Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Πόσο χρήσιμο είναι το άχρηστο;

Monet, Τοπίο με τις παπαρούνες

Η Αρσινόη πάει να γίνει μέσα από τόσα κείμενα ο "συνέταιρός" μου εδώ στο Cafe...!
Χαίρομαι πολύ όταν φιλοξενώ τις ιδέες, τις απόψεις και τις σκέψεις της! Έρχεται, δυναμικά και με τον ζωντανό κι εύστοχο λόγο που τη χαρακτηρίζει, να συμπληρώσει, να ολοκληρώσει, να φέρει στο φως άλλες πλευρές, άλλες οπτικές, θεμάτων με τα οποία ασχολούμαι κι εγώ. Ένα από αυτά είναι και το σημερινό κείμενο, με το οποίο δίνει συνολικά την εικόνα ενός θέματος που έχω πιάσει πολλές φορές και με δικές μου προσπάθειες κατά καιρούς και μάλιστα επιμένοντας στην σπουδαιότητά του. 
Προσυπογράφω, λοιπόν, τα λεγόμενά της και ας πάμε να δούμε τι έχει να μας πει για το νόημα της ζωής... Πού να βρίσκεται άραγε;


Πόσο χρήσιμο είναι το άχρηστο;


Η σημερινή εποχή κυριαρχείται από την παντοδυναμία της οικονομίας, των αγορών, των τραπεζών και των τεχνοκρατών. Η ζωή κάθε ανθρώπου και ιδιαιτέρως του Έλληνα κινείται, σχεδόν αποκλειστικά, γύρω από την εξασφάλιση των αναγκαίων προς το ζην. Τείνει λοιπόν να γίνει θέσφατο ότι χρήσιμο είναι μόνο το επικερδές, αυτό δηλαδή που μπορεί να μετρηθεί σε χρήματα και υλικά αγαθά. Αντίθετα άχρηστο είναι ό,τι δεν έχει άμεσο οικονομικό όφελος.

Ας δούμε λοιπόν τι λογίζεται ως άχρηστο.
Άχρηστη είναι η φιλοσοφία , η λογοτεχνία, η ποίηση ,οι ανθρωπιστικές επιστήμες γενικότερα. Άχρηστες οι Καλές Τέχνες .
Άχρηστη η χαρά του να βλέπεις την πεταλούδα που πετά, το λουλούδι που άνθισε και μοσχομυρίζει.
Άχρηστη η ευφορία της μουσικής.
Άχρηστο το γέλιο ενός παιδιού, που σου φωτίζει το πρόσωπο.
Άχρηστη η ηρεμία που σου προσφέρει ένα ήρεμο βράδυ πλάι στη θάλασσα, κάτω από τον έναστρο ουρανό.
Άχρηστη η πληρότητα που σου προσφέρει η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα. 

Στ΄ αλήθεια πόσο άχρηστα είναι ; Μήπως αυτά ακριβώς είναι τα χρήσιμα και τα ουσιώδη. Μήπως αυτά τα "άχρηστα" είναι τα θεμέλια και ο λόγος της ύπαρξής μας; Γιατί πώς υπάρχω αν δεν αισθάνομαι;

Kandinsky, Γαλάζιος Ουρανός

Όλα αυτά προσπαθούν να μας ξεριζώσουν οι τεχνοκράτες. Γιατί αν μας τα ξεριζώσουν θα πάψουμε να σκεφτόμαστε, να διατηρούμε τις αντιστάσεις μας. 

Γι΄ αυτό και οι ρυθμοί της ζωής μας είναι τόσο γρήγοροι. Γιατί όπως λέει ο Κούντερα η βιασύνη είναι συνυφασμένη με τη λήθη ενώ η βραδύτητα με τη μνήμη. Σκεφτείτε πόσα πράγματα θυμάστε από τη γρήγορη καθημερινότητά σας και πόσα από τα ράθυμα καλοκαίρια σας. Ποια συναισθήματα σας έρχονται στο νου από τις δύο καταστάσεις;
Θέλουν λοιπόν να μην έχουμε καθόλου ελεύθερο χρόνο,αλλά να δουλεύουμε(όχι να εργαζόμαστε) από το πρωί ως το βράδυ. Γιατί στον ελεύθερο χρόνο μας αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε, φιλοσοφούμε, ζούμε , αντιστεκόμαστε.

Πρώτο βήμα αντίστασης , συνεπώς, σε όσα μας κατακεραυνώνουν, είναι να μετατρέψουμε τα "άχρηστα" σε "χρήσιμα".
Οι τέχνες το καταφύγιό μας.
Ένα καλό βιβλίο η μηχανή μας του χρόνου.
Η φύση η φωλιά μας.
Η μουσική η ονειροπόλησή μας. 

