Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

10 τραγούδια... 10 στιγμές!


Εν αναμονή των εξελίξεων της ευρωπαϊκής βαρβαρότητας απέναντι στην χώρα μας, ας κάνουμε μια σύντομη διαδρομή μέσα από την μουσική! Αναμασώντας διαρκώς τα ίδια δεν προσφέρουμε κάτι παραπάνω! Το πιο σημαντικό απ' όλα σε αυτή την φάση είναι να κοιτάμε πέρα από το οφθαλμοφανές... και να μην περνάμε σε εύκολες κρίσεις σαν τις κουτσομπόλες της γειτονιάς και γιατί δεν βλέπουμε, κλεισμένοι στον μικρόκοσμό μας, και γιατί δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την αγωνία μας!!! Εντάξει, έφυγα πολύ μακριά από αυτό που παρουσιάζω παρακάτω, αλλά δεν μπορώ και να ξεφύγω από αυτά που ακούω γύρω μου...!!!

Η σημερινή ανάρτηση έχει πολλή μουσική και μάλιστα με αρκετά "παρδαλή" συλλογή μουσικών κομματιών! Αφορά σε τραγούδια, κατά κύριο λόγο ξένα και  κάποια ελληνικά, που έμειναν στην μνήμη μου, γιατί συνδυάστηκε το άκουσμά τους με στιγμές σημαντικές της ζωής μου! "Παρδαλή", λοιπόν η συλλογή, όπως "παρδαλή" είναι και η ζωή...
Ακολούθησα την κατ' επανάληψη παρότρυνση της μπουκλωτής φίλης Αριστέας και το μενού είναι έτοιμο! Σίγουρα για να ρίξετε άφθονο γέλιο ή να αναπολήσετε ή ακόμα και να συγκινηθείτε!
(Την παρουσίαση δεν την κάνω όπως όσοι ασχολήθηκαν μ' αυτό, δηλαδή με χωριστή λίστα ξένων τραγουδιών και χωριστή ελληνικών, αλλά με βάση μόνο τις στιγμές, οι οποίες με οδήγησαν στην δική μου λίστα.)


Πάμε για την "παρδαλή" διαδρομή
(Πατώντας πάνω στα μουσικά κομμάτια μπορείτε να τ' ακούσετε.)
 
1ος σταθμός
"Baby Jane" Rod Stewart
 Με την φιλενάδα μου πήγαμε οι δυό μας ν' αγοράσουμε την πρώτη μου κασέτα στα τέλη του δημοτικού με αρχές γυμνασίου! Μέχρι τότε μόνο ραδιόφωνο και πολύ μου ήταν... Με περηφάνια ξεκινούσα την συλλογή μου από μουσικές κασέτες! Χαρές και πανηγύρια! Ανέβηκα κλάσεις... ήμουν κι εγώ μεγάλη πια!!!

2ος σταθμός
"Rock You Like a Hurricane" Scorpions
 Λίγο αργότερα αναβαθμιστήκαμε... Έγινε αγορά πικ-απ!!! Το έχω μέχρι σήμερα, διότι η επιλογή ήταν πάρα πολύ καλή! Σίγουρα δεν παίρναμε τέτοιες συσκευές εύκολα... μαζεύαμε χρήματα από το χαρτζηλίκι για κάποια χρόνια... Εκεί κι αν ανεβήκαμε "σκάλες" στα μάτια της παρέας! Όλα τα χαρτζηλίκια στη συνέχεια πήγαιναν σε δίσκους φυσικά! Μια συλλογή που είναι σε άριστη κατάσταση μέχρι σήμερα. Το τραγούδι αυτό, λοιπόν, των Scorpions στάθηκε η αφορμή να πάρω το πρώτο δισκογραφικό άλμπουμ "Love At First Sting"!

