Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

"Σχολείο, καλημέρα!"


Ήρθε πια ο καιρός τα σχολειά ν' ανοίξουν, για να υποδεχτούν τους μικρούς και μεγάλους "ταξιδιώτες" τους! Θα έλεγα μάλλον ότι προσπαθούν να ξεκινήσουν, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό (μια πολύ παλιά συνήθεια), σε αίθουσες και οργάνωση, αλλά και η μεταφορά ευθυνών καλά κρατούν. Φυσικά τίποτε δεν είναι καινούριο, όμως η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί λόγω των εκλογών. Μα αν δεν πάρει μια πορεία η χώρα, πώς περιμένουμε να την πάρει το σχολειό;
Θέλω να ελπίζω ότι θα τον βρούμε τον δρόμο... άμα φυσήξει και κανένα βοριαδάκι, όπως λέει και το τραγούδι παρακάτω, μπορεί να καθαρίσει το τοπίο και να προχωρήσουμε πιο συνειδητά!

Όταν έκλειναν τα σχολεία, τον Ιούνιο, είχα κάνει μια ανάρτηση με τίτλο "Το σχολείο των ονείρων μου", στην οποία αρκετοί φίλοι συμμετείχαν καταθέτοντας τις σκέψεις και τα όνειρά τους γι' αυτό. Αξίζει κανείς να τις διαβάσει. Σε σχόλιό μου εκεί έγραψα τι σημαίνει και για μένα το σχολείο. Παραθέτω παρακάτω μέρος από όσα είχα πει τότε, έτσι για την καλή αρχή - κι ας μην είναι τόσο φωτεινά τα σημάδια!

"Το σχολείο των ονείρων μου είναι ένα σχολείο κιβωτός, που θα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά και τους δασκάλους να ταξιδεύουν νοερά, αλλά και αληθινά. Σύνθημά του "Παίρνουμε το σπιτάκι μας και φεύγουμε"!
Σχολειό είναι κάθε μέρος, κάθε γωνιά, κάθε ψυχή, σχολειό είναι τα πάντα! Το αληθινό σχολείο δεν το βαστούν οι τοίχοι και οι καρέκλες! Είναι ελευθερία, είναι χαρά, είναι ζεστασιά, είναι μοίρασμα και αγάπη, πολλή αγάπη!
Είναι συντροφιά που ψάχνει, πειραματίζεται, δοκιμάζεται, αναρωτιέται, σφάλλει κι επανορθώνει, τσαντίζεται, καβγαδίζει και βρίσκει τρόπο να φιλιώνει, που νοιάζεται για το τι συμβαίνει γύρω της και για το διπλανό της και τον ακόμα παραπέρα, που δεν αδιαφορεί και θέλει να προσφέρει, θέλει να δημιουργεί κι όχι να καταστρέφει, έχει άποψη και ξέρει να τη στηρίζει, διεκδικεί με επιχειρήματα, της αρέσει να συζητά ατελείωτα, διασκεδάζει με την ψυχή της, έχει χιούμορ και γελά μέσα από την καρδιά της, γνωρίζει και σέβεται τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία των μελών της, αποδέχεται το διαφορετικό και βοηθά στην ανάπτυξη των άλλων, αγαπά τη μάθηση και δείχνει αχορτασιά γι' αυτή κι όταν κάποια στιγμή βαρεθεί έχει το θάρρος να το πει, γιατί ξέρει ότι δεν θα παρεξηγηθεί και μια λύση θα βρεθεί!
Το σχολειό είναι η παρέα του όλοι για έναν και ένας για όλους!
Είναι μια γροθιά που κανείς δεν μπορεί εύκολα να την ανοίξει!
Αν σας τύχει κάτι τέτοιο, δοκιμάστε να την ανοίξετε...

Αυτό το σχολειό θα πρέπει να έχει σαν πρότυπο το κράτος κι ακόμα καλύτερο! Ας ετοιμάζει λοιπόν δασκάλους (όλων των βαθμίδων) που θα είναι σε θέση να οικοδομούν αυτή τη δημιουργική γροθιά!"

Θα πρόσθετα εδώ κάτι που άκουσα πρόσφατα (ελεύθερη απόδοση των λόγων κάποιου ειδικού), αλλά η πράξη το έχει επιβεβαιώσει πάμπολλες φορές. Διδάσκουμε περισσότερο μέσα από αυτό που είμαστε και λιγότερο με τη βοήθεια αυτού που γνωρίζουμε. Οπότε μην περιμένουμε ως χαπάκι μαγικό μόνο το υπουργείο ή το πανεπιστήμιο να μας δώσει αυτό που μόνο εμείς μπορούμε να χτίσουμε, αρκεί να δραστηριοποιούμε τη νόηση απέναντι στα ερεθίσματα που δεχόμαστε.

