Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Έχω και καμπριολέ... ολέ, ολέ!


Μια επανάληψη για εμπέδωση...
Το κείμενο σήμερα δεν είναι τίποτε παραπάνω από αυτό και αφορμή για ένα ακόμα σιχτίρι. Μια διακοπή στις χαλαρές αναρτήσεις και στις "παγωμένες" φετινές καλοκαιρινές διακοπές...


- Έχω κάμπριο, να σε πάω μια βόλτα;
- Έχουμε κι εμείς κάμπριο!
Ένας μίνι διάλογος που έφτασε στ' αυτιά μου εδώ και λίγες μέρες βγαίνοντας από τη θάλασσα. Η διπλανή παρέα επιδιδόταν σε κόντρα για το ποιος έχει τι! Στο λαιμό μου 'κατσε η μαγευτική αίσθηση του νερού μετά την αηδία που ένιωσα. "Αϊ σιχτίρ", μου ήρθε αυθόρμητα να τους φωνάξω, αλλά το κατάπια! Αλήθεια, γιατί...;
Συνηθίσαμε τόσα χρόνια να μην μιλάμε, να μην αντιδράμε σε κάθε τι παράνομο, σε κάθε κραιπάλη που εξελισσόταν δίπλα μας. Μην ψάχνουμε πολύ να βρούμε πώς φτάσαμε σ' αυτή την κατάντια. Εδώ και τουλάχιστον τριάντα χρόνια μετατρέψαμε το παράλογο σε λογικό, νομιμοποιήσαμε την κλεψιά και την απατεωνιά, θεωρήσαμε μαγκιά οποιαδήποτε πράξη γινόταν σε βάρος του διπλανού μας ή του κράτους. Αυτό που δεν θέλαμε να συνειδητοποιήσουμε, παρά συνεχίζαμε ελαφρά τη καρδία, είναι ότι κλέβαμε τον ίδιο μας τον εαυτό και το μέλλον των ίδιων των παιδιών μας.

Τόσος εγωισμός, εγωκεντρισμός, τόση απληστία, τόση επιπολαιότητα, τόση αβάσταχτη ελαφρότητα – που δεν την χωρά ο κόσμος όλος! Ζούσαμε για το φαίνεσθαι και ξεχάσαμε το "είναι". Σε τι θα μας χρησίμευε εξάλλου;
Είχαμε πέσει με τα μούτρα στη μαρμίτα οι αδαείς και ξιπασμένοι μικρόπλουτοι. Νομίζαμε ότι ήμαστε κι ευτυχείς μέσα σ’ αυτή την επίπλαστη κι άχαρη πραγματικότητα! Μακάριοι, αλλά πάντα ανικανοποίητοι, επιθυμούσαμε διακαώς ν’ αλλάζουμε ακατάπαυστα κι αχόρταγα τα μεταξωτά βρακιά σ’ έναν κώλο που δεν τον εκπαιδεύσαμε τουλάχιστον να είναι επιδέξιος...! Βρε, αϊ σιχτίρ!

Όλα αυτά είναι χιλιοειπωμένα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Το ζήτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα!
Και τώρα ξυπνήσαμε!
Ξυπνήσαμε;
Χλωμό αγουροξύπνημα είναι θα έλεγα... Έχουμε πολύ μέλλον ακόμα, για να ξυπνήσουμε από τον ύπνο του δικαίου (άδικου για αρκετούς σ’ αυτόν τον τόπο). Πώς να μην έχουμε πολύ μεγάλη διαδρομή ακόμα μπροστά μας όταν εξακολουθούμε να ασχολούμαστε με το τι είπε ο Ρουβάς (παιδί για όλες τις δουλειές), ο Σπαλιάρας (σφαλιάρας – plastic boy) – και γιατί πρέπει να τον ξέρουμε, με το αν άλλαξε εμφάνιση η Πάολα (plastic girl) και κάθε κλαπατσίμπανο, στο οποίο δώσαμε αξία, γιατί μέχρι εκεί φτάναμε;