3ος σταθμός
"When the Smoke is Going Down" Scorpions
Ναι, καλά καταλάβατε... ο πρώτος χορός κολλητά... πολύ κολλητά βρε παιδάκι μου! Σ' αυτό το πάρτυ - μέχρι τότε δεν χορεύαμε κολλητούς χορούς - τα κορίτσια είχαν παραταχθεί στον έναν καναπέ και τ' αγόρια στον απέναντι και μάλιστα σε κάποια απόσταση μεγαλούτσικη... Περιμέναμε όλοι κάτι... δεν ξέραμε τι! Ευτυχώς κάποιος έκανε την αρχή, που μάλλον ήξερε, και στην πορεία δεν ξεκολλάγαμε!!! Πάλι καλά, δεν το "έκαψα" το αγαπημένο μου κομμάτι, μια και η πρόσκληση ήρθε από εκεί που είχα προλάβει να επιθυμήσω... Ήμουν και τυχερή πάντως - βρε πώς αλλιώς το λένε αυτό, πώς το λένε, αφού δεν συμβαίνει εύκολα και κομμάτι και αγόρι!!! 

4ος σταθμός 
"Another Brick In The Wall" Pink Floyd
Μετά από αυτό έμαθα τι σημαίνει καλή μουσική και μπήκα σε άλλες διαδρομές μουσικές, ιδεολογικές, προσωπικές, χωρίς να ξεχνώ και τις άλλες μου μουσικές αγάπες! Ήταν το τραγούδι που μ' έκανε ν' αποφασίσω ότι θα μπω στην εκπαίδευση ως εχθρός και αντίπαλος αυτών των δασκάλων που περιγράφει το τραγούδι! Θα μπω σαν τον Δον Κιχώτη και θα παλέψω με ανεμόμυλους... Θα είμαι "πώς είναι αυτοί, ε, καμία σχέση"... Πιστεύω ότι σε ένα βαθμό τα κατάφερα! 
Τραγούδι πραγματικός σταθμός για μένα, όπως και για πάρα πολλούς άλλους φαντάζομαι! 

5ος σταθμός
"Call of the wild" Eloy
Πρώτη πιο σοβαρή σχέση, ένας έρωτας κεραυνοβόλος, ένας έρωτας που ξεκίνησε μέσα από τα κοινά γούστα στην μουσική! Η αρχή έγινε με μία μουσική συλλογή που μου προσφέρθηκε ως δώρο! Χτυποκάρδι ατελείωτο και επικοινωνία μέσω τηλεπάθειας! Μια πολύ γλυκιά ανάμνηση!


6ος σταθμός
"Lady grinning soul" David Bowie
 Εμπλουτίζω τα μουσικά μου γούστα... Εδώ η συνάντηση με τον "εξωγήινο" της ζωής μου αλλά... πολύ γήινο ον! Της δράσης (πάντα από χθες, διότι κάθε σήμερα είναι ήδη αργά...), της λεπτομέρειας, της θύελλας και της ανεμοδούρας (κάτσε σ' ένα σημείο βρε παιδάκι μου)!!! Προλαβαίνεις να σκεφτείς πλάι σ' ένα τέτοιο ον; Πού να σκέφτεσαι τώρα... ακόμα τρέχεις! Μια συμπόρευση αρκετών χρόνων πια κι όποιος αντέξει!!!
Έχει συνέχεια παρακάτω... με δόσεις η "εξωγήινη θύελλα"! 

7ος σταθμός 
"Το κόκκινο φουστάνι" Ελευθερία Αρβανιτάκη  
Εδώ γελάτε με την καρδιά σας!
Και δεν φορούσα και κόκκινο φουστάνι... Για χάρη του "εξωγήινου" πλάσματος που λέγαμε παραπάνω έκανα τέτοιου μεγέθους υπέρβαση που δεν την τόλμησα ποτέ ξανά!!! Χόρεψα στον ρυθμό του τραγουδιού της Αρβανιτάκη και μάλιστα πάνω στο τραπέζι (και στο τραπέζι κιόλας) του μπαρ που βρισκόμασταν... δηλαδή ν' ανοίξει η γη να με καταπιεί! Θα το φέρω βαρέως για πάντα! Για πολλές γυναίκες είναι πολύ συνηθισμένο, ε, για μένα ήταν κάτι εξωπραγματικό! Α, και ο "εξωγήινος" μάλλον ήταν "φευγάτος" εκείνη την ημέρα, μια και δεν είναι οπαδός του μουσικού είδους... Μετά από αυτό ακολούθησαν τα "ισόβια"... ας πρόσεχα!