Θα το δούμε να συμβαίνει στον τόπο μας κάποτε αυτό; Να είναι ο κανόνας; Τότε θα δούμε άλλους πολίτες να κρατούν στα χέρια τους την χώρα...





 

10 σχόλια:

  1. Καλή σχολική χρονιά, Γλαύκη μου! Ο μικρός...έσπασε τ'αριστερό του χέρι (που λέει και μια ψυχή σε κάποια διαφήμιση!!!), άλλα συνεχίζει απτόητος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχ! Σοφία, εύχομαι περαστικά και σύντομα, καθώς αρχίζουν τα σχολεία... Σούπερμαν, παιδάκι μου!!!
      Σε περιμένω στην προηγούμενη ανάρτηση...

      Διαγραφή
  2. Καλή χρονιά. Εύχομαι να μπορέσεις να κάνεις πράξη έστω και ένα κομμάτι του ονείρου σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Λωτοφάγε!
      Το όνειρο που περιγράφω παραπάνω είναι οι στόχοι που βάζω κάθε σχολική χρονιά με την ομάδα που πορεύομαι. Δεν μένω απλά στο όνειρο. Κάθε χρόνο εύχομαι στο ξεκίνημα να είμαι δυνατή και συγκροτημένη, προκειμένου να επιτύχω όσα περισσότερα μπορώ.
      Σ' ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  3. Δεν είναι κακο να κάνουμε ονειρα Γ΄λαυκη μου και αυτό που γραφεις είναι ένα παρα πολύ ωραιο ονειρο.. γιατί έτσι ακριβως πρέπει να είναι η παιδεία. οχι μονο τα γραμματα.. ολα οσα λες είναι μαθηση.. και στην παραπερα ζωή των μικρών μαθητων.. που θα γίνουν μεθ αυριο πολήτε σωστοί.. σε μια κοινωνία ανθρώπινη... καλη σχολική χρονια να πουμε για τα πιαδια .. ας ευχηθουμ τα προβλήματα να λυθουν συντομα... φιλώ σε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τα όνειρα προέρχονται οι πιο υπέροχες πραγματικότητες! Έχω απολαύσει πολλές από αυτές και είμαι ευτυχής γι' αυτό!
      Μακάρι να μπορώ να ανταπεξέρχομαι έτσι και πολύ καλύτερα ακόμα στις απαιτήσεις αυτού του χώρου, που υπηρετώ εδώ και πολλά χρόνια.
      Καλή σχολική χρονιά για όλους!
      Σ' ευχαριστώ πολύ, Ρούλα μου!

      Διαγραφή
  4. Να σου ευχηθώ ολόψυχα ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.....! Να είσαι γερή, δυναμική, εκφραστική και να μπορέσετε όλοι στο χώρο να αντέξετε τα συσωρευμένα προβλήματα.
    Πάμε λοιπόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ευχές σου είναι ένα πλήρες πακέτο εμψύχωσης!!!
      Σ' ευχαριστώ, Γιάννη μου, και ελπίζω να πορευτούμε με ηρεμία, αντοχή και δημιουργικότητα!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  5. Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά! Εύχομαι κάποτε (όσο το δυνατόν πιο σύντομα) το σχολείο να γίνει σαν αυτό που ονειρεύεσαι και να απολαμβάνουν την εκπαιδευτική διαδικασία εκπαιδευτικοί και μαθητές!
    Αρσινόη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά και τρομερή μαζί Αρσινόη μου, με τις ομάδες των μαθητών μου έχουμε επιτύχει μεγάλο μέρος από το παραπάνω όνειρο και επιθυμούμε τα σπουδαιότερα. Μ' εκείνους που θα ήθελα να υπάρξουν πολύ περισσότερες αλλαγές είναι με τους συναδέλφους. Γίνονται συνειδητές προσπάθειες τους τελευταίους μήνες στον δικό μου σχολικό χώρο, αλλά έχουμε μέλλον ακόμα...
      Η εξέλιξη της Παιδείας έχει πολύ μέλλον ακόμα!!! Ευτυχώς υπάρχουν μαργαριτάρια στον χώρο της, τα οποία δίνουν την ελπίδα και για μένα αυτές οι προσπάθειες είναι φάρος φωτεινός για το αύριο...
      Φιλιά πολλά και αύριο... με πολύ ροκ και γεύση πάλι από σχολείο! Βραδιά για τα "νεοφώτιστα"...

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.