Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Πώς μαθαίνεις να κάνεις "μπεεε"!


Παίξαμε όσο παίξαμε, θυμηθήκαμε τα αγαπημένα μας επιτραπέζια παιχνίδια και χαρήκαμε για λίγο. Μπορούμε τώρα να περάσουμε να θυμηθούμε καλά τα παιχνίδια που παίζονται πάνω στην  επί πίνακι κεφαλή μας!
Πώς από τις "μαϊμούδες" οδηγούμαστε να κάνουμε το πολυαγαπημένο γι' αυτές "μπεεε"... Μα θα μου πείτε τον ήχο των "προβάτων" θα μας μάθουν τα "μαϊμουδάκια" κι όχι τον δικό τους; Μα για εκείνα είναι ένα παιχνίδι, εμείς είμαστε ένα παιχνίδι, για να παίζουν και να γελούν με την δύναμη της επιρροής τους επάνω μας, όπως κάνουν και τα παιδιά άλλωστε. Τους αρέσει να ακούνε τον ήχο των αγαθών και άβουλων "προβάτων", διότι είναι  απλός κι εύηχος. Τον δικό τους δεν συμφέρει να μας τον μάθουν, γιατί φοβούνται ότι θα τον χρησιμοποιήσουμε εναντίον τους... Επιτρέπεται η εκμάθηση αυτού του ήχου μόνο σε όσους δεν τον γνωρίζουν και θα ήθελαν να γίνουν μέλη του κλαμπ των διασκεδαστών - εκπαιδευτών.
Οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε από αυτούς, οπότε...
Μαϊμουδομαέστρος: Πάμε όλοι μαζί παιδιά: "Μπεεε"!!!

Ο λόγος περί χειραγώγησης της κοινής γνώμης από τον Νόαμ Τσόμσκι. Γνωρίζω ότι είναι κάτι που έχουμε ακούσει όλοι αρκετές φορές, όμως η επανάληψη βοηθάει στην εμπέδωση. Ειδικά αυτό το διάστημα που γίνεται των "μαϊμούδων" ο γάμος κι έχουν πολλά κέφια όλοι, με αποτέλεσμα να γλεντοκοπούν επάνω μας!

@ Ας με συγχωρέσουν τα αληθινά μαϊμουδάκια και προβατάκια που λατρεύω και δεν μου φταίνε σε τίποτα!
 

 

Νόαμ Τσόμσκι: Αυτές είναι οι δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης

Ο Αμερικανός ακαδημαϊκός και στοχαστής, Νόαμ Τσόμσκι, αναλύει τις δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Το κείμενο αποτελεί μέρος μιας συλλογής συνεντεύξεων του Ν.Τσόμσκι, όπου ο κορυφαίος διανοητής διαπιστώνει διεισδυτικές παρατηρήσεις για τους θεσμούς που διαμορφώνουν τη σκέψη του κοινού και οι οποίοι βρίσκονται στην υπηρεσία της ισχύος και του κέρδους.

1. Η τεχνική της διασκέδασης
Πρωταρχικό στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου, η τεχνική της διασκέδασης συνίσταται στη στροφή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και από τις μεταλλαγές που αποφασίστηκαν από τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, με ένα αδιάκοπο καταιγισμό διασκεδαστικών και ασήμαντων λεπτομερειών....

Η τεχνική της διασκέδασης είναι επίσης απαραίτητη για να αποτραπεί το κοινό από το να ενδιαφερθεί για ουσιαστικές πληροφορίες στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της Ψυχολογίας, της Νευροβιολογίας και της Κυβερνητικής. «Κρατήστε αποπροσανατολισμένη την προσοχή του κοινού, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμαλωτισμένη σε θέματα χωρίς καμιά πραγματική σημασία.


Κρατήστε το κοινό απασχολημένο, απασχολημένο, απασχολημένο, χωρίς χρόνο για να σκέφτεται· να επιστρέφει κανονικά στη φάρμα με τα άλλα ζώα». Απόσπασμα από το Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους.

2 . Η τεχνική της δημιουργίας προβλημάτων, και στη συνέχεια παροχής των λύσεων
Αυτή η τεχνική ονομάζεται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Πρώτα δημιουργείτε ένα πρόβλημα, μια «έκτακτη κατάσταση» για την οποία μπορείτε να προβλέψετε ότι θα προκαλέσει μια συγκεκριμένη αντίδραση του κοινού, ώστε το ίδιο να ζητήσει εκείνα τα μέτρα που εύχεστε να το κάνετε να αποδεχτεί.

Για παράδειγμα: αφήστε να κλιμακωθεί η αστική βία, ή οργανώστε αιματηρές συμπλοκές, ώστε το κοινό να ζητήσει τη λήψη μέτρων ασφαλείας που θα περιορίζουν τις ελευθερίες του. Ή, ακόμη: δημιουργήστε μια οικονομική κρίση για να κάνετε το κοινό να δεχτεί ως αναγκαίο κακό τον περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και την αποδόμηση των δημοσίων υπηρεσιών.

3. Η τεχνική της υποβάθμισης
Για να κάνει κάποιος αποδεκτό ένα απαράδεκτο μέτρο, αρκεί να το εφαρμόσει σταδιακά κατά «φθίνουσα κλίμακα» για μια διάρκεια 10 ετών. Μ' αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν ριζικά νέες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός) στις δεκαετίες του 1980 και 1990. Μαζική ανεργία, αβεβαιότητα, «ευελιξία», μετακινήσεις, μισθοί που δεν διασφαλίζουν πια ένα αξιοπρεπές εισόδημα· τόσες αλλαγές, που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση, αν είχαν εφαρμοστεί αιφνιδίως και βίαια.
4. Η στρατηγική της αναβολής (Σαλαμοποίηση)
Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια αντιλαϊκή απόφαση είναι να την παρουσιάσετε ως «οδυνηρή αλλά αναγκαία», αποσπώντας την συναίνεση του κοινού στο παρόν, για την εφαρμογή της στο μέλλον. Είναι πάντοτε πιο εύκολο να αποδεχτεί κάποιος αντί μιας άμεσης θυσίας μια μελλοντική. Πρώτα απ'όλα, επειδή η προσπάθεια δεν πρέπει να καταβληθεί άμεσα.

Στη συνέχεια, επειδή το κοινό έχει πάντα την τάση να ελπίζει αφελώς ότι «όλα θα πάνε καλύτερα αύριο» και ότι μπορεί, εντέλει, να αποφύγει τη θυσία που του ζήτησαν. Τέλος, μια τέτοια τεχνική αφήνει στο κοινό ένα κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να συνηθίσει στην ιδέα της αλλαγής, και να την αποδεχτεί μοιρολατρικά, όταν κριθεί ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για την τέλεσή της.


5 . Η στρατηγική του να απευθύνεσαι στο κοινό σαν να είναι μωρά παιδιά
Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν έναν αφηγηματικό λόγο, επιχειρήματα, πρόσωπα και έναν τόνο ιδιαιτέρως παιδικό, εξουθενωτικά παιδιάστικο, σαν να ήταν ο θεατής ένα πολύ μικρό παιδί ή σαν να ήταν διανοητικώς ανάπηρος.

Όσο μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλλεται να εξαπατηθεί ο θεατής, τόσο πιο παιδιάστικος τόνος υιοθετείται από τον διαφημιστή. Γιατί; «Αν [ο διαφημιστής] απευθυνθεί σε κάποιον σαν να ήταν παιδί δώδεκα ετών, τότε είναι πολύ πιθανόν να εισπράξει, εξαιτίας του έμμεσου και υπαινικτικού τόνου, μιαν απάντηση ή μιαν αντίδραση τόσο απογυμνωμένη από κριτική σκέψη, όσο η απάντηση ενός δωδεκάχρονου παιδιού». Απόσπασμα από το «Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους».

6 . Η τεχνική του να απευθύνεστε στο συναίσθημα μάλλον παρά στη λογική
Η επίκληση στο συναίσθημα είναι μια κλασική τεχνική για να βραχυκυκλωθεί η ορθολογιστική ανάλυση, επομένως η κριτική αντίληψη των ατόμων. Επιπλέον, η χρησιμοποίηση του φάσματος των αισθημάτων επιτρέπει να ανοίξετε τη θύρα του ασυνείδητου για να εμφυτεύσετε ιδέες, επιθυμίες, φόβους, παρορμήσεις ή συμπεριφορές...
7. Η τεχνική του να κρατάτε το κοινό σε άγνοια και ανοησία
Συνίσταται στο να κάνετε το κοινό να είναι ανίκανο να αντιληφθεί τις τεχνολογίες και τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιείτε για την υποδούλωσή του. «Η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι πιο φτωχή, ώστε η τάφρος της άγνοιας που χωρίζει τις κατώτερες τάξεις από τις ανώτερες τάξεις να μη γίνεται αντιληπτή από τις κατώτερες». Απόσπασμα από το «Ὀπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους».
8. Η τεχνική του να ενθαρρύνεις το κοινό να αρέσκεται στη μετριότητα
Συνίσταται στο να παρακινείς το κοινό να βρίσκει «cool» ό,τι είναι ανόητο, φτηνιάρικο και ακαλλιέργητο.
9. Η τεχνική του να αντικαθιστάς την εξέγερση με την ενοχή
Συνίσταται στο να κάνεις ένα άτομο να πιστεύει ότι είναι το μόνο υπεύθυνο για την συμφορά του, εξαιτίας της διανοητικής ανεπάρκειάς του, της ανεπάρκειας των ικανοτήτων του ή των προσπαθειών του. Έτσι, αντί να εξεγείρεται εναντίον του οικονομικού συστήματος, απαξιώνει τον ίδιο τον εαυτό του και αυτο-ενοχοποιείται, κατάσταση που περιέχει τα σπέρματα της νευρικής κατάπτωσης, η οποία έχει μεταξύ άλλων και το αποτέλεσμα της αποχής από οποιασδήποτε δράση. Και χωρίς τη δράση, γλιτώνετε την επανάσταση!
10. Η τεχνική του να γνωρίζεις τα άτομα καλύτερα από όσο γνωρίζουν τα ίδια τον εαυτό τους
Στη διάρκεια των τελευταίων πενήντα ετών, οι κατακλυσμιαία πρόοδος της επιστήμης άνοιξε μια ολοένα και πιο βαθιά τάφρο ανάμεσα στις γνώσει του ευρέως κοινού και στις γνώσεις που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι ιθύνουσες ελίτ. Χάρη στη Βιολογία, τη Νευροβιολογία και την εφαρμοσμένη ψυχολογία, το «σύστημα» έφτασε σε μια εξελιγμένη γνώση του ανθρώπινου όντος, και από την άποψη της φυσιολογίας και από την άποψη της ψυχολογίας.
Το σύστημα έφτασε να γνωρίζει τον μέσο άνθρωπο καλύτερα απ' όσο γνωρίζει ο ίδιος τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το σύστημα ασκεί έναν πολύ πιο αυξημένο έλεγχο και επιβάλλεται με μια μεγαλύτερη ισχύ επάνω στα άτομα απ' όσο τα άτομα στον ίδιο τον εαυτό τους.

Και όμως για να καταρρεύσουν όλα αυτά αρκεί μια στιγμή αφύπνισης. Το «κόκκινο χάπι» που έλεγε ο Μορφέας στον Νέο στην ταινία Μatrix. Αν υπάρξει έστω μια φευγαλέα στιγμή αφύπνισης όλο το οικοδόμημα καταστρέφεται και πέφτει όπως μια κουρτίνα, και το κυριότερο η κουρτίνα αυτή δεν μπορεί να αναρτηθεί ξανά. Για αυτό σας παρουσιάζουμε τις 10 τεχνικές, μόλις τις παρατηρήσετε ότι συμβαίνουν γύρω σας και εφαρμόζονται κάθε μέρα, η αφύπνιση έρχεται νομοτελειακά. Για όποιον θέλει περισσότερη αφύπνιση ας διαβάσει το «σπήλαιο του Πλάτωνα» και θα ξημερώσει ένας καινούριος κόσμος.

www.enallaktikos.gr

 


Όσα αναφέρω παρακάτω τα προσθέτω συμπληρωματικά, για να διευκρινίσω κάποια πράγματα μετά από παρατήρηση φίλου αναγνώστη. Το συγκεκριμένο άρθρο η αλήθεια είναι ότι το αναδημοσίευσα λίγο βιαστικά, ενώ δεν συνηθίζω να κάνω κάτι χωρίς να το γνωρίζω αρκετά καλά ή να το έχω ψάξει ιδιαίτερα. Αυτό γιατί με ενδιαφέρει να είμαι εντάξει απέναντι στον εαυτό μου πρώτα κι έπειτα στους αναγνώστες.
Υπήρξε θέμα με το ότι ο ίδιος ο Τσόμσκυ έχει αρνηθεί ότι έχει μεταφέρει όλα αυτά υπό μορφή λίστας των τεχνικών. Η πηγή που χρησιμοποίησα το αναφέρει ξεκάθαρα ότι είναι συλλογή από λεγόμενα του Ακαδημαϊκού σε συνεντεύξεις που έχει δώσει.
Όπως και να έχει, εγώ επέλεξα να αναρτήσω όλες αυτές τις παρατηρήσεις πάνω στην χειραγώγηση του κοινού, διότι τις θεωρώ δεδομένες και δεν με ενδιαφέρει αν τις είπε ο Τσόμσκυ ή όποιος άλλος. Αν κάποιος παρατηρεί προσεχτικά και αναλύει όσα συμβαίνουν γύρω του, τα διαπιστώνει και ο ίδιος. Θα μπορούσα επίσης να αναφέρω βιβλιογραφία της σύγχρονης ψυχολογίας και των νευροεπιστημών, για να στηρίξω πολλά από τα όσα αναφέρονται ως σκέψεις του Τσόμσκυ, όμως η ανάρτηση δεν έγινε αφενός για να κάνω κάποια διατριβή πάνω στο αντικείμενο και αφετέρου δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος. Έγινε για να δημιουργηθεί ένας προβληματισμός πάνω σε όσα διαδραματίζονται καθημερινά, προκειμένου να γίνει αυτό που κάποιοι λίγοι επιθυμούν εκμεταλλευόμενοι τους πολλούς. Πάντα ήταν έτσι και εξακολουθεί να συμβαίνει. Κάποτε ο κόσμος δεν είχε πρόσβαση εύκολα στη γνώση και την ενημέρωση και μπορούσαν να τον ξεγελάσουν με εύκολους τρόπους, ενώ τώρα βρίσκουν μέσα από πλήθος ερευνών και πειραμάτων όλο και πιο απίθανες μεθόδους, για να επιτύχουν τους στόχους τους. Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό.
Χωρίς να αναφερθώ καθόλου στο τι κάνουν οι κυβερνήσεις και η οικονομική ελίτ, για να φτάνουν στα αποτελέσματα που επιθυμούν, θα πω ένα απλό παράδειγμα και μάλιστα πολύ καθημερινό και γνωστό. Διαφημίσεις. Η δύναμη τους τεράστια και πίσω τους οτιδήποτε παλιό και νέο δεδομένο της ψυχολογίας και των νευροεπιστημών. Μια ολόκληρη βιομηχανία ελέγχου.
Σταματώ εδώ, διότι δεν έχει κανένα νόημα για μένα να επεκταθώ άλλο. Ως νέα στον χώρο του blogging θα είμαι ακόμα πιο προσεχτική. Μαθαίνουμε και κάθε μάθημα είναι χρήσιμο, γιατί βελτιωνόμαστε.



16 σχόλια:

  1. Το 12 είχα αναδημοσιεύσει κι εγώ στο φέις τις συγκεκριμένες τεχνικές του Τσόμσκι. Ήταν η εποχή της τρομολαγνείας του Mega, του Ευαγγελάτου, του Σκάι. Που ήταν ολοφάνερο πόση πλύση εγκεφάλου μας γινόταν και παρ' όλα αυτά όλοι κάναμε μπεεεεε! (το πρώτο πρόσωπο επιδέχεται τις εξαιρέσεις του που όμως δεν αρκούσαν!)
    Κοίτα να δεις που ο χρόνος μου είναι λάθος.... Εξακολουθούμε να βελάζουμε! ( και πάλι με τις εξαιρέσεις του το πρώτο πρόσωπο)!
    Φιλιά και τρέχω γιατί έχουμε θρίλερ σε εξέλιξη στο Συμπόσιο!♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βελάζαμε πάντα. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, διότι τώρα έχουν πολύ περισσότερους και πιο ύπουλους τρόπους για να το πετυχαίνουν ξανά και ξανά.
      Όσοι μπορούμε να διακρίνουμε τι συμβαίνει πίσω από αυτό που φαίνεται ας μένουμε σταθεροί και σε ετοιμότητα, καθώς έτσι υπάρχει μια ελπίδα αφύπνισης κι άλλων γύρω μας.
      Φιλιά, κορίτσι, και μια καλή μέρα να έχεις!

      Διαγραφή
  2. Να μπορείς να διαβάζεις την πραγματικότητα είναι μεγάλο προσόν για μένα. Θέλω να ξέρω το γιατί, αυτό μου δίνει δύναμη! Κι έτσι δεν με παρασυρουν στη δίνη τους τα θρίλερ...
    Κι αυτό το κείμενο θα έπρεπε να ήταν στα σχολικά βιβλία... και στα καθημερινά μας αναγνώσματα...
    Καλησπέρα, Γλάυκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν ξέρεις το γιατί, μπορείς να ετοιμάσεις τα όπλα, για να αντιμετωπίσεις ό,τι κι αν βρεθεί στον δρόμο σου.
      Επιβάλλεται να ενημερώνουμε και να υποψιάζουμε τα παιδιά... φτάνει με το παραμύθιασμα, την αδιαφορία και τον σκοταδισμό.
      Από εκεί κι έπειτα είναι δική τους απόφαση τι θα το κάνουν όλο αυτό, αφού όμως τα έχουμε ενδυναμώσει ψυχικά, διότι από μόνη αυτή η ενημέρωση μπορεί και να σκοτώσει...
      Καλημέρα, Αλεξάνδρα μου!

      Διαγραφή
  3. ΑΥΤΑ επρεπε να διδασκονται τα παιδια,για να γινουν Πολιτες...
    ΑΛΛΑ..Καπιοι δεν θελουν Πολιτες..Θελουν προβατα..Με δικαιωμα ψηφου....
    Και γι αυτο αμφισβητειται τελικα..Η δυνατοτητα της Δημοκρατιας..Οταν οι εκλογεις,εχουν χειραγωγηθει,να θελουν να...
    ΣΦΑΧΤΟΥΝ...!!
    ΠΧ Τζιχαντιστες..
    Αλλα..Και οι αντιπαλοι τους,Αμερικανοι...!!
    Το ιδιο χειραγωγημενοι οι λαοι..Διαφορετικοι [;;;;;]
    Οι χειραγωγουντες...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε μου με την ψηφο σου δεν αλλαζεις ουσιαστικα τιποτα. Η δημοκρατια μας είναι ένα ωραιο κολπο που εχει εφευρει η αρχουσα ταξη για να διαιωνιζει τη εξουσια της, δίνοντας την ψευδαίσθηση στο πολιτη ότι επιλέγει τους δικους του.
      Αυτό που επιτυγχάνεις είναι να εναλλάσσεις προσωπα στη κυβερνηση (με το μανδυα του αριστερου η δεξιου δεν εχει σημασια) που τοποθετήθηκαν όχι να εξυπηρετησουν τα συμφέροντα τα δικα σου αλλα της οικονομικής ελιτ που εχει και την πραγματική εξουσια.
      Εγω δεν θελω τα παιδια να διδάσκονται πώς να γινουν ευσυνείδητοι και νομοταγείς πολιτες (προβατα) αλλα ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΥΠΑΡΞΕΙΣ

      Διαγραφή
    2. Μαχαίρη μου
      Για να μην ξαναγράφω, δες τι απαντώ στην Αλεξάνδρα ακριβώς από πάνω για τα παιδιά.
      Κα΄ποια στιγμή χειραγωγημένοι και χειραγωγούντες δεν έχουν ιδιαίτερες διαφορές, διότι αυτός που χειραγωγεί βασίζει τον βίο του σε αξίες που προσπαθεί να περάσει στον χειραγωγούμενο... Οπότε;

      Velvet
      Το θέμα της δυνατότητας να εκλέγεις τους αντιπροσώπους σου είναι τεράστιο. Είναι επίσης μια μεγάλη παγίδα αυτή η άποψη που παραθέτεις αρκετά συχνά (κατανοώντας ότι φέρει μεγάλο δίκιο), γιατί είναι ένα εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εξουσιάζοντες, προκειμένου να αφαιρέσουν και αυτό το δικαίωμα από τον λαό. Ο Μαχαίρης δεν νομίζω ότι μίλησε για απλά νομοταγείς πολίτες. Φυσικά τα παιδιά θα πρέπει να μεγαλώνουν με ερεθίσματα που θα τα οδηγήσουν να γίνουν ελεύθερες ανθρώπινες υπάρξεις, όμως δεν μπορούν να μην είναι πολίτες μιας χώρας, γιατί δεν ζουν στα βουνά και δεν έχουν αποποιηθεί όσα τους προσφέρει ένα οργανωμένο κράτος.
      Αν αλλάξει η δομή της κοινωνίας ή την ανατρέψουν τα ελεύθερα παιδιά, τότε συζητάμε σε νέα βάση, αλλά μάλλον εμείς δεν θα υπάρχουμε.

      Διαγραφή
  4. ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ: Μια ολάκερη επιστήμη με εκπληκτικές μεθόδους Γλαύκη μου. Τέτοια άρθρα πρέπει να μαθαίνονται απέξω από τον πολύ κόσμο για να αντιλαμβάνονται τι παίζεται στη πλάτη τους.
    Καλό βράδυ κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γνωρίζω ήδη πολλά από αυτά που αναφέρει ο Τσόμσκυ και σε ποιες θεωρίες της ψυχολογίας στηρίζονται. Χρόνια ασχολούμαι με την ψυχολογία, λόγω επαγγέλματος, οπότε διέκρινα από παλιά τι μέσα χρησιμοποιούσαν για να έχουν τον έλεγχο. Αυτό με έθλιβε και με θλίβει βαθιά, γι' αυτό και θυμώνω πολλές φορές. Τα χρησιμοποιούν κυρίως για δόλιους σκοπούς και όχι για κάτι καλό. Σε τρελαίνει όταν το βλέπεις να συμβαίνει και ξέρεις ότι μπορείς ελάχιστα να κάνεις, για να το ανατρέψεις.
      Καλή σου μέρα, Γιάννη μου!

      Διαγραφή
  5. Πολύ σωστες οι παρατηρήσεις που αναφερει ο Τσομσκι με τις τεχνικες και μεθοδους που χρησιμοποιει το συστημα για να διαμορφωσει τη σκεψη και κατ επεκταση να ελέγξει την συμπεριφορα ενός λαου. Θελει καθαρο μυαλο και μεγαλη αντιληπτική ικανοτητα να μπορεις να διακρινεις τι κρυβεται πισω από τα αιτια των γεγονοτων όπως αυτά παρουσιαζονται.
    Αλλα και παλι τι νοημα εχει όταν γνωριζεις πολύ καλα οτι κυρίαρχος σκοπος κάθε εξουσιαστικης αρχης (θρησκευτικής η πολιτικης) είναι να ενισχυσει τη δυναμη της, να προστατευσει τα συμφεροντα της δικης της ομαδας ώστε να εξασφαλίσει με κάθε τροπο την παραμονη και την διαιώνιση της στην εξουσια.
    Ας μην εχουμε ψευδαισθήσεις. Κοπαδια και σκλαβοι θα παραμένουμε οσο επιτρέπουμε αφεντικα στο κεφάλι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω απαντήσει και παραπάνω, όμως θα προσθέσω κάτι κι εδώ.
      Φυσικά και έχει νόημα να γνωρίζεις τι συμβαίνει πίσω από την επιφάνεια, διότι μόνο έτσι μπορείς να μπεις στην διαδρομή του ελεύθερου ανθρώπου. Μέσα στην άγνοια και το σκοτάδι πώς θα διακρίνεις τη σωστή διαδρομή; Μόνο με το φως σιγά-σιγά θα ξεκινήσεις στο μονοπάτι, το οποίο μπορεί να σε οδηγήσει στη λεωφόρο. Ίσως...
      Το φως της γνώσης είναι απαραίτητο κι ας φαίνεται εκ πρώτης όψεως χωρίς νόημα. Αν το κάνουμε αυτό που λες, δηλώνουμε παραίτηση και αφηνόμαστε μια για πάντα στα χέρια των ισχυρών!

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ κι ελπίζω να βρεις κάτι που να σ' ενδιαφέρει εδώ.
      Καλώς ήρθες!

      Διαγραφή
  7. Αναμεσα στα αλλα μαζι με τις στρατηγικές χειραγωγησης των μαζων από την εκαστοτε εξουσια και με τους τροπους που το επιτυγχανει. Εχουμε την παραπληροφορηση δηλαδη κατά ποσο κάθε πληροφορια αναπαραγεται σωστα η πλαστογραφειτε από εκεινους που εχουν συμφερον να το κανουν. Τετοια παραδείγματα εχουμε αφθονα στο παρελθον αλλα ακομη και προσφατα την τελευταια περιοδο των «διαπραγματευσων» της ελληνικης κυβερνησης με τους ευρωπαικους εταιρους της μαζι με τις διαφορες «αποκαλυψεις» και «παραποιήσεις» συνεντεύξεων ευρωπαικων αξιωματουχων εναντια στην Ελλαδα.

    Θεωρω τις πληροφοριες στο ιντερνετ επικινδυνες οσο και εκεινες της κυβερνητικης προπαγανδας καθως αναπαράγονται με ταχυτητα χωρις να υπάρχει η δυνατοτητα ευκολα να ανακαλύψεις την αρχικη πηγη πληροφορησης. Ένα παραδειγμα είναι ορισμενα κειμενα και φρασεις που κυκλοφορουν στο ιντερνετ και αποδιδονται σε ορισμενους συγγραφεις χωρις βεβαια να εχουν ποτε γραφτει από τους ιδιους.

    Πχ.Ενα κειμενο που κυκλοφορει χρονια στο νετ, και λανθασμενα αποδίδεται ως η «αποχαιρετιστήρια επιστολή» του Marquez χωρις να ειναι δικη του εχει γραφτει από κάποιον Johny Welch. Η όπως το γνωστο ποιημα «Πρωτα ηρθαν για του τσιγκανους και χαρηκα γιατι εκλεβαν κλπ» δεν είναι του Μπρεχτ αλλα του γερμανου παστορα Niemoller

    Και χωρις να θελω να σε στεναχωρησω Γλαυκη το συγκεκριμενο κειμενο που καλοπιστα αναρτησες και αποδιδεται στον Τομσκυ, μετα την αναδημοσευση στον enallaktikos και στη συνεχεια το ΤVXS από ότι φαινεται δεν είναι δικο του μια και ο ιδιος αναφερει ότι «ουδεποτε εγραψα τις 10 στρατηγικες χειραγώγησης»
    Αυτό βεβαια δεν σημαινει ότι δεν είναι ενδιαφεροντα οποιος κι αν τα εχει γραψει.

    Για αυτό λοιπον ας ειμαστε επιφυλακτικοι πριν υιοθετησουμε κάθε πληροφορια που μας παρουσιαζεται ως αληθινη από οπουδηπτε κι αν προέρχεται για να μην κανουμε στο τελος παντα μπεεε….

    Πατα αν θες εδώ:

    https://inconue.wordpress.com/2010/12/31/%C2%ABdix-strategies-de-manipulation-de-masses%C2%BB-faussement-attribues-a-chomsky/

    Chomsky: ουδέποτε έγραψα τις «10 στρατηγικές χειραγώγησης των μαζών»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απαντώ πρόχειρα και βιαστικά, γιατί πρέπει να φύγω, αλλά θα επανέλθω ή το βράδυ αργά ή αύριο, για να απαντήσω ολοκληρωμένα. Συγνώμη γι' αυτό, αλλά είδα καθυστερημένα το σχόλιό σου.
      Σ' ευχαριστώ για την ενημέρωση, γιατί είμαι και πρωτάρα εδώ.
      Λάθη επίσης μπορεί να συμβούν, χωρίς να σημαίνει ότι είμαστε πρόβατα... και όσα λέγονται δεν είναι ψέματα, καθώς μπορείς να το δεις και χωρίς να είσαι ειδικός, απλά είναι απαραίτητο να είσαι παρατηρητικός και να έχεις ίσως κάποιες βασικές γνώσεις ψυχολογίας σε πρώτο επίπεδο.
      Διάβασα το κείμενο της παραπομπής και κάποια άλλα. Διατηρώ όμως επιφυλάξεις.
      Λεπτομέρειες σε άλλη στιγμή.

      Διαγραφή
    2. Έχω συμπληρώσει κάποια πράγματα σχετικά με αυτό που παρατήρησες στην ανάρτηση επάνω και δίνω εκεί ουσιαστικά την απάντηση αντί για εδώ. Αποφάσισα να τα γράψω κάτω από το κείμενο για να είναι πιο ξεκάθαρες οι προθέσεις μου αναγνωρίζοντας και την βιασύνη μου.
      Όσο για τον ιστότοπο που με παρέπεμψες διατηρώ αρκετές επιφυλάξεις και ειδικά από διάφορα σχόλια που διάβασα, αλλά και από ιστότοπους σχολιαστών όπου τα λεγόμενά τους δείχνουν εμπάθεια που δεν μου άρεσε καθόλου και έναν μηδενισμό για το θέμα της χειραγώγησης που δεν νομίζω ότι αξίζει να ασχοληθώ παραπέρα με το θέμα.
      Ευχαριστώ όμως για την παρατήρηση, γιατί με έκανε να έχω ακόμα πιο ανοιχτές κεραίες και να είμαι πιο προσεχτική.

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.