Ας μάθουμε και στα παιδιά μας τη χρησιμότητα του άχρηστου. Αυτό θα τα στηρίξει ,θα τα σώσει και θα τα ενδυναμώσει για το μέλλον που δεν προμηνύεται ευοίωνο.






@ Μουσική και εικόνες είναι επιλογές της Αρσινόης!


18 σχόλια:

  1. Τριτη και 13 και πρώτη φορά περνώ για καφέ, σε βρήκα δίπλα στης Σμαραγδένιας!
    Δεν πρόλαβα να δω προηγούμενες αναρτήσεις σου, πλην όμως επειδή συμφωνώ απόλυτα με όλα αυτά τα άχρηστα, που είναι τα ουσιώδη στη ζωή μας, σου γράφω:καλώς σε βρίσκω!Και θα προσθέσω και κάτι ακόμα:ο χρόνος της ανεργίας, είναι ο πιο παραγωγικός, σε ιδέες και σκέψεις!Ακριβώς γιατί υπάρχει χρόνος.φιλιά!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες!
      Ελπίζω κάτι να βρίσκεις εδώ που να σε ενδιαφέρει!
      Δεν επιτρέπεται να έχουμε χρόνο, γιατί είναι μέγα παράπτωμα... Αυτό θα πρέπει να το παλέψουμε να μην υφίσταται ως καθημερινότητα στην ζωή μας!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
    2. Το σημερινό κείμενο το έχει γράψει η προσωπική μου φίλη Αρσινόη, που έχει φιλοξενηθεί κι άλλες φορές εδώ.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα!
      Θέλει μεγάλη δύναμη και αισιοδοξία να μετατρέψεις το χρόνο της ανεργίας σε παραγωγικό χρόνο! Χαίρομαι που κάποιοι άνθρωποι τις έχουν και μπορούν να μετατρέψουν κάτι τόσο αρνητικό σε τόσο θετικό.
      Φιλιά
      Αρσινόη

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Γλαύκη!!!
    Συμφωνώ με όσα λέει η Αρσινόη. Με μια μικρή ένσταση (αν μου επιτρέπετε) θεωρούνται όχι άχρηστα αλλά περιττά! Αυτά τα περιττά όμως όπως πολύ σωστά το αναλύει, είναι και τα απολύτως απαραίτητα...
    Μακάρι να άκουγαν τα αυτιά όλων!
    Σας φιλώ, με την αγάπη μου
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Μαρίνα!
      Αν δεν το αντιληφθούμε ως ουσιαστική ανάγκη, δεν βλέπω γιατρειά σε τίποτε!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα!
      Τον όρο "άχρηστο " τον δανείστηκα από το βιβλίο του Nuccio Ordine "Η Χρησιμότητα του Άχρηστου" , το οποίο ομολογώ πως δεν το έχω διαβάσει, είναι όμως στις άμεσες προτεραιότητες μου και το οποίο πραγματεύεται πώς φθίνουν σε όλη την Ευρώπη οι ανθρωπιστικές σπουδές και οι οι σχολές των τεχνών. Έχεις δίκιο ότι ο σωστός χαρακτηρισμός θα ήταν περιττές, όμως η έννοια του άχρηστου χρησιμοποιείται για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση και για να καταδείξει πώς θεωρούνται από το σύγχρονο τεχνοκρατικό σύστημα.
      Το ζήτημα είναι βεβαίως με το εκπαιδευτικό σύστημα που έχουν μεγαλώσει τόσες γενιές πόσοι είναι σε θέση να αντιληφθούν την αναγκαιότητα της λογοτεχνίας ,της ποίησης, της μουσικής, των τεχνών για την ύπαρξή μας.
      Σε χαιρετώ!
      Αρσινόη

      Διαγραφή
  3. "αλλά να δουλεύουμε(όχι να εργαζόμαστε)"..δε λες ότι δεν το θέλουν ούτε καν αυτό και μας θέλουν εντελώς φυτά; Τέλος πάντων, όπως και να 'χει, κρατώ πολύ γερές αντιστάσεις (όταν δεν με παίρνει από κάτω) κι όσα θεωρούνται "άχρηστα", εγώ τα θεωρώ ιερά κι είναι εκείνα που με σώζουν (μάλλον).. Καλό βραδάκι και στις δυο σας Αρσινόη μου κι άμα δεις την Γλαύκη, πες της χαιρετίσματα ότι την περιμένει ένα...φλιτζάνι στο blog μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα περάσω κάποια στιγμή για το φλιτζάνι σου, γιατί είμαι σε φάση αρκετά δύσκολη αυτές τις μέρες. Το έχω δει, αλλά ήθελα ησυχία, για να το κάνω. Αυτές τις μέρες όλα ξινά μου βγαίνουν...