Οι επόμενοι σταθμοί είναι διάσπαρτοι στον χρόνο και δεν ακολουθούν την χρονική σειρά όλων των παραπάνω. 

8ος σταθμός 
"Dark Side Of The Moon" Pink Floyd
Συνόδευσε την πιο παράξενη και απόλυτα αισθησιακή στιγμή, τότε που ακολουθείς την ισχυρή επιθυμία με τυφλά μάτια.

9ος σταθμός
Για όλα τα ξενύχτια σ' εκείνες τις δύσκολες στιγμές... Ένα τραγούδι που μ' έβαλε στην διαδικασία να χαράξω στην μνήμη μου για πάντα ό,τι έχω αγαπήσει και αγαπώ περισσότερο στην ζωή μου! Συντροφιά μου ένα μεθύσι που ακολούθησε και δεν θα το ξεχάσω όσα χρόνια κι αν περάσουν.

10ος σταθμός
"Soldier Of Fortune" Deep Purple 
 Για τους αποχαιρετισμούς που αποτελούν τους θησαυρούς μου.



Κι εδώ έλαβε τέλος η χρονική περιπλάνηση - εξομολόγηση - "παρδαλή" διαδρομή μου! 





 

14 σχόλια:

  1. Ωραια τραγουδια που χαρακτηριζουν ομορφες στιγμες που περασαν και χαραξαν βαθια την ζωη μας. Αναμεσα σε αυτά που παρουσιασες διακρινω ότι εχουμε μερικα κοινα ακουσματα. Όπως το Soldier of fortune” των Deep Purple
    Με εξέπληξες ευχαριστα μια και δεν φανταζομουν ότι εισαι μια rock-woman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, τα περισσότερα κομμάτια είναι ροκ, για αυτή είναι η μουσική που ακούω περισσότερο, αλλα΄όχι μόνο.
      Ανάλογα με την διάθεση ακούω και το είδος εκείνο που θα μου ταιριάξει εκείνη την στιγμή.
      Για εσένα ποια κομμάτια έχουν χαραχτεί στην μνήμη σου μέσα από στιγμές σημαντικές στην ζωή σου;

      Διαγραφή
  2. Μουσικό ημερολόγιο ε; Κι εγώ έχω χωρίσει τη ζωή μου ανά μουσικές ενότητες(και κινηματογραφικές), αλλά δύσκολα θα τολμήσω να κάνω την αναδρομή γιατί θα με πάρουν τα ζουμιά.
    Πάντως ροκάρουμε και μ αρέσει!

    Καλήμέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αναδρομή είναι πράγματι δύσκολη, Χριστίνα, αλλά αξίζει να την κάνεις. Κι εμένα μου ήταν δύσκολο και ιδιαίτερα χρονοβόρο, όμως μου άρεσε.
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Η μουσική διαδρομή του καθενός μας, προφανώς και θα συμπεριελάμβανε διαφορετικά τραγούδια, εγώ όμως Γλαύκη μου θα σταθώ στο νούμερο 4 ! Όχι μόνο γιατί είναι μακράν, ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια, αλλά για τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε, για την μετέπειτα επαγγελματική σου επιλογή, την οποία και έχω την τιμή να γνωρίζω από πρώτο χέρι, μέσα από εσένα την ίδια και που, με το χέρι στην καρδιά, μπορώ να πω ότι δεν διάλεξες απλά το σωστό επάγγελμα, αλλά το έχεις αναγάγει σε πραγματικό λειτούργημα, έτσι όπως οφείλει δλδ να το βλέπει κάθε εκπαιδευτικός! Πολλά φιλιά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε, μην μου κάνεις τόσο μεγάλη προβολή, γιατί θα το πάρω πάνω μου σαν τον άλλο τον ακατανόμαστο, όπως λέει και ο Πέτρος!
      Είναι ένα μουσικό κομμάτι που μπορεί ν' αλλάξει συνειδήσεις μέσα από την σκληρότητα και την αλήθεια του!
      Σ' ευχαριστώ πολύ, Πετροκόριτσό μου, για τα επαινετικά σου λόγια! Με τιμούν!

