Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

"Ο κήπος του προφήτη"


Γνωστό απόσπασμα από το έργο του Χαλίλ Γκιμπράν "Ο κήπος του προφήτη", το οποίο σε πολλά σημεία μάς ταιριάζει ως έθνος. Σοβαρεύομαι σήμερα και πάλι - σε αντίθεση με τις προηγούμενες αναρτήσεις, μια και εξακολουθούμε να είμαστε έτσι κι αλλιώς μη ερωτεύσιμοι (με τη στενή και την ευρεία έννοια του όρου, που έχει τεθεί ως θέμα εδώ πριν από καιρό και δεν αποτελεί σίγουρα αστείο)... 


«Φίλοι μου και συνοδοιπόροι μου, να λυπάστε το έθνος που είναι γεμάτο πίστη κι άδειο από θρησκεία.

Να λυπάστε το έθνος που ονομάζει το βίαιο άνθρωπο ήρωα, και βλέπει το λαμπροφορεμένο κατακτητή γενναιόδωρο.

Να λυπάστε το έθνος που περιφρονεί το πάθος στ' όνειρό του, κι ωστόσο γίνεται σκλάβος του στον ξύπνιο του.

Να λυπάστε το έθνος που δεν υψώνει τη φωνή του παρά μόνο σα βρίσκεται σε κηδεία.
Δεν περηφανεύεται παρά μονάχα σα βρίσκεται μέσα στ' αρχαία μνημεία του, και δεν ξεσηκώνεται παρά μονάχα όταν ο λαιμός του βρίσκεται ανάμεσα στο σπαθί και στην πέτρα.

Να λυπάστε το έθνος που ο κυβερνήτης του είναι αλεπού, ο φιλόσοφός του ταχυδακτυλουργός, και η τέχνη του, τέχνη μπαλώματος και μιμικής.

Να λυπάστε το έθνος που υποδέχεται τον καινούργιο κυβερνήτη του με σαλπίσματα και τον αποχαιρετά με γιουχαΐσματα, για να καλωσορίσει και πάλι κάποιον άλλο με σαλπίσματα.

Να λυπάστε το έθνος που οι σοφοί του είναι βουβοί από τα χρόνια και που οι δυνατοί του άντρες ακόμα στην κούνια.

Να λυπάστε το έθνος που είναι χωρισμένο σε κομμάτια, και που κάθε κομμάτι θεωρεί τον εαυτό του ένα έθνος». 


Λυπάμαι αντίστοιχα για ό,τι κάναμε ή δεν κάναμε ως έθνος πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης και για ό, τι συνεχίζουμε, για ό,τι δεχτήκαμε ή αρνηθήκαμε εύκολα και βιαστικά, λυπάμαι για τις λύσεις ανάγκης αλλά και για τις κούφιες υποσχέσεις για πολλοστή φορά, λυπάμαι πρώτα για εμάς τους πολίτες για τη σύγχυση που έχουμε βρεθεί και το μόνο που κάνουμε για να την εκτονώσουμε είναι η "ανθρωποφαγία", λυπάμαι για τη δημοκρατία, στο όνομα της οποίας κραυγάζουμε και διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας, αλλά "πυροβολούμε" εν ψυχρώ και καταδικάζουμε κάθε διαφορετική άποψη, λυπάμαι που δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε στην οργάνωσή μας και λειτουργούμε επιπόλαια και παρορμητικά - ούτε ΔΕΠ-Υ να είχαμε, λυπάμαι που περνάμε σε άμεση πόλωση με κάθε ευκαιρία και το ευχαριστιόμαστε κιόλας ξεσπαθώνοντας με λεονταρισμούς, λυπάμαι που μάθαμε στην εύκολη και "αρπαχτή" λύση για κάθε μας πρόβλημα, λυπάμαι για όλα αυτά και άλλα πολλά, λυπάμαι, γιατί λειτουργώντας με αυτούς τους τρόπους, καθαρό μέλλον δεν θα έχουμε.

Και που λυπάμαι εγώ δεν έγινε και τίποτα, καθώς "χεσμένη" μ' έχουν, ειδικά αν τύχει κι έχω διαφορετική άποψη. Μπορούμε εξάλλου να συνεχίσουμε μακάριοι τους παράλληλους μονολόγους μας... και η λύση θα έρθει να μας βρει από μόνη της "ως μάννα εξ ουρανού" ( αφού ξεχάσαμε ότι από την θέση και αντίθεση έρχεται η λύση - όπως λέει και ο Ηράκλειτος παραπάνω "από τα αντίθετα γεννιέται η ωραιότερη αρμονία", αρκεί να το θέλουμε...)!
Τι ανησυχούμε, λοιπόν, και γιατί να λυπόμαστε τόσο πολύ;



Το τραγούδι είναι κόντρα επιλογή στο θέμα, για όσα  επιτρέψαμε από τον εαυτό μας να πάρουν ή τα παραχωρήσαμε εύκολα μέσα σε όλες τις δυσκολίες. Μην ξεχνάμε ότι αυτά είναι ο ενισχυτής της ψυχής μας... Αποδυναμωμένη ψυχή είναι ένα κουρέλι που σέρνεται και δεν περπατά με ζωντάνια!


@ Το απόσπασμα του Γκιμπράν θα το βρείτε εδώ, όπως και όλο το βιβλίο. 



12 σχόλια:

  1. Να πω οτι λυπαμαι; τι θα βγεί; δεν ηθελα να νιωθω αυτό το συναισθημα..!! και νομιζω ολοι οι σκεπτομενοι ανθρωποι το ιδιο θα πουν...Γλαύκη μου .
    Είναι αληθεια οτι ειχα καιρό να έρθω να μπιω καφε... και γι αυτό εκανα την βόλτα μου σε όλα τα προηγουμενα σου μεχρι που εφτασα στο αι..σιχτίρ...σου..... και απο μενα ενα απο το ιδιο... τουλαχιστον απόλαυσα τον καφέ και την μουσικη.. να είσαι και να περνάς καλά οσο μπορείς... φιλακιααα!! ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να περνάς όποτε θες και όπου θες, Ρούλα μου!
      Πώς να μην λυπάται κανείς για την κατάντια μας για ακόμη μία φορά! Έχουμε χάσει συνολικά τον μπούσουλα και κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους γι' αυτό... Μια φορά να πολωνόμαστε πίσω από δίπολα πια...!!! Δεν θέλουμε μου φαίνεται να βάλουμε κάτω τα δεδομένα και να δούμε εντελώς αντικειμενικά τι οφελεί περισσότερο τον τόπο αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο με όλες όμως τις παραμέτρους υπολογισμένες! Δεν στηρίζω καμία άποψη όταν είναι στον αέρα. Μια πορεία πλεύσης σοβαρή με απώτερους σκοπούς και στόχους δεν βλέπω να υπάρχει και αυτό με ανησυχεί πολύ περισσότερο μαζί με την στάση του κόσμου που έχει διχαστεί και πάλι. Η απογοήτευση και ο θυμός επίσης είναι κακοί σύμβουλοι, καθώς θολώνουν το μυαλό, οπότε δεν βοηθούν σε μια σοβαρή και ρεαλιστική λύση!
      Να είσαι καλά και σ' ευχαριστώ για την βόλτα εδώ!

      Διαγραφή
  2. Γλαύκη τι να σου πω εγώ τώρα.......
    Με την έννοια "έθνος" ξέρεις ότι δεν έχω καλές σχέσεις...Η Ιδεολογική μου οπτική ματιά δεν μπορεί να "αγκαλιάσει" στα σκεπτικά τις συμπεριφορές του υπάλληλου και του εφοπλιστή, του αγρότη και του βιομήχανου, του εργάτη και του τραπεζίτη, του μικρομαγαζάτορα και του μετόχου του jUMBO....κλπ κλπ
    Άσχετα αν όλοι οι προηγούμενοι είναι Έλληνες αυτό δεν μου λέει απολύτως τίποτα για την κοινή πορεία μαζί τους.
    Μας χωρίζει άβυσσος καλή μου.
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "έθνος" ως έννοια υφίσταται και το χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στη θέση της λέξης "λαός". Δεν θα κάτσω να δώσω ορισμούς αυτή τη στιγμή, γιατί δεν υπάρχει λόγος ούτε να κάνουμε ανάλυση πάνω σ' αυτό. Αν και πολύ θα ήθελα να φιλοξενήσω κείμενό σου με τις απόψεις σου πάνω σ' αυτό το θέμα... Θέλεις;
      Με τίποτα φυσικά δεν το εννοώ με την στενή έννοια του όρου όταν αναφέρομαι σ' αυτό ούτε όπως το εννοούν οι εθνικιστές...!!!
      Το θέμα μας όμως δεν είναι αυτό, αλλά οι Έλληνες και η γενική νοοτροπία τους και ορισμένα ξεκάθαρα χαρακτηριστικά τους. Όπου χρήμα και δύναμη δεν έχει σύνορα, δεν έχει έθνη, δεν έχει μπέσα γενικά!!! Εδώ με βρίσκεις σύμφωνη απόλυτα. Αν ίσχυε το αντίθετο, τότε δεν θα βρισκόμαστε στη θέση που είμαστε τώρα!!! Όσοι συγκεντρώνουν τον πλούτο στον τόπο μας αν ενδιαφέρονταν πραγματικά για το γενικό καλό της χώρας, δεν θα είχαμε ανάγκη κανέναν. Αυτό όμως είναι μια ουτοπία, όπως ουτοπία είναι και μια κοινωνία χωρίς οικονομικές τάξεις και με δίκαιο τρόπο μοιρασμένο τον πλούτο της!!! Θα ήθελα πολύ να ζούσα σε μια τέτοια κοινωνία, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική... είναι ο νόμος της ζούγκλας είτε μας αρέσει είτε όχι!!! Μακάρι να είχαμε τα κότσια και την σοφία να τα αλλάξουμε όλα αυτά! Εδώ δεν μπορούμε να χωρίσουμε δυο λογιών άχυρα... για τέτοια μεγαλεία θα πάμε!
      Αυτή η άβυσσος με ανησυχεί, καθώς την συναντώ συχνά πολύ κοντά μου...
      Καλό σου απόγευμα και περιμένω απάντηση στην πρότασή μου!

      Διαγραφή
    2. Πολύ όμορφη πρόταση και ΝΑΙ με μεγάλη χαρά να την κάνουμε με ανοιχτή συζήτηση εδώ στο εξαίρετο μπλογκ σου Γλαυκη μου.

      Διαγραφή
    3. Θα τα πούμε σε μέιλ, Γιάννη, για τις λεπτομέρειες!

      Διαγραφή
  3. Παρ οτι συμφωνω,με τον απο-πανω Γιαννη...
    Σε νοιωθω απολυτως...
    Προφανως,γιατι η ΕΝΝΟΙΑ Εθνος..ΤΕΝΤΩΝΕΙ...!!
    Η γιατι..Οι ευποροι δεν εχουν εξαρτησεις απο Εθνη..
    Μονο απο σακκουλια με λιρες..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η έννοια "έθνος" όχι απλά τεντώνει, αλλά και προκαλεί ρήξεις...
      Ας το αφήσουμε προς το παρόν και την θέση μου γι' αυτήν τη δίνω παραπάνω στον Γιάννη με ελάχιστα λόγια.
      Αυτό λέω κι εγώ πως οι εύποροι δεν έχουν σύνορα, δεν έχουν έθνη που να τους κρατούν. Πορεύονται όπου φυσάει ο άνεμος του κέρδους και της τσέπης τους μόνο. Εδώ δεν γνωρίζουν ούτε τους οικογενειακούς δεσμούς... τι λέμε τώρα(αυτό από προσωπική εμπειρία...)! Την ψυχή τους στον διάβολο - αν υπήρχε - θα την πουλούσαν άπειρες φορές, προκειμένου να έχουν όφελος!!!
      Ανησυχώ πολύ σοβαρά πια ότι δεν θα δούμε για πολλά χρόνια μια άσπρη μέρα κι αυτό γιατί λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο και επαναλαμβάνουμε τις ίδιες συμπεριφορές.
      Μόνο με εντελώς διαφορετικό σκεπτικό και ίσως παράλογο για τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να γίνει αλλαγή πλεύσης πρς κάτι πιο σοβαρό και χειροπιαστό. Φυσικά, δεν μιλώ για επαναστάσεις όπως τις ξέρουμε μέχρι τώρα. Η εποχή μέσα στην πολυπλοκότητά της απαιτεί κάτι πρωτοποριακό.
      Ό,τι κι αν γίνει πάντως έχει ανάγκη από ισχυρή θέληση, καλή οργάνωση και κινήσεις αποφασισμένες μόνο για το κοινό όφελος και όχι τις προσωπικές ή μικροκομματικές φιλοδοξίες!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  4. Γλαύκη μου συγχώρα με αλλά δεν μ' αρέσει η λέξη "λύπηση" και τα παράγωγά της (π.χ. αυτολύπηση). Πολύ δυνατό το βιβλίο του Γκιμπράν, αλλά μόνο ως λογοτεχνικό έργο.
    Μα κι αν πρέπει να ταυτιστούμε με τα λόγια μεγάλων συγγραφέων, θα διάλεγα για την περίπτωσή μας τον Πολεμιστή της Φωτιάς του Coelho:
    "ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ έχουν πάντα μια λάμψη στο βλέμμα.

    Ζουν μέσα στον κόσμο,αποτελούν μέρος της ζωής άλλων ανθρώπων και ξεκίνησαν για το ταξίδι τους δίχως δισάκι και δίχως σανδάλια.Σε πολλές περιπτώσεις είναι λιπόψυχοι.Δε δρουν πάντοτε σωστά.

    Υποφέρουν για άχρηστα πράγματα,κρατούν άνανδρη στάση και καμιά φορά θεωρούν πως είναι ανίκανοι να ωριμάσουν.Συχνά θεωρούν τον εαυτό τους αναξιο για οποιαδήποτε ευλογία ή θαύμα.

    Δεν είναι πάντα σίγουροι για ότι κάνουν.Πολλές φορές περνούν άγρυπνες νύχτες και σκέφτονται πως η ζωή τους δεν έχει κανένα νόημα.
    Γι'αυτό είναι πολεμιστές του φωτός.Γιατί κάνουν λάθη.Γιατί αναζητούν μιαν αιτία και σίγουρα θα τη βρουν..."

    Καλό σου βραδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. * Το εγχειρίδιο του πολεμιστή του φωτός (& όχι της φωτιάς που εκ παραδρομής έγραψα)

      Διαγραφή
    2. Μαρία, πολύ μεγάλο μέρος των κατοίκων του τόπου μας είναι για να λυπόμαστε. Φυσικά ένα άλλο μέρος εξίσου σημαντικό σε αριθμό θα μπορούσε να τους αντιπροσωπεύουν τα λόγια του Κοέλιο, τον οποίο δυστυχώς δεν συμπαθώ και πολύ. Όμως τα λόγια που παραθέτεις είναι πολύ εύστοχα και σοφά!
      Δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά βρισκόμαστε ίσως στην πιο δύσκολη θέση όλης της χρονικής περιόδου της κρίσης. Υπάρχει μια σύγχυση τρομερή και μια λίγο παρανοϊκή στάση απέναντι σε όσα εξελίσσονται και θεωρώ ότι η σκέψη έχει θολώσει σε πολλούς για τα καλά από την απογοήτευση και την οργή. Κακοί σύμβουλοι... Θα πρέπει να δούμε όλα τα γεγονότα πίσω και να βγάλουμε συμπεράσματα.
      Πιστεύω ότι η εξέλιξη δεν θα είναι καλή, λόγω του ότι κανείς δεν είναι έτοιμος για τη συνέχεια και όλα είναι στον αέρα, συν του ότι ο κόσμος θα θέλει να κατασπαράξει όποιον φέρει ευθύνη, γιατί δεν έχει άλλη υπομονή. Ξεχνάμε όμως ότι με τις εκλογές του Ιανουαρίου ξεκινούσαν τότε όλα... Έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας και φοβάμαι το σκορποχώρι όσο τίποτε άλλο...
      Τώρα πρέπει να δείξουμε ακόμη περισσότερη υπομονή και ψυχραιμία κι ας μας έχουν εξαντλήσει όλες αυτές οι ανατροπές και οι δυσκολίες της καθημερινότητας. Ας αρχίσουμε να οργανονώμαστε καλύτερα και μεταξύ μας, μα αφού κάτσει μέσα μας πρώτα όλη η κατάσταση των τελευταίων μηνών, γιατί διαφορετικά θα παρθούν λανθασμένες αποφάσεις...
      Περιμένουμε και βλέπουμε... Εδώ θα είμαστε να τα λέμε!
      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.