσει αυτό το κομμάτι της φύσης του, όπως και πολλά άλλα φυσικά. Κάποτε μάλιστα και με απίστευτα τραγικούς και απάνθρωπους τρόπους.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Εγώ έχω καταλάβει ότι ανάλογα με το φύλο και.... το μυαλό του άντρα,δίνεται και η ανάλογη απάντηση.
    Οι περισσότερες γυναίκες με τις οποίες το έχω συζητήσει, λένε με μια φωνή: Α! η φιλία με έναν άντρα είναι πολύ δυνατή. Αν ξεπεραστεί η ερωτική έλξη κλπ κλπ ( παραπέμπω σε σχόλιο της Μαριώς μας).

    Έχω συζητήσει και με άντρες το ίδιο θέμα και οι περισσότεροι μου έχουν πει με μια φωνή : αποκλείεται! Εκτός κι αν η φίλη είναι άσχημη ή δεν έχει κάτι που να μας αρέσει.

    Είχα στο παρελθόν μια πολύ καλή φιλία με έναν άνδρα, ο οποίος ξαφνικά χάθηκε από τη ζωή μου. Δεν του κράτησα κακία, αλλά τα ερωτηματικά μου τα είχα. Έμαθα μετά από χρόνια λοιπόν, ότι απομακρύνθηκε γιατί είχε αισθήματα για μένα, αλλά ήξερε ότι εγώ δεν ένιωθα ερωτικά!

    Για μας είναι πιο εύκολο νομίζω!
    Ευτυχώς έχω άνδρα φίλο 10 χρόνια τώρα. ( αλλά δεν υπάρχει και δεν υπήρξε εξαρχής κάτι ερωτικό μεταξύ μας. Αφού προτιμάει το ίδιο φύλο ☺ χεχε!)

    πολλά (κουρασμένα) φιλιά♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμ, από αυτούς τους φίλους δεν έχεις να φοβηθείς τίποτε...χεχε!!

      Όσο για τους υπόλοιπους κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και έχει να κάνει με τον βαθμό της έλξης που θα αναπτυχθεί... Από προσωπικά βιώματα ή από όσα έχω δει από κοντινά μου πρόσωπα μπορούν να συμβούν όλα τα ενδεχόμενα...!
      Δεν είναι εύκολο να χειριστείς μια τέτοια κατάσταση που δεν είναι καθαρά από την αρχή φιλική... .
      Από την φύση είμαστε πλασμένοι έτσι (ευτυχώς), ώστε να υποβόσκει πάντα η σωματική έλξη τουλάχιστον, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν μπορεί αυτή να ελεγχθεί και να προσπεραστεί. Τότε μπορεί κάλλιστα να αναπτυχθεί μια υπέροχη φιλία ανάμεσα σε ανθρωπους και από τα δύο φύλα. Πρόβλημα υπάρχει όταν εμφανιστούν πολύ δυνατά συναισθήματα από τον έναν...
      Πάντως απολάμβανα και απολαμβάνω την παρέα των αντρών! Τώρα αν εκείνοι με είδαν κάποιες στιγμές αλλιώς, τι μπορώ να κάνω όταν δεν θα το εκφράσουν; Νομίζω ότι όταν υπάρχει ευθύτητα και ελικρίνεια πολλά μπορούν να είναι πιο ομαλά.

      Καλή ξεκούραση, ταλαίπωρο -;) !!!

      Διαγραφή
  6. Εγώ πιστεύω ότι στις φιλίες ανδρών-γυναικών υπάρχει ένας ερωτισμός. Δεν είναι περίεργο το να αισθάνεσαι έλξη για έναν άνθρωπο που τον εκτιμάς και τον εμπιστεύεσαι.Από κει και πέρα σημασία έχει το πόσο ώριμος είσαι να διαχειριστείς τέτοια συναισθήματα ώστε να μη χαλάσει η φιλία. Βασικά η φιλία είναι σημαντικότερη του έρωτα, οπότε αυτός απλά υποβόσκει έτσι για να βάζει λίγο αλάτι στη σχέση. Στο κάτω-κάτω, έτσι για να ελαφρύνουμε λίγο, αν δεν φλερτάρεις λίγο τον φίλο σου, ποιον θα φλερτάρεις; τον ξένο;
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με έχεις καλύψει απόλυτα, διότι λειτουργώ κι εγώ έτσι σε σχέση με τους άνδρες φίλους. Το φλερτ είναι ζωντάνια! Είναι απόλυτα φυσικό να υπάρχει. Σε άλλη περίπτωση είμαστε ψυχρά ρομπότ ή υποκριτές και απαρνιόμαστε την φύση μας μπροστά στις κοινωνικές νόρμες!
      Σε ένα μόνο θα διαφωνήσω. Η φιλία είναι σημαντικότερη από τον έρωτα, γιατί αν είναι αληθινή και δοκιμασμένη στον χρόνο ή τις καταστάσεις, τότε έχει τεράστια αξία μπροστά σε κάτι που θα φθαρεί πολύ γρήγορα. Όμως μπροστά στην αγάπη υποκλίνεται, εκτός αν είναι πολύ βαθιά φιλία, οπότε έρχεται και ισοβαθμεί περίπου η ζυγαριά.
      Καλό σου βράδυ, Σοφία μου!

