Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ας πέσουν τα... παιχνίδια στο τραπέζι!


Café χωρίς επιτραπέζια παιχνίδια δεν γίνεται! 
Οι ημέρες αυτές για τα παιδιά είναι ακόμα περίοδος διακοπών, οπότε τα επιτραπέζια είναι μία πολύ καλή επιλογή για να περνούν κάποιες στιγμές ευχάριστα την ώρα τους πέρα από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ευτυχώς που υπάρχουν πολλά παιδιά που τους αρέσουν αυτού του είδους τα παιχνίδια  κι ευτυχώς που πολλοί ενήλικες παίζουν μαζί τους ή ακόμα και μεταξύ τους...!
Τα επιτραπέζια παιχνίδια έχουν μεγάλη ιστορία πίσω τους. 
Πληροφορίες για τα είδη των επιτραπέζιων και κυρίως για την ιστορία τους στον κόσμο και την Ελλάδα θα βρείτε στον ιστότοπο του Δημοτικού Σχολείου Όσσας.
Τα μόνα που θα πρόσθετα στα όσα αναφέρονται στην σελίδα του συγκεκριμένου σχολείου είναι ότι διάφοροι διαγραμμισμοί για παιχνίδα στρατηγικής (π.χ. τρίλιζα) έχουν βρεθεί στο Ιερό της Ελευσίνας, Ρωμαϊκών χρόνων. Επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου έχει βρεθεί και φυλάσσεται εκεί παράσταση επιτραπέζιου πιθανώς παιχνιδιού με πιόνια σε αβακωτό πίνακα, έγγλυπτη πάνω σε τρίπλευρο σφραγιδόλιθο, από το Καστέλλι Πεδιάδος, Παλαιοανακτορική εποχή, 19ος - 18ος αι. π.Χ. . Στο ίδιο μουσείο βρίσκονται και άλλα παρόμοια παιχνίδια από την Πρωτομινωική  ΙΙΙ περίοδο (2300 - 2100 π.Χ.) από θολωτό τάφο της Αγίας Τριάδος Φαιστού, καθώς και από την Υστερομινωική ΙΒ περίοδο (1500 - 1450 π.Χ.) από το ανάκτορο της Ζάκρου, με αποκορύφωμα και σημαντικό εύρημα το περίτεχνο μινωικό ζατρίκιο από το ανάκτορο της Κνωσού (το οποίο αναφέρεται στην εργασία του παραπάνω σχολείου). Τα λίγα που πρόσθεσα προέρχονται από αντίστοιχη εργασία που είχε γίνει με θέμα το παιχνίδι στην Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο για το σχολείο μου, με πηγή κυρίως "Το ελληνικό παιχνίδι", μια έκδοση από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης - Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, Αθήνα 2008. Δυστυχώς δεν μπορώ να περάσω εδώ τις εικόνες των παιχνιδιών που αναφέρω.


Ερχόμαστε και πάλι στο σήμερα... 
Το αγαπημένο μου παιχνίδι τον τελευταίο καιρό, το οποίο έπαιξα με μικρούς και μεγάλους αρκετές φορές είναι το "Μυστήρια στο Πεκίνο" (άμα ήθελα ας μην ήταν το αγαπημένο μου...)! Παλιά είχα πάθος με το Scrabble! Μου  άρεσαν όμως πολύ πάντα και τα παιχνίδια γνώσεων. Στην Monopoly πάντα τσακωνόμουν με τους συμπαίκτες μου, στο τάβλι διασκέδαζα και στο σκάκι... ανεπίδεκτη μαθήσεως λόγω έλλειψης υπομονής και... εξυπνάδας, που... μου περισσεύει!