      Διαγραφή
  4. Ροκού εσύ!
    Εγώ θα σταθώ στο 3 γιατί είχα χρόνια να το ακούσω και ναι κι εμένα συνόδευσε τα πρώτα φλερτ στο γυμνάσιο.... και θυμήθηκα κι ένα πάρτι που το είχα σβησμένο από τη μνήμη!
    Τα 5 και 6 δεν τα ήξερα καθόλου!
    Το 10 το λατρεύω και το κόκκινο φουστάνι το απέκλεισα από τη λίστα μου (γιατί ήδη είχα βάλει πολλά που είχαν σχέση με τον πρώην άντρα μου - αχ κι εγώ το χόρευα... μάλιστα περίμενε ότι θα το επέλεγα...βλέπεις εμείς αναλύσαμε τη λίστα μου μαζί..αν και πρώην ...μην το ψάχνεις! αχαχα)

    πωπω πολλά έγραψα σε μια μέρα που έχω αποκαλέσει η @ριστέα της σιωπής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες; Μαθαίνεις και καινούρια πράγματα, μικρό!!!
      Επ, κι αυτό μ' εκείνον το έκανες;;;
      Βρε, κάτσε καλά!!!
      Άντε, στην σιωπή σου τώρα, να δω πόσο θ' αντέξεις...!!!
      Φιλιά, καλό μου πλάσμα!!!

      Διαγραφή
  5. Γλαύκη ένα προς ένα τα τραγούδια αντάμα με τις ξεχωριστές αναμνήσεις που κουβαλούν συνθέτουν ένα εξαίρετο και ιδιαίτερα συγκινητικό ανέβασμα. Άκουσα όλα τα τραγούδια ένα προς ένα και πραγματικά ξεχείλισαν επίσης ξεχωριστές αναμνήσεις.
    Σε ευχαριστούμε για αυτό το υπέροχο μοίρασμα.
    Να έχεις ένα καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ για τον χρόνο που διέθεσες, Γιάννη μου!!!
      Εσύ τίμησες αυτό που αγαπάς πιο πολύ, τον ελληνικό κινηματογράφο, με τις μουσικές σου επιλογές, ενώ εγώ την ροκ κυρίως που είναι επίσης αυτό που αγαπώ πολύ. Βέβαια, εδώ περισσότερο οι στιγμές με οδήγησαν και όχι η μουσική!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  6. Θα προσπαθησω να κανω εν τω μεταξυ μια συντομη αναδρομη. Πιστευω ότι ακουγα μουσικη από την κοιλια της μανας μου. Όταν ημουν μικρος ο πατερας ειχε ένα φορητο ραδιοφωνο που θα ηταν υπερβολη να πω ότι το ειχα σχεδον δεμενο νυχτα-μερα πανω μου. Στη συνεχεια νομιζω υπηρχε μια περιοδος που μαλλον δεν με ενδιεφερε η μουσικη μια και δεν θυμαμαι τιποτα. Ξαναρχισα ν΄ακουω εκει στους πρωτους εφηβικους ερωτες. Τοτε μαλιστα αγορασα και μια κιθαρα και εγραψα και το πρωτο μου τραγουδι σαν ερωτευμενος.

    Νομιζω ότι μουσικα περασα από όλα τα ειδη. Αρχικα από την ποπ, επειτα στο νέο κυμα, μετα στα λαικα (Κουγιουμτζης-Λοιζος), στη συνεχεια, Ρεμπετικα, ξενη μουσικη, Hard Rock, Heavy Metal. Επειτα μια μεγαλη περιοδος με ιταλικο τραγουδι, μεχρι που ακουσα την μελαγχολική φωνη τoυ Leonard Cohen και ξαναβρηκα τον εαυτο μου. Όταν ακουσα την ραγισμένη φωνη της Marianne Faithfull την ερωτευτηκα. Με τον Leo Ferre περπατησα σε διαφορετικα μονοπατια. Και στο τελος με Chris Rea κάθε φορα που νοσταλγω τα καλοκαιρια που αγαπησα.

    Προσπαθησα να βαλω δεκα αγαπημενα (μα δεν τα καταφερα) που κατά καποιο με σημαδεψαν σε διαφορετικές περιοδους της ζωη μου. Τα περισσοτερα τα εχω ανεβασει στο μπλογκ μου:

    Νταλαρας - Καπου νυχτωνει / Ηλιε μου σε παρακαλω
    Νικολας Ασιμος - Μπαγασας / Εχω ένα παπακι
    Κατσιμιχαιοι - Εγω ηθελα να γινω δεντρο / Υπογειο
    Luigi Tenco - Vedrai, Vedrai
    Lucio Dalla - Ti voglio bene assai (Caruso)
    Deep Purple - When a blind man cries / Child in time
    Whitesnake - Crying in the Rain / Ain’t non love in the heart on the city
    Leonard Cohen - Chelsea Hotel#2 / Waiting for the miracle
    Marianne Faithfull - Guilt / Broken English
    Leo Ferre - La solitudine / Tu non dici mai niente
    Chris Rea - Looking for the summer / Where the blues come from

    Κι όπως πολύ σωστα λεει ο Νιτσε: Χωρις μουσική η ζωη θα ηταν ένα λαθος

    Καλο βραδυ Γλαυκη......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ που μοιράζεσαι τη δική σου εμπειρία και τα αγαπημένα σου μουσικά κομμάτια!
      Είναι σημαντικό να έχεις ακούσματα από πολλά διαφορετικά είδη μουσικής, διότι πλουτίζουν την ψυχή και το πνεύμα. Φυσικά, μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορείς να έχεις άποψη πάνω στην μουσική και βρίσκεις παράλληλα και τι είναι αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία σου.
      Η αγάπη σου για την μουσική φαίνεται από το δικό σου μπλογκ, όπου είναι επίσης γεμάτο από μουσική και μου άρεσε ιδιαίτερα αυτό.
      Δεν αναφέρεις πουθενά ότι παίζεις ή έπαιζες κιθάρα... και έγραφες τραγούδια! Αυτό είναι έκπληξη! Να, που μαθαίνω κι εγώ καινούρια πράγματα για σένα!
      Ρεμπέτικα, Hard Rock είναι πολύ αγαπημένα μου είδη! Leonard Cohen μελαγχολικός αλλά αξεπέραστος! Leo Ferre εξαιρετικά ιδιαίτερος και μοναδικός και τον γνώρισα πολύ καλύτερα μέσα από τα δικά σου αφιερώματα!
      Από τις μουσικές σου στιγμές ταυτίζομαι επίσης με Άσιμο, Purple, Whitesnake, Faithfull !!!

      Η μουσική είναι οξυγόνο!!! Είναι παρηγοριά στα δύσκολα, είναι τονωτική ένεση, είναι γαλήνη, είναι έμπνευση, είναι μια μεγάλη αγάπη!!!

      Καλό βράδυ και σε σένα!

      υ.γ.
      Θα είχε ενδιαφέρον να αναφερόσουν και στις στιγμές αυτές... αλλά μάλλον θα έπρεπε να το κάνεις ανάρτηση!

      Διαγραφή
  7. Εμένα άφησέ με στη στάση νο 9 και πέρνα αύριο να με μαζέψεις.
    Χαρούλης, μεγάλη λατρεία!...
    Φιλιά πολλά Γλαύκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, σιγά-σιγά μαθαίνω εδώ μέσα τι είδους μουσική σου αρέσει, γιατί μάλλον από εσένα άμεσα δεν θα το μάθουμε! Το χαίρομαι όμως που στέκεσαι στις μουσικές μου επιλογές συχνά, γιατί μέσα από τις μουσικές προτιμήσεις κάποιου μαθαίνεις κι άλλες πλεύρες του που είναι σημαντικότατες!
      Σ' ευχαριστώ που έκανες ένα στοπ εδώ σήμερα, σ' ένα τέτοιο θέμα!
      Φιλιά και μια καληνύχτα!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.