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα!
      Φυτά και σκλάβους στη γαλέρα μας θέλουν, χρεωμένους να μην μπορούμε να σκεφτούμε τίποτε εκτός ίσως από τα χρέη μας.
      NO PASARAN
      Αρσινόη

      Διαγραφή
  4. Αντίσταση σε ότι περιττό μας κλέβουν που προσπαθούν να το μετατρέψουν σε άχρηστο, Μην νομίζεις όμως ότι δεν το καταφέρνουν. Τη φύση την καταστρέφουν, τις τέχνες τις ευτελίζουν, την ηρεμία την μετέτρεψαν σε είδος προς εξαφάνιση και το γέλιο ενός παιδιού να γίνεται όλο και πιο σπάνιο.
    Καλή σου μέρα Αρσινόη
    Καλή σου μέρα Γλαύκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Άννα!
      Εμείς στο τέλος θα γίνουμε είδος προς εξαφάνιση, αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς...

      Διαγραφή
    2. Είναι στιγμές που κι εγώ λέω τα ίδια με σένα. Το να πω δεν θα τους περάσει ίσως να φανεί κοινότυπο και ψευτοεπαναστατικό. Όμως λίγες μέρες πριν επισκέφθηκα μια φίλη μου μουσικό ,που θαυμάζω τη δύναμή της, γιατί σε προσωπικές και επαγγελματικές της δυσκολίες όχι μόνο κατάφερε να τις ξεπεράσει αλλά και να προοδεύσει.Μου εκμυστηρεύθηκε ότι αυτό που την κράτησε όρθια ήταν η τέχνη. Και όχι μόνο η μουσική ,αλλά και άλλες μορφές στις οποίες πειραματίστηκε. Επίσης συνάντησα τους γιους της , ολόκληρα παλικάρια πια, και είδα στο πρόσωπό τους το χαμόγελο που είχα πολύ καιρό να δω σε ανθρώπινο πρόσωπο. Αυτό το αληθινό που κάνει τα μάτια να βγάζουν σπίθες , φωτίζει όλο το πρόσωπο και ισιώνει το κορμί.
      Θεωρώ ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο!
      Καλό σου απόγευμα
      Αρσινόη

      Διαγραφή
  5. Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι τους χειμερινούς μήνες και για κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα τα δημόσια μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ. Εξαιρούνται δυστυχώς το μουσείο της Ακρόπολης και το μουσείο της πόλης των Αθηνών. Αν γνωρίζετε κι άλλα μουσεία που εξαιρούνται πληροφορήστε μας. Στη διάθεσή σας για προτάσεις! Ίσως πρέπει να το συζητήσω με τη Γλαύκη αν την ενδιαφέρει να αφιερώσει μια μέρα για να αλληλοπροτείνουμε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
    Καλό απόγευμα σε όλους
    Αρσινόη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σαν να το συζήτησες...
      Συμφωνώ και το βρίσκω μια εξαιρετική ιδέα!
      Μόλις πάρω μια μικρή ανάσα από τη θύελλα των τελευταίων ημερών, θα το ετοιμάσουμε!
      Φιλιά πολλά, Αρσινόη και σ' ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου εδώ!

      Διαγραφή
  6. Είναι προσωπικό χρέος μας να αντιστεκόμαστε. Οι πολυεθνικάριοι και οι τεχνοκράτες κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους και εφόσον υπάρχουν πρόθυμοι καταναλωτές, το όργιο της υπερκατανάλωσης θα κορυφωθεί.
    Το είπε κι ένας δικός μας, ο αλησμόνητος Μίσσιος: "Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη. Να μπορείς να αποφύγεις τη βαρβαρότητα αυτής της εποχής. Να μπορείς να παραμείνεις άνθρωπος με τρυφερότητα. Με το δικό σου βλέμμα".
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα υπέροχο σχόλιο, Μαρία μου, και αγγίζει απόψε πολύ ευαίσθητη χορδή για τις μέρες αυτές και όσα μου συμβαίνουν...
      "Να παραμείνεις άνθρωπος με τρυφερότητα. Με το δικό σου βλέμμα."
      Σ' ευχαριστώ πολύ και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
    2. Νομίζω ότι φτάσαμε ή κοντεύουμε στο σημείο μηδέν , που και να θέλαμε να γίνουμε υπερκαταναλωτικοί δεν μπορούμε.
      Ο Χρόνης Μίσσιος ήταν σπουδαίος στοχαστής και τα λόγια του πάντα σοφά ,μέσα από την απλότητά τους και την πολιτική θέση του.
      Καλό βράδυ
      Αρσινόη

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.