      Διαγραφή
  7. Πάντα ωραίο το θέμα για συζήτηση. Μ'εκανε και ταξίδεψα και κάνα χρόνο πίσω, τότε που το συζητούσαμε στου Πέτρου (και ήταν και η γιορτή του). Και ξέρεις γιατί αυτό το θέμα είναι τόσο ανεξάντλητο; Γιατί, όπως άλλωστε είπαν και πολλοί πριν από μένα, υπάρχουν τόσες μορφές φιλίας, όσα και τα είδη ανθρώπων. Κοινό χαρακτηριστικό, για να ονομαστεί η σχέση "φιλία", η αμοιβαιότητα θετικών συναισθημάτων (τόσο γενικό) . Το πόσο βάθος, ή διάρκεια θα έχει η σχέση, όπως και το αν θα παρεισφρήσουν άλλοι παράγοντες, όπως ο ερωτισμός, η ανταγωνιστικότητα ή οτιδήποτε άλλο, εξαρτάται απόλυτα από το ποιόν των δύο ανθρώπων που φτιάχνουν τη σχέση. Το επίπεδο αυτογνωσίας τους, το πόσο έχουν διαμορφωμένες αρχές και ηθική και πόσο τα σέβονται. Και, σημαντικότερο από όλα, νομίζω, το πόσο έχουν ικανότητα να προσφέρουν, να μπορούν να υπερβούν το Εγώ τους και να δώσουν προτεραιότητα στον Άνθρωπο απέναντί τους. Αν υφίστανται τα παραπάνω, η φιλία όχι μόνο μένει ακλόνητη, αλλά ενισχύεται κιόλας, ό,τι κι αν προκύψει.
    Σπάνιο, αλλά υπαρκτό.
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να πω παραπάνω, Άννα μου!
      Τα είπες όλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!
      Έτυχε να ακούσω πριν από πολλά χρόνια μια ιστορία ανάμεσα σε τρεις φίλους - μια γυναίκα και δύο άντρες, που τελικά την αγάπησα και οι δύο. Ο ένας κατάφερε να κερδίσει συναισθηματικά την κοπέλα και να την παντρευτεί. Ο άλλος το μόνο που του ζήτησε ήταν να την προσέχει σαν τα μάτια του ειδάλλως θα είχε να κάνει μαζί του. Από τότε ήταν κάπου κοντά τους και την αγαπούσε μια ζωή σιωπηρά και με κάθε σεβασμό ως προς την εξέλιξη ων πραγμάτων, χωρίς να χαλάσει η φιλία ανάμεσά τους. Σπάνιο αλλά πανέμορφο! Τι δύναμη ψυχική και μεγαλείο! Τώρα είναι σε πολύ πολύ μεγάλη ηλικία όλοι τους...

      Φιλιά πολλά, κορίτσι μου!!

      Διαγραφή
  8. Αγαπημένοι φίλοι μου, θα απαντήσω στα πολύ ενδιαφέροντα σχόλιά σας αργότερα ή το βράδυ.
    Να με συγχωρείτε για την καθυστέρηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχω γράψει στο παρελθόν εκτενώς (όπως πάντα!) πάνω στο θέμα της φιλίας, τόσο γενικά, όσο και μεταξύ των δύο φύλων... Αν έπρεπε να συνοψίσω τη θέση μου, με όσο το δυνατόν λιγότερα λόγια, θα ήταν:

    Το ερώτημα αν "υπάρχει η όχι φιλία" είναι μάλλον παραπλανητικό. Ασφαλώς και υπάρχει φιλία, και μπορεί να είναι και πολύ ισχυρή. Το ερώτημα επακριβώς διατυπωμένο είναι: "γίνεται να υπάρχει αν-ερωτική φιλία μεταξύ των δύο φύλων, ή πάντα θα εμπλέκεται, έστω πλάγια, ο ερωτικός παράγοντας;"

    Η απάντηση είναι: ναι, γίνεται ασφαλώς. Μα μα τέτοια, "σκέτη" φιλία μεταξύ των δύο φύλων είναι αντιστρόφως ανάλογης της ερωτικής έλξης. Όσο μεγαλύτερη η έλξη που ασκεί το ένα άτομο στο άλλο (το ένα άτομο αρκεί, δε χρειάζεται να είναι αμοιβαία), τόσο λιγότερο γίνεται αυτή η φιλία να μείνει δίχως ερωτικές προεκτάσεις (αργά ή γρήγορα).

    Παίζουν ρόλο και μερικοί ακόμα παράγοντες, μα δε χρειάζεται να τους απαριθμήσω όλους.

    Αυτή είναι η θέση μου, πολύ, πολύ συνοπτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως λέω κι εγώ παραπάνω, μπορεί να αναπτυχθεί κάλλιστα φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα και έχει να κάνει σίγουρα με τον βαθμό της ερωτικής έλξης που θα υπάρξει. Αν εμφανιστεί αντίστοιχα και στις δύο πλευρές είναι ιδανικό, διότι έχουμε δύο ταιριαστά άτομα ως προς το πνευματικό μέρος και την φιλοσοφία ζωής αλλά και ως προς το ερωτικό. Τότε μιλάμε για κάτι μαγευτικό και περισσότερο σπάνιο.

      Η δυσκολία εμφανίζεται όταν είναι μονόπλευρο το ερωτικό ενδιαφέρον, διότι η φιλία δεν εξελίσσεται.

      Άλλη περίπτωση, όπως ειπώθηκε παραπάνω από άλλους φίλους , είναι όταν για κοινωνικούς λόγους παρεμποδίζεται η ανάπτυξη ερωτικής σχέσης, οπότε μπορεί να μετουσιωθεί όλο αυτό σε φιλική σχέση και μάλιστα κάποιες φορές πολύ ισχυρή.

      Σ' ευχαριστώ, Κούνελε, και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.