Τον τελευταίο χρόνο έχοντας πάρει κάποια μικρά μαθήματα θεωρήσαμε ότι δεν πάει άλλο παραπέρα με τη λαμογιά και το ξεπούλημα από μέρους των εκάστοτε γνωστών δοτών κυβερνήσεων και αποφασίσαμε να κάνουμε οι περισσότεροι την ανατροπή από ανάγκη και όχι από πεποίθηση. Αφού αυτό επιτεύχθη ακολούθησε από την αρχή μέχρι τώρα μια απίστευτη γκρίνια, μουρμούρα, ατέλειωτη λοιδορία σε κάθε κίνηση, σε κάθε ανάσα της νέας κυβέρνησης. Κακομαθημένοι, όπως είμαστε, απαιτούσαμε να λυθούν τα προβλήματά μας ως δια μαγείας. Αναλογιστήκαμε έστω για μια στιγμή σε τι δεινή κατάσταση είχε φτάσει η χώρα όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της; Σιωπούσαμε σε μεγάλο βαθμό όσο είχαν τα ηνία οι προηγούμενοι. Γιατί άραγε; Μήπως διότι πολλοί από την κοινωνία μας είχαν αλισβερίσι μαζί τους; Μήπως ήταν χωμένοι μέχρι τον λαιμό στη διαφθορά, στον εύκολο πλουτισμό σε βάρος του ίδιου του κράτους και στις πλάτες των υπολοίπων, που αποτελούσαν τα κορόιδα; Τώρα θα μου πείτε για ποιο λόγο τότε ψήφισαν τους εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης; Μα φυσικά γιατί αρκετοί από δαύτους, ειδικά οι μικροεμπλεκόμενοι, έχασαν μεγάλο μερίδιο από το φαγοπότι, οπότε άρχισαν να καταπιέζονται για ν’ αλλάξουν τις συνήθειές τους. Από την άλλη όσοι αντιδρούσαμε δεν ήμαστε αφενός αρκετοί και αφετέρου σπάγαμε τα μούτρα μας στον φασιστικό και αχόρταγο τοίχο που υψωνόταν μπροστά μας! Βρε, αϊ σιχτίρ και πάλι!


Οι κακομαθημένοι πλαδαροί αυτού του τόπου όπως κουτσομπόλευαν ή σχολίαζαν ελαφρά τι φόρεσε, με ποιον "κοιμήθηκε" ή αν "αερίστηκε" κάθε κουτσή Μαρία του τσιρκοθεάματος, ε, με τον ίδιο τρόπο και με εντελώς χυδαίο λεξιλόγιο (δε συζητώ για τις σκέψεις) σχολιάζουν όπου βρεθούν κι όπου σταθούν - ραδιόφωνο, τηλεόραση, τύπο - την πολιτική επικαιρότητα. Το χειρότερο επίπεδο απ' όλα συναντά κανείς σε γνωστά ειδησεογραφικά site, όπου η νεύρωση κάνει βόλτες ανάμεσα στους σχολιαστές. Μετρημένοι στα μισά δάχτυλα του ενός χεριού είναι όσοι έχουν σοβαρές και υπεύθυνες προτάσεις. Οι υπόλοιποι απλά γράφουν, για να βγάλουν τ' απωθημένα τους για την κακή μας τύχη, για όλους εκείνους που μας πρόδωσαν, ενώ εμείς περιμέναμε μακάριοι κάποιον φωτισμένο "σωτήρα" να μας γλιτώσει από το κακό. Εδώ για να ξεπλυθεί η κόπρος του Αυγεία απαιτείται ηράκλεια επιμονή και... κάμποσα χρόνια!

Το δραματικότερο απ’ όλα είναι η απουσία θέλησης για πραγματική δουλειά. Για να μην παρεξηγηθώ, δε σημαίνει ότι δε γίνονται φιλότιμες και αξιέπαινες προσπάθειες από αρκετούς συμπολίτες μας να στήσουν αξιοπρεπείς και πολύ χρήσιμες επιχειρήσεις – χωρίς μάλιστα την ουσιαστική βοήθεια του κράτους, το οποίο συνήθως τους δημιουργεί πολλά προβλήματα, με αποτέλεσμα να φτάνουν ν’ αγκομαχούν ή να κλείνουν! Όμως δεν επαρκούν όπως και η κρατική βούληση που είναι σχεδόν νεκρή...

Αν δεν αποφασίσουμε να εργαστούμε σοβαρά παράγοντας προϊόντα πρώτα απ’ όλα για εσωτερική κατανάλωση, αν δεν σταματήσουμε τις ανόητες εισαγωγές, όπως για παράδειγμα σταφίδας, ξηρών καρπών, πατάτας, λεμονιών, άλλων εσπεριδοειδών και φρούτων, ρυζιού, όσπριων, ζάχαρης, χαρτικών, απορρυπαντικών... (Θέλετε κι άλλα; Έχει πολλά, πάρα πολλά! – Μόνοι μας το πουλήσαμε το παιχνίδι...), αν δεν ενδιαφερθούμε συλλογικά και όχι μεμονωμένα (κοιτώντας την πάρτη του ο καθένας) να ξαναστήσουμε την χώρα και αν η κυβέρνηση δεν συμβάλει σε αυτό με υπεύθυνη οργάνωση και ολοκληρωμένο σχεδιασμό, καθαρίζοντας – όσο είναι δυνατό - παράλληλα τον τόπο, μέσα από τους νόμους και τη δικαιοσύνη, από τα αισχρά υποκείμενα, που είναι οι πρωταγωνιστές της διαφθοράς, έχοντας συγκεντρώσει τεράστια δύναμη επάνω τους, μην περιμένουμε να δούμε άσπρη μέρα!

Το αν θα μείνουμε στο ευρώ ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τελικά δευτερεύον ζήτημα. Αν καταφέρουμε να λύσουμε τον Γόρδιο Δεσμό σε όλα τα άλλα – αυτή είναι η μαγκιά και όχι απλά να τον κόψουμε, τότε σίγουρα πιο εύκολα μπορούμε ν’ απαλλαγούμε από τους εξωτερικούς δυνάστες και να προχωρήσουμε με αξιοπρέπεια και μεγαλύτερη ασφάλεια ίσως σε ένα δικό μας νόμισμα και μια οικονομία που δεν θα απαιτεί δεκανίκια λόγω της αναπηρίας της...

Προς το παρόν έχουμε κάμπριο και κάνουμε βόλτες και το μόνο που μπορούμε να εξάγουμε είναι μπόλικους ακόμα αδιάφορους καλοπερασάκηδες (που πιθανόν δεν έχουν καταλάβει τίποτε), κλέφτες, απατεώνες και διεφθαρμένους!
Με ποιες χώρες θα ξεκινήσουμε ένα τόσο ενδιαφέρον εμπόριο;
Τέτοια "προϊόντα" ποιος θα τα πάρει;
"Ό,τι πάρεις ένα ευρώ, εεε, μια δραχμή, ήθελα να πω και πολύ τους είναι... βρε, αϊ σιχτίρ!"







10 σχόλια:

  1. Ξεπεσμένοι ουραγοί του τηλεκατευθυνόμενου lifestyle! Δεν τους αντέχω ούτε για πέντε λέπτα! Μη νομίζεις όμως ότι δεν την έχουν "ακούσει" κι αυτοί! Μπορεί να έχουν κάμπριο και να μην μπορούν να γεμίσουν το ρεζερβουάρ ούτε για 30χλμ! Γι΄αυτό εγώ δεν τους βρίζω, απλά τους λυπάμαι, γιατί έχουν ταυτίσει το ευ ζην με τα υλικά αγαθά και προσποιούνται ότι ζουν μια ζωή που πέρασε ανεπιστρεπτί (ευτυχώς, βγήκε κι ένα καλό από την κρίση). Κι ως άδειοι τενεκέδες κάνουν πολλή φασαρία! Κάποια στιγμή θα ωριμάσουν κι αυτοί θέλοντας και μη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ωριμάσουν κάποια στιγμή κι αυτοί, τότε έχουμε πετύχει την αλλαγή ως κοινωνία μια για πάντα!
      Πότε όμως;
      Να ξέρεις πάντως ότι δεν είναι λίγοι... Τον διάλογο που ανέφερα ήταν ένα μικρό παράδειγμα και αντιπροσωπευτικό όσων έχουν πέσει στην αντίληψή μου!
      Δεν τους λυπάμαι καθόλου, μια και είναι τόσο κακομαθημένοι, όπου βγάζουν πάνω μας την κακομαθησιά τους σε κάθε ευκαιρία που θα τους δοθεί και παντού... Είναι για σφαλιάρες!!!

      Διαγραφή
  2. Οι αδέξιοι κώλοι ας κάνουν ότι καταλαβαίνουν Γλαύκη μου. Δεν μας αφορούν πια.
    Εξαιρετικό το κείμενο σου. Ενώνω κι εγώ τα δικά μου σιχτίρια για όλους τους τενεκέδες που ξεπουλήθηκαν για ένα "κάμπριο".
    Και για άλλη μια φορά, φχαριστήθηκα πολύ τη μουσική σου επιλογή :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρεις που με αφορούν, Μαρία μου, εκεί που καταπατούν τα δικά μου δικαιώματα κάνοντας πάρτι στο κεφάλι μου και ρισκάροντας πάλι το δικόμου το κεφάλι επίσης, όταν έχουν από μία τη δυνατότητα ψήφου... γιουχου, δηλαδή, και από την άλλη καρπώνονται λαίμαργα ό,τι κοινωνική βοήθεια ή άλλη ελάφρυνση προσφέρει το κράτος - ενώ δεν την έχουν ανάγκη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα έχει εκείνος που πραγματικά έχει δυσκολία! Γίνονταν τόσα πολλά τέτοια και εξακολουθούν σε κάποιο βαθμό μέχρι τώρα, που είχαν καταλήξει συνθήκη...
      Τελοσπάντων, ας δούμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Μήπως κάτι αλλάξει...
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  3. Γλαύκη.......κεραυνούς και αστραπές εξακοντίζεις σήμερα και ορθά πράττεις.....!
    Κορίτσι μου, χρόνια τώρα, κρατάει αυτό το θεάρεστο έργο του life style της Ελληνικής μικροαστικής νοοτροπίας.
    Τώρα βέβαια έγινε ξεπεσμένη καθώς οι κάτοχοι των απανταχού ....cabrio πλέον έγιναν πάρα πολύ λίγοι, μάλλον έγιναν οι μεγαλοαστοί, αυτοί που ήταν και στην αρχή δηλαδή, καθώς οι υπόλοιποι μικροαστοί που την είδαν, με δανεικά κόλυβα, Μυκονιάτες στις ...διακοπές, τώρα κλαίνει τα μαντάτα των περικοπών στη ζωή τους.
    Έτσι είναι αυτά. Σαν λειαίνεται μάτια μου η συνείδηση και η κατανάλωση παίρνει τη θέση της ανθρωπιάς τότε γελάει κάθε πικραμένος.
    Τα λένε βέβαια αυτά κάτι ...παλιο ...κομμουνιστές αλλά ποιος ακούει τώρα ...ξύλινες γλώσσες και κόκκινα λάβαρα των μπολσεβίκων. Τώρα κυριαρχούν τα κόκκινα στρινγκάκια και μποξεράκια ως ιδεολογία.
    Ευτυχώς σου λέω που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία ρε παιδί μου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινα Δίας στη θέση του Δία...χαχαχα!!!
      Βαρέθηκα να τα βλέπω και να τα συζητάω με φίλους!!! Κάποια στιγμή πρέπει κι αυτοί να πάρουν το μάθημά τους... Δικαιοσύνη!!! Δεν είναι μόνο κομμουνιστές που τα λένε αυτά και φτάνει με αυτή την ταμπέλα που φοράνε εύκολα σε όποιον μιλά έτσι!!!
      Όσο για τη δημοκρατία... έχει πολύ δρόμο μπροστά της ακόμα, καθώς απαιτεί πολίτες καλλιεργημένους, ενεργούς που νοιάζονται και να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους!!!

      Διαγραφή
  4. Πολυ ωραια τα λες,καλη μας φιλη...
    Ολα ωραια...
    Αλλα εμενα..Μου "καρφωθηκε" πιο πολυ,αυτο με τον.."φωτισμενο ηγετη"
    Που θα μας ΣΩΣΕΙ....!!
    Και με το..Μαγικο ραβδακι του..Θα λυσει ολα τα προβληματα...!!

    ΤΩΡΑ....

    ΟΙ.."ηλιθιες" εισαγωγες..ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να σταματησουν....!!!
    Η νομοθεσια της..ΕΕ...ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ σαν διαρκες ...Προαπαιτουμενο...
    Να αγοραζουμε λαδι απο την Ισπανια...Και Κινεζικα σκορδα...!!
    Απαγορευονται οι αντισταθμιστικοι φοροι..Που εχουν επιβαλλει οι Αμερικανοι..Στη δικη τους χωρα....
    Και απαγορευεται η κρατικη ενισχυση ιδιωτικων επιχειρησεων στην Ελλαδα...!!
    ΟΠΟΤΕ....
    Τα μοναδικα ΟΠΛΑ που διαθετει το Κρατος,εντος ΕΕ..
    Ειναι οι ποιοτικες προδιαγραφες...Και οι αποφασεις που συνδεονται με περιβαντολογικες ζημιωσεις...[μεταλλαγμενα]
    Καθως..
    Επιβαλλεται πλεον..Η καταναλωτικη συνειδηση...
    ΚΑΙ...
    Το χτυπημα του ΜΕΣΕΜΠΟΡΙΟΥ..Που ανεβαζει τις τιμες,των ντοπιων προιοντων...
    Δηλαδη,με λιγα λογια..ΑΣ ψωνιζουμε απο τους ελληνες Παραγωγους....
    Εναλλακτικα και βιολογικα προιοντα..Και προιοντα με τοπικη προστατευομενη ετικεττα...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας περιμένουν στην αιωνιότητα όποιον σωτήρα θέλουν, Μαχαίρη μου...!!!
      Σχετικά με τα εισαγόμενα προϊόντα και την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία μόνοι μας βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας...!!! Ζωή σε μας...
      Όσο για τα ελληνικά προϊόντα θα πρέπει να παράγουμε τα καλύτερα, με ανταγωνιστικές τιμές και όχι θησαυρού, καθώς και να γίνει ολόκληρη καμπάνια ενημέρωσης σχετικά με την στροφή του καταναλωτή προς αυτά... κι εκεί παδεία απαιτείται και μάλιστα είναι ανάγκη τεραστίου μεγέθους πια!!!
      Ε, άμα στην Βόρεια Ελλάδα ψωνίζουν από Βουλγαρία και έχουν γεμίσει τα σούπερ μάρκετ προϊόντα από τα Σκόπια, την Τουρκία και τη Βουλγαρία... τι να πω!!!
      Είμαστε για τα σκουπίδια πια...

      Διαγραφή
  5. Γλαύκη μου το ξέρεις ότι συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις σου. Μια ένσταση όμως . Κάποτε πρέπει να πάψουμε να χρησιμοποιούμε το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο. Ε, φτάνει πια , δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αυτό προσπάθησαν με στόχο να καλλιεργήσουν τόσα χρόνια . Να μας κάνουν όλους ίδιους, καρμπόν, για να μας ρίξουν μετά σε όλους τις ευθύνες. Το παιχνίδι είναι στημένο πολλά χρόνια τώρα. Και παίχτηκε με τρεις άξονες. Πρώτος και καλύτερος η τηλεόραση, ως μέσο αποχαύνωσης παρέα με περιοδικά τύπου Κωστόπουλου. Πήξαμε στις σκυλομπαρόκ αγράμματες χαζογκόμενες και στους πουλημένους επίσης αγράμματους δημοσιογραφίσκους που δεν διστάζουν να πουλήσουν ακόμα και τη μάνα τους. Πουλητάρια του συστήματος που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι διακοπές στη Μύκονο, το σούσι και τα ακριβά αυτοκίνητα. Με ιδεολογία των εύκολο πλουτισμό εκμαύλισαν συνειδήσεις. Δεύτερος άξονας η κακή εκπαίδευση και η απουσία προτύπων που έκαναν ολόκληρες γενιές τηλεθεατών να θέλουν να μοιάσουν στα σούργελα που τους προέβαλε το χαζοκούτι. Τρίτος άξονας οι πολιτικοί που δεν αγαπούσαν την πατρίδα τους αλλά μόνο το τομάρι τους , την τσέπη τους .Αυτοί έδιναν τις εντολές στους παραπάνω για να δημιουργήσουν τους ψηφοφόρους που ήθελαν, γιατί διαφορετικά δεν θα υπήρχαν και δεν θα έτρωγαν με χρυσά κουτάλια.
    Ας ελπίσουμε ότι ο ελληνικός λαός πήρε το μάθημά του.Ας ελπίσουμε ότι άνοιξε τα μάτια του, ότι κατάλαβε ότι χωρίς δουλειά, πρωτογενή παραγωγή δεν γίνεται τίποτα. Και ότι ως καταναλωτής πρέπει να αγοράζει προϊόντα που ενισχύουν την οικονομία του τόπου του.Από την άλλη πλευρά πρέπει και η κυβέρνηση να βάλει χέρι σε όλους αυτούς που ασχημονούσαν πάνω μας (κάτι αρχίζει να φαίνεται) και να οργανώσει τη χώρα . Είναι δύσκολο αλλά το ήξερε. Οι προηγούμενοι καλά τα είχαν δρομολογήσει και έχουν αφήσει τους παρατηρητές τους σε όλες τις καίριες θέσεις. Πρέπει λοιπόν και η καινούργια κυβέρνηση, αν όπως λέει , θέλει να βοηθήσει τον απλό λαό, να αποκτήσει σύντομα την εξουσία.
    Και οι πνευματικοί ταγοί να παίξουν το ρόλο που χρειάζεται σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, με την ανύψωση του φρονήματος και κυρίως με την προβολή σωστών προτύπων.
    Το αί σιχτίρ λοιπόν είναι λίγο!!! Στον Καιάδα .......
    Αρσινόη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σχόλιό σου αποτελεί μια ξεχωριστή ανάρτηση!!!
      Το πρώτο πληθυντικό το χρησιμοποίησα μιλώντας για την πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά και γιατί οι υπόλοιποι σιωπούσαμε πολύ συχνά μπροστά σε όσα εξελίσσονταν δίπλα μας! Για τα υπόλοιπα έχεις δίκιο και στην πραγματικότητα κι εγώ κάνω τον διαχωρισμό, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν κολυμπούσαμε στα ίδια σκατά σίγουρα και δεν θα πρέπει να μπαίνουμε στο ίδιο τσουβάλι, όσο εγωιστικό κι αν φαίνεται αυτό, καθώς είναι η μόνη αλήθεια!!!
      Σε όλα τα άλλα που αναφέρεις ταυτίζομαι απόλυτα και το γνωρίζεις!
      Σωστά πρότυπα!!! Μέγα θέμα και επιβάλλεται να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά πάραυτα, μήπως και σωθεί η επόμενη γενιά από το κάψιμο του εγκεφάλου, που της ετοίμασε ετούτη η γενιά...
      Αμάν, Σπαρτιάτες θα γενούμε..., όμως ούτε Λεωνίδες δεν υπάρχουν πια!!!
      Φιλιά,βρε!!!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.