Στα "Μυστήρια του Πεκίνου" τώρα. Άρχισε να μου αρέσει, γιατί έχει ενδιαφέρον χωρίς να σε προβληματίζει και πολύ. Άσε που με το περιεχόμενό του και τα υλικά του σε βάζει στον κόσμο του παιδιού...! Μου άρεσε πάντα πολύ να ανακαλύπτω μυστήρια, γι' αυτό αγαπώ πολύ τα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι και φυσικά τις ανάλογες ταινίες! Μήπως έπρεπε να είχα γίνει... ντετέκτιβ;


 "Στις γειτονιές του Πεκίνο γίνονται διάφορα εγκλήματα. Κάθε παίκτης προσπαθεί να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για να ανακαλύψει ποιος είναι ο εγκληματίας. Παίξε με τις κάρτες του παιχνιδιού, ανάκρινε τους μάρτυρες - άλλοι λένε αλήθεια, άλλοι λένε ψέματα και άλλοι δεν γνωρίζουν τίποτα - και προσπάθησε να εξυχνιάσεις τις υποθέσεις. Στην αναζήτησή σου θα σε βοηθήσουν πρωτότυπα εργαλεία, όπως το καθρεφτάκι για να διαβάσεις το ανάποδο μήνυμα, τα κόκκινα γυαλάκια για να δεις τα γράμματα, το βιβλιαράκι με τις υποθέσεις, το χαρτόνι με τις τρύπες που φανερώνει το νούμερο του εγκληματία για να διαπιστώσεις αν τον ανακάλυψες και άλλα!

Για 2 έως 6 παίκτες.

Προτεινόμενη ηλικία: 8+ "



@ Εσάς ποιο επιτράπεζιο παιχνίδι σας αρέσει και για ποιο λόγο; Όχι, θα γλιτώνατε!


Μετάφραση των στίχων εδώ

Ας μην ξεχνάμε ότι η μουσική και το παιχνίδι ενώνει τους ανθρώπους μέσα από άλλους τρόπους επικοινωνίας!

 

24 σχόλια:

  1. Αγαπημένο μου θέμα το παιχνίδι, το έχω τιμήσει δεόντως στο περιοδικό, οπότε δεν ξαναγράφω πόσο σημαντικό κι απαραίτητο το θεωρώ για μικρούς και μεγάλους.
    (Ακούω εντωμεταξύ το τραγούδι, τι φωνή!!!! Τη λατρεύω!)
    Δίχως παιχνίδι εγώ δεν κάνω.
    Για το σκάκι κι εγώ δεν έχω την υπομονή, Γλάυκη, σε νιώθω!!! Όσο για τα άλλα παίζω τα πάντα! Είμαι και λίγο τρελή, παίζω και μόνη μου και σκραμπλ και τάβλι....
    Σε αφήνω, πριν εκτεθώ περισσότερο... Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παιχνίδι είναι ζωή για μικρούς και μεγάλους. Ειδικά για τους μικρούς είναι ένας ολόκληρος κόσμο, που τους μαθαίνει την ίδια την ζωή! Έχω ασχοληθεί πολύ με το συγκεκριμένο θέμα στις σπουδές μου. Όμως εδώ ασχολήθηκα μόνο με το επιτραπέζιο και λίγο την ιστορία του. Είναι ένα τεράστιο και πολύ όμορφο θέμα το παιχνίδι σε όλες του τις μορφές!
      Κι εγώ αγαπώ πολύ την Zaz! Τον μικρό βραχνοκόκορα του δρόμου, όπως την λέω!
      Μπα, καθόλου τρελή δεν σε βρίσκω, μια και ό,τι μας αρέσει κάνουμε όταν δεν ενοχλούμε κανέναν άλλο... Εξάλλου παρακάτω είδα ότι το κάνουν κι άλλοι, άρα είσαι μια χαρά είπε ο γιατρός...χεχε!!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Έπαιζα φανατικά Μυστήρια στο Πεκίνο μικρός! Το είχα ανακαλύψει σε ένα παιδικό πάρτι, ήμουν 11 χρονών τότε, το αγάπησα παράφορα και λίγο καιρό μετά το αγόρασα, θυμάμαι. Αυτό το καθρεφτάκι του, η κόκκινη διαφάνεια και το άλλο που έβλεπε μέσα απ' τα μπερδεμένα μηνύματα... τι να λέμε, μεγάλη λατρεία.

    Γενικά θυμάμαι τον καιρό εκείνο πόση σημασία είχαν για μας επιτραπέζια όπως αυτό. Ξεχείλιζαν οι παιδικές διαφημίσεις με το ένα ή το άλλο επιτραπέζιο (με κυρίαρχη εταιρεία την MB) και ήθελα να τα έχω όλα...! Και μαζευόμασταν παρέες και ρίχναμε μαραθώνιους επιτραπεζίων. Αναρωτιέμαι αν στην εποχή του ίντερνετ τα παιδιά παίζουν επιτραπέζια όπως παίζαμε εμείς.

    Όμορφα πράγματα μου θύμισες, Γλαύκη. Αν μάλιστα ξεψαχνίσεις στα άδυτα της Κουνελοχώρας, θα εντοπίσεις ανάρτηση-αφιέρωμα μου πάνω στα επιτραπέζια!

    Χαιρετώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την είδα την ανάρτηση και ήταν φανταδτική, γραμμένη με πολύ κέφι και χαρά, όπως των παιδιών! Είχα και κάποιες απορίες, αλλά δεν ήθελα να σε απασχολήσω σε παλαιότερη ανάρτηση.

      Πάθος με τα μυστήρια κι εσύ... σε ξεμυαλίζουν και τα υλικά του!
      Παίζουν και σήμερα πολλά παιδιά και μικρά και μεγάλα. Ειδικά αν οι γονείς τους έπαιζαν κι εκείνοι.Το πάνε εναλλάξ με τα ηλεκτρονικά. Οπότε όταν κάνεις παιδιά, μάλλον δεν έχεις, είναι στο χέρι σου να τους μεταφέρεις την συνήθεια και την αγάπη!

      Ψάχνω λίγο-λίγο στην Κουνελοχώρα, όποτε βρίσκω χρόνο, και βρίσκω διαμαντάκια! Μπράβο σου! Θέλει πολύ χρόνο η Κουνελοχώρα...

      Τα λέμε!

      Διαγραφή
  3. Σκάκι , σκάκι, και πάλι σκάκι! Κι επειδή η μαμά δεν καταλάβαινε γιατί θα έπρεπε να έχω σκάκι αφού κανείς άλλος δεν έπαιζε, είχα φτιάξει μόνη μου σκακιέρα και πιόνια και έπαιζα πάλι μόνη μου! Τώρα που έχω ένα γυάλινο δεν παίζω ... αχαχα!
    Παίζω με τα πινέλα μου εγώ . Πιάνεται; πχ χτες βράδυ το έπαιζα Πικάσο ☺

    Φιλιά πολλά Γλαύκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε είσαι μελαχροινή, γι' αυτό τα πας καλάμε το σκάκι... χεχε!!!
      Το γυάλινο είναι πολύ στημένο, γι' αυτό δεν θέλεις να παίξεις!
      Όσο για το μόνη σου, μην ανησυχείς, γιατί βλέπω ότι το κάνουν κι άλλοι εδώ μέσα!!!
      Τι έφτιαχνες, βρε Πικάσο τζούνιορ;;;
      Φιλιά και καλό κουράγιο για τα αποτελέσματα του συμποσίου!!!

      Διαγραφή
    2. αχαχαχαχαχα! Από τότε φαινόταν ότι θα ασχοληθώ με τη ζωγραφική!
      Άσε θέλει 20 λεπτά για τη λήξη του Συμποσίου και είμαι σε αναμμένα κάρβουνα! Σήμερα έχουμε ένα θρίλερ...η πρώτη θέση αλλάζει χέρια διαρκώς! Και στο μεταξύ όταν δείτε τα αποτελέσματα θα χαρείτε κάποιοι ιδιαιτέρως ☺

      Διαγραφή
  4. Υπέροχα όλα όσα λες σχετικά με τα παιγνίδια
    Κάποια από αυτά δεν τα είχαμε στα δικά μας τα μέρη.
    Πάντως το σκάκι το ερωτεύτηκα από τα έξη μοιυ χρόνια και συνεχίζω.
    Νάσαι καλά αγαπητή μου Γλαύκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σκάκι είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, το οποίο σε ασκεί στην πειθαρχία του νου, την υπομονή και την δημιουργία στρατηγικών, δηλ. ένα φοβερό παιχνίδι για την ανάπτυξη του μυαλού!
      Κι εσύ να είσαι καλά, Denni!

      Διαγραφή
  5. καλησπέρα και χρόνια πολλά

    τι ωραίο ακούγετε το σπορ αυτούνο. εγώ λατρεύω πρώτα το risk μετά το risk και τέλος λατρεύω το risk...

    μου λεν ότι είμαι μονόχνωτος... αλλά μάλλον κάνουν λάθος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αδιάβαστη μάλλον είμαι ή δεν κατάλαβα καλά... ποιο παιχνίδι είναι το risk... χεχε!
      Μονόχνωτος εσύ; Μπα!
      Πλάκα κάνω, διότι δεν σε γνωρίζω καθόλου!

      Διαγραφή
  6. Γεια σου Γλαύκη μου! Χριστός Ανέστη!
    Για φαντάσου πως κάποια επιτραπέζια τα έπαιζαν χιλιάδες χρόνια πριν.
    Αγαπώ τα παιχνίδια γνώσεις αλλά κανείς δε τα συμπαθεί ... :(((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά, Χριστίνα μου!!!
      Τα παιχνίδια γνώσεων μου αρέσουν πάρα πολύ! Σίγουρα όμως τα παίζουν λιγότεροι...!!!
      Ο άνθρωπος εξελισσόταν μαζί με το παιχνίδι...

      Διαγραφή
  7. Μικρή μου άρεσε ο γκρινιάρης (γιατί άραγε; ;) και το φιδάκι και αργότερα η Monopoly. Το παιδί με βαρέθηκε με δαύτην! Α, και μπιρίμπα πολύ επίσης! Σκάκι δε νομίζω πως θα μπορούσα να μάθω, γι' αυτό βάφτηκα ξανθιά κι ησύχασα! Φιλιά και καλημέρες και χρόνια πολλά Γλαύκη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί άραγε;;; Αδικείς τον εαυτό σου λίγο μου φαίνεται!
      Μπιρίμπα δεν γνωρίζω... είμαι ούφο;
      Κι εγώ είμαι κάτω από το καστανό ξανθιά... μπα, υπομονή δεν έχω καθόλου σ' ένα παιχνίδι που δεν έχει λίγη κίνηση!!!
      Χρόνια πολλά, κορίτσι μου!!!

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα ντετέκτιβ μου! Χρόνια πολλά και καλά. Χριστός Ανέστη! Πέρασες καλά;;;
    Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου για τα επιτραπέζια. Ναι όλα μ'αρέσουν για να είμαστε ειλικρινείς. Τα Μυστήρια στο Πεκίνο το χω παίξει ναι...πολύ καλό αλλά παραμένει το Scrabble το αγαπημένο μου μακράν!!!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, Άννα μου, για τις ευχές και τον τίτλο!
      Πέρασα ήρεμα και με καλές συντροφιές!
      Εσύ;
      Το Scrabble είναι αξεπέραστο, άσε που προκαλεί αγωνία και καβγάδες πολλές φορές!
      Φιλιά και Χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
  9. Ωωωωωω Γλαύκη, το επιτραπέζιο παιχνίδι ανέκαθεν ήταν από τα αγαπημένα μου και με συντρόφευε σε όλα μου τα χρόνια αχώριστος φίλος. Έχω περάσει ατέλειωτες ώρες μόνος μου παίζοντας, με μανία διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια. Στα σημερινά μου χρόνια, επίσης με την οικογένεια έχουμε περάσει πανέμορφες ομαδικές στιγμές τέτοιου παιχνιδιού.
    Απαριθμώ λοιπόν με ιστορία τα πανέμορφα αυτά παιχνίδια μου:
    Γκρινιάρης, Φιδάκι στα παιδικά χρόνια. Μονόπολη, Χαμένοι στο διάστημα (τηλεοπτικό).
    Πάμε στην νεώτερη γενιά παιχνιδιών: SCRABBLE, Taboo, Ζωγραφομαχίες, CLUEDO
    Μιλάμε τώρα για Κυριακές που μαζευόμασταν σε σπίτι και παίζαμε με τις ώρες.....
    Τι λες τώρα.....
    Πολύ όμορφο θέμα Γλαύκη και γεμάτο νοσταλγία....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι από αυτά που διαβάζω!!!
      Το ότι έπαιζες με μανία δείχνει ότι είσαι κατά βάθος ένα μεγάλο παιδί...!!!
      Απορίες... 1)Τι ήταν το Χαμένοι στο διάστημα;;;
      2) Έπαιζες με τις ώρες τις Κυριακές και με φίλους πέρα από την οικογένειά σου;
      Να είσαι καλά, Γιάννη μου!

      Διαγραφή
    2. Χμμμμ Γλαύκη μου, γύρω στα ....μισό.....χμ.....1974 να πω ; η τηλεόραση προέβαλε μια Αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας παρέα με το "Ταξίδι στα αστέρια".
      Η Σειρά ήταν το "Χαμένοι στο διαστημα", (lost in space) το οποίο φυσικά έγινε και ...επιτραπέζιο παιχνίδι όπως έγινε και η "ΜΑΧΗ", όπως έγινε και ο "ΦΥΓΑΣ". Τα θυμάσαι ;;;;;; αλλά εμείς τα .....γερόντια τα θυμόμαστε εσύ είσαι και νέα κοπέλα χαχαχαχαχαχα
      Στα παιδικά και νεανικά μου χρόνια έπαιζα καθημερινά με τους φίλους αλλά και πολλές ώρες μόνος......!
      Με την σημερινή μου οικογένεια παίζαμε πολύ Scrabble με τη γυναίκα μου, ώρες ατέλειωτες, και με τις μικρές "MONOPOLY", "CLUEDO".....
      ΌΜορφες αναμνήσεις καλή μου

      Διαγραφή
    3. Ξεκινώ από το νέα κοπέλα...χαχα!!! Κι όμως δεν θυμάμαι κανένα από αυτά τα παιχνίδια ούτε τις σειρές, γιατί δεν έβλεπα τότε τηλεόραση.
      Αυτό το μόνος στο παιχνίδι το ζω με την κόρη μου! Μα για ό,τι παιχνίδι μπορείς να φανταστείς! Όμως κι εγώ που είχα αδερφό (παίζαμε και μαζί πολύ), έπαιζα πολλές ώρες μόνη μου, γιατί ήμουν λίγο μοναχικό παιδί και ήθελα να παίζω ό,τι σκαρφιζόταν η φαντασία μου! Ζωγράφιζα επίσης άπειρες ώρες!
      Σ' ευχαριστώ που μοιράστηκες τις αναμνήσεις σου εδώ και μην ξεχνάς ότι εμείς είμαστε και νέες κοπέλες...οπότε κάποιες αναμνήσεις μας ταυτίζονται... χαχα (επειδή με πειράζεις)!!!

      Διαγραφή
  10. Φανατικιά κι εγώ με το Σκραμπλ... έχουν γίνει τρελά ξενύχτια μ' αυτό το παιχνίδι που το λατρεύω. Ακολουθεί το σκάκι. Με πήγες πίσω στα παλιά, τότε που λιώναμε πάνω στη μονόπολη και στον γκρινιάρη.
    Αξέχαστα χρόνια.
    Γλαύκη μου απολαυστική η ανάρτησή σου, δεν το ήξερα το παιχνίδι του Πεκίνου (μόνο ακουστά) αλλά ομολογώ πως μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ατέλειωτες ώρες με Scrabble και Monopoly, όμως λατρεύω το πρώτο, γιατί με το δεύτερο τσακωνόμουν και δεν μου άρεσε καθόλου που γίνονταν "απατεωνιές"...!
      Ναι, έχει ενδιαφέρον για μικρούς και για μεγάλους! Είναι πολύ πιο ωραίο όταν το παίζεις παρέα με παιδιά, γιατί χαίρεσαι που το ζουν!
      Σε φιλώ, κορίτσι